• Lenjinova 52
    21470 Bački Petrovac
Quarum Hotel

Quadrum Hotel

Ovaj izuzetno atraktivan luksuzni hotel izgrađen je od kontejnera, a smešten je na čak 2200 metara nadmorske visine. Quadrum je izgrađen na zemljištu jednog od najpoznatijih i najpopularnijih skijališta Gudauri u Džordžiji. Radi orijentacije da napomenemo da se Gudauri nalazi južno od Rusije, a severno od Turske. Zanimljivo je da je ovaj luksuzni hotel, odavno privukao izuzetno veliko interesovanje turista iz celog sveta.

Zahvaljujući planinskom piramidalnom dizajnu, sve sobe kao i terase, imaju panoramski pogled na celu okolinu, pogled od koga jednostavno zastaje dah. Ovaj prelepi hotel nudi svojim gostima smeštaj u jednokrevetnim sobama, porodičnim apartmanima, ali i u izuzetno luksuznim apartmanima.

Quadrum je luksuzan ski hotel izgrađen od kontejnera!

Quadrum hotel je izgrađen u minimalističkom stilu i to spuštajući se kaskadno niz planinu. Idejni tvorci ovog slobodno možemo reći fenomenalnog projekta su arhitekte Sandro Rasmivili (Sandro Ramishvili) i Irakli Eristavi. Oni su inspiraciju za dizajn Quadrum hotela dobili od okolnih planina, koje podsećaju na trougao.

Filozofija kompletnog projekta, prvenstveno je zaštita životne sredine od štetnih efekata. Zbog toga je hotel i napravljen od recikliranih kontejnera i drugih recikliranih materijala, a to znači neškodljivih građevinskih materijala. Posebno je interesantno da su arhitekte reciklirani materijal koristili od otpada koje su proizvele lokalne proizvodne kompanije.

Hotel je izgrađen u minimalističkom stilu!

Quadrum hotel

Neobično je da je do izgradnje ovog modularnog hotela, kompletna priroda te regije bila potpuno nedirnuta. Pre izgradnje ovog hotela na toj lokaciji nije bio izgrađen nijedan hotel ili neki drugi poslovni objekat. Iznenađuje informacija, obzirom na atraktivnost i poslovne mogućnosti za razvoj turizma ovog kraja da je ovo prvi hotel koji je izgrađen u regiji Gornji Gudauri države Džordžija.

Fotografi koji su posetili ovaj hotel i fotografisali ga kao i prirodne lepote okoline, kažu da su bili izuzetno uzbuđeni zbog jedinstvene prilike koja im je bila omogućena. Kada budete videli prve fotografije, biće vam jasan njihov osećaj.

Ovo je prvi hotel koji je izgrađen u regiji Gornji Gudauri!

Hotel Quadrum smešten je u planinskom lancu na južnoj visoravni Velikog Kavkaza u Gruziji. Gudauri se nalazi na 125 kilometara severno od glavnog grada Tbilisi, a poznato je kako je ova regija idealna za skijanje jer je maksimalno izložena suncu.

Hotel je udaljen od aerodroma na oko dva sata vožnje, a gostima koji to sebi mogu priuštiti na raspolaganju je i prevoz helikopterom. Treba svakako napomenuti kako se najvišlja tačka ovog ski centra nalazi na skoro 3500 metara nadmorske visine.

Ova regija obezbeđuje mogućnost skijanja i za one najprobirljivije, a skijaška sezona traje od decembra do aprila. Obzirom da se padine Gudaurija nalaze iznad linije drveća, skijaške staze su idealne za slobodnjake, a izuzetno je važna informacija da se padine smatraju potpuno bezbednim od lavina.

Kada smo proveravali koje su cene najma soba ili apartmana u Quadrum hotelu, bili smo poprilično iznenađeni saznanjem da je ovaj prelepi hotel rezervisan i to mesecima unapred!!!

Napomenuli smo kako je Quadrum bio uopšte prvi objekat koji je bio izgrađen na ovoj lokaciji. Skijalište se svakim danom sve više razvija tako da su do danas izgrađena dva ski lifta i skoro dvadeset kilometara ski staza, a puno novca se ulaže i u infrastrukturu.

Ovu regiju osim prelepe prirode, prosto plene prelepi stari pravoslavni manastiri. Za turiste su organizovane i posebne ture, jer je svakako posebno zanimljivo to što se pojedini manastiri nalaze i na visinima od preko 4000 metara.

Quadrum hotel

Hotel Quadrum je udaljen 125 kilometara od grada Tbilisi!

Kod turista izuzetno veliko interesovanje vlada za Freeride, pre svega zbog fantastičnih uslova. Zbog velikog interesovanja, rade čak tri kompanije koje nude Heli-Ski. Izuzetno se puno računa vodi o bezbednosti turista pa se može reći kako kompanije koje sprovode Heli-Ski (eng. Heliskiing) to rade zaista potpuno profesionalno.

Ljubiteljima skijanja je na neverovatnih 2000 kvadratnih kilometara obezbeđeno potpuno bezbedno skijanje po kako domaćini često znaju reći „netaknutom snežnom puderu“. Domaćini su posebno ponosni, jer i onim najzahtevnijim turistima omogućavaju pristup najkvalitetnijem snegu koji poseduje Kavkaz.

Turisti tokom odmora u zimskom centru Gudauri imaju na raspolaganju čak 2000 kvadratnih kilometara za sve zimske sportske aktivnosti!

Turistima je ponuđena mogućnost iznajmljivanja helikoptera, kako bi imali neograničen pristup svim planinama koje se nalaze u lokalu. Gosti ovog prelepog hotela i zimskog centra, mogu zahtevati da ih helikopteri dovezu do grebena i glečera fenomenalne lepote ili do bilo kog planinskog vrha. Ima na padinama Gudauri za svakog ponešto pa gosti osim skijanja, mogu podići adrenalin paraglajdingom.

Za početnike i one skijaše koji su već ovladali potrebnih tehnikama za određene zimske sportove dovoljne su staze koje se nalaze na 1500 metara, ali za one najhrabrije spremne su staze koje se nalaze čak na 4200 metara nadmorske visine.

Heliskiing je izuzetno popularan kod turista koji dolaze u zimski centar Gudauri!

Quarum Hotel

Smatramo da su nabrojani razlozi dovoljni da vas zainteresujemo da posetite padine Gudauri i naravno da se smestite u Quadrum ski hotelu, koji je izgrađen od korišćenih transportnih kontejnera. Kako smo već pisali, ovo je sjajna varijanta da se izgradi prelep hotel na zaista fenomenalnoj lokaciji, a da se recikliranjem korišćenih kontejnera i materijala čuva priroda.

Osim što je ovaj ski centar privukao veliku pažnju ljubitelja zimskih sportova, Quadrum hotel je svojim neobičnim izgledom i još neobičnijim građevinskim materijalima privukao i brojne arhitekte i ljubitelje arhitekture uopšte. Kada posmatrač prvi put gleda piramidalni oblik hotela, sigurno ostaje zatečen viđenim.

Iako nismo bili u ovom hotelu, pretpostavljamo da nema lepšeg panoramskog pogleda na snežno belu okolinu iz hotelskih soba ili ispijanje vrućeg čaja na terasi apartmana. Filozofija kompletne priče od same izrade projekta do konačne izgradnje hotela, bila je zaštita životne sredine ovog kraja.

Cilj projekta i same izgradnje hotela Quadrum bila je zaštita čovekove okoline!

Quadrum hotel je prvi butik hotel, koji je izgrađen na lokaciji Gornji Gudauri u Gruziji. Kako smo već naveli izuzetna pažnja posvećena je zaštiti čovekove okoline tokom izvođenja radova. Obzirom da je prirodna okolina praktično ostala netaknuta tokom izgradnje ovog prelepog hotela, jasno je kako se tokom celog projekta u ideji zaštiti čovekove okoline i uspelo.

Da li ste već počeli da razmišljate o izgradnji hotela od recikliranih ili novih kontejnera? Sigurni smo da već imate ideju o izgradnji vašeg hotela od kontejnera u nekom od zimskih centara.

Fotografije: quadrum-gudauri.com.

Read More

Modularne kuće i zgrade

Modularni sistem gradnje, specifičan je metod konstrukcije koji se znatno razlikuje od standardnih metoda građenja. Ovaj metod izgradnje naziva se i „Stalna modularna konstrukcija“.

Definicija reči Modularna:
„Metod konstrukcije u kojoj pojedinačni (samostalni) moduli koji su spojeni čine veće strukture objekata“

Modularne (mobilne) kuće i zgrade, podrazumevaju savremenu arhitekturu u modularnom (tzv. ravnom stilu) počevši od modularnih domova, komercijalnih objekata do struktura za pomoć u katastrofama. Naravno da su u sadašnjem vremenu tokom projektovanja prisutne razne tehnološke pa i materijalne inovacije, koje su potpuno uključene tokom njihove izgradnje.

Modularni sistem izgradnje naziva se „Stalna modularna konstrukcija“

Modularne kuće i zgrade, objekti su koje čini više sekcija. Ovaj tip objekata naziva se i precizno izgrađeni domovi, jer su izgrađeni po istim ili čak višim standardima gradnje. Primer je recimo kao što se grade kuće na licu mesta od standardnih građevinskih materijala. Moduli se mogu postavljati jedan kraj drugog ili jedan na drugi. Upravo ovakav sistem gradnje, omogućava zapravo neograničen izbor stilova i konfiguracija izgleda objekta.

Modularne zgrade se mogu koristiti kao: privremeni, dugoročni i trajni objekti. Ovakvi objekti se mogu koristiti i kao: učionice, škole, stambeni objekti, industrijski objekti, ali i kao kampovi različite namene. Mogu se još koristiti i kao kancelarije, poslovni objekti, crkve, zdravstvene ustanove, restorani, kampovi, ali i za udaljene ekspedicije. Modularni objekti su se posebno pokazali dobri u područjima koja imaju ekstremne vremenske uslove uključujući i uragane.

Modularne kuće i zgrade mogu se koristiti kao privremeni dugoroči i trajni objekti!

Moduli se konstruišu i proizvode u zatvorenom prostoru na montažnim linijama. U zavisnosti od projektovane veličine objekta za proizvodnju modula potrebno je nekoliko dana, mada najčešće od mesec dana pa do više meseci. Proizvedeni moduli u fabrici, isporučuju se na lice mesta i montiraju na dogovorenoj lokaciji, a za njihovu montažu najčešće se koriste dizalice.

Modularni sistemi gradnje koriste se kao:
-stambeni objekti
-kancelarije
-učionice
-kampovi
-zdravstvene ustanove
-poslovni objekti
-industrijski (proizvodni) objekti
-verski objekti
-restorani
-objekti za udaljene ekspedicije

Smatra se da modularni objekti imaju znatno veću prednost od objekata koji su građeni standardnom gradnjom. Modularna konstrukcija ima odličnu mogućnost montaže zidova, podova, plafona, greda i krova i to u isto vreme. Za izgradnju modularnih objekata najčešće se koriste izolovani paneli, jer pružaju velike prednosti u odnosu na standardne građevinske materijale.

Izuzetno je važno što modularni objekti ispunjavaju LEED zahteve bilo koje kategorije gradilišta. To znači da ovaj tip objekata pruža odlične mogućnosti u regijama održivih lokacija atmosfere, materijala, energije, resursa, kao i u zaštiti prirodnog okruženja. U međunarodnom kodeksu zelene gradnje, modularni objekti pružaju izuzetno velike prednosti.

Za izgradnju modularnih objekata uglavnom se koriste izolovani paneli!

Smatra se da modularna konstrukcija doživljava potpunu revoluciju u građevinarstvu. Ovaj tip konstrukcije smatra se održivim pa i superefikasnim rešenjem za snažniju i bržu, predvidljivu izgradnju objekata.

Modularne strukture možemo podeliti na stalne modularne konstrukcije i na pokretne zgrade. Modularna konstrukcija još je poznata i kao volumetrijska konstrukcija. Ovaj tip konstrukcija tokom izgradnje objekta koristi module i pojedinačne sekcije, koji se mogu sklapati i van lokacije u samoj proizvodnji. Za proizvodnju modula, koriste se isti materijali i uglavnom se tokom projektovanja primenjuje isti dizajn.

Gotovi moduli pre transporta i montaže na zadatoj lokaciji, moraju posedovati građevinske standarde kao i propisane kodove. Tek nakon ispunjenih propisanih zakonskih standarda, moduli mogu napustiti proizvodnu halu, zatim transportovati ih na pripremljeno zemljište i montirati.

Modularna konstrukcija doživljava pravu revoluciju u modernom građevinarstvu!

Trajna modularna konstrukcija koristi metode proizvodnje van lokacije gradnje, a proizvedeni moduli koriste se za izgradnju objekata koji poseduju jedan ili više spratova. Preseljive zgrade ili prenosive zgrade kako ih još nazivaju, poseduju delimičnu ili kompletno izgrađenu strukturu.

Prenosive zgrade ponekad su proizvedene u delovima (od više modula) za potrebe prenamene postojećeg objekta.Treba svakako napomenuti kako se trajne modularne strukture proizvode tako da su po svim propisanim standardima spremne za dugotrajnu upotrebu.

Zanimljivo je da čak i veći objekti izgrađeni modularnom tehnikom, mogu trajati isto ili čak i duže od objekata koji su građeni standardnim tehnikama i građevinskim materijalima. Kada posmatramo pokretne (mobilne objekte) oni su dizajnirani da izdrže dug vremenski rok, ali i da mogu bez problema izdržati i nekoliko preselenja na neku drugu zadatu lokaciju.

Objekti građeni modularnom tehnikom mogu imati duži rok trajanja od objekata građenih standardnim tehnikama i građevinskim materijalima!

Privremeni modularni (mobilni) objekti u pojedinim slučajevima su idealni za izgradnju u nekim hitnim pa i vanrednim situacijama. Uglavnom su predviđeni za brzu izgradnju objekata i poseduju mogućnost eventualnog izmeštanja na drugu lokaciju.

Prednost modularnih objekata (bilo da su to kuće, manji, veći stambeni ili poslovni objekti) je u tome što su za korišćenje spremni za samo jedan ili više dana ili nekoliko nedelja ako se radi o većem objektu. Značajna prednost tokom izgradnje modularnih objekata, uključuje znatno manje otpada građevinskih materijala.

Opremanje unutrašnjosti modularnih objekata (vodovodne, kanalizacione i elektro instalacije) traje znatno kraće nego postavljanje instalacija u objektima koji su građeni standardnim građevinskim materijalima. Modularne zgrade mogu posedovati onoliko spratova, koliko dozvoljavaju važeći zakonski propisi.

Opremanje unutrašnjosti modularnih objekata instalacijama traje znatno kraće nego u standardnim objktima!

Poznato je da se tokom izgradnje većih armirano-betonskih objekata na velikim projektima, angažuje veliki broj radnika i njihovo angažovanje iziskuje veliki trošak. Loši vremenski uslovi poput kiše, snega i mraza, sigurno tokom izgradnje iziskuju dodatne finansijske troškove. Modularni objekti poseduju inteligentan sistem upravljanja resursima, a ujedno su i ekološki prihvatljivi.

Tokom izgradnje većih objekata za montažu modula potrebno je angažovati dizalice. Naveli smo kako se moduli mogu postavljati jedan pored drugog, ali i jedan na drugi. Kada su poređani jedan pored drugog ili jedan na drugi, tada je module potrebno fiksirati (spojiti). Moduli se najlešće spajaju međumodulskim vezama, koje su poznate i kao međuveze. To znači da se postavljeni moduli povezuju i na taj način čine celinu jednog objekta (zgrade).

Moduli se tokom izgradnje objekata spajaju međumodulskim vezama!

Modularne konstrukcije omogućavaju bržu izgradnju objekta i kompletnog gradilišta. To praktično znači da se određeni objekat izgradi za čitavih 50% umanjenih radnih sati za razliku izgradnje objekta slične veličine standardnim metodama i materijalima. Za investitore to znači smanjenje kompletnih troškova i brži povrat njihove investicije.

Kompletna ušteda se postiže i zbog toga, što su inženjerske i dizajnerske discipline da ih tako nazovemo, deo kompletnog proizvodnog procesa. Modularna konstrukcija  obezbeđuje jedinstvenu mogućnost simultane izgradnje i postavljanja podova, zidova, plafona i krovova.

Za izgradnju modularnih objekata potrebno je izdvojiti 50% manje radnih sati za razliku od izgradnje objekata standardnim načinima gradnje!

U nekim objektima izgrađenim standardnim sistema gradnje kao i upotrebom klasičnih građevinskih materijala, ponekad može doći do velikih problema zbog prisustva vlage. Moduli kao i delovi modularnih struktura, proizvedeni su u fabrikama u strogo kontrolisanom okruženju. U tipu konstrukcije kakav je modularni sistem (suve) gradnje, zarobljavanje i prisustvo vlage u modularnim objektima, praktično su eliminisani.

Pojedine kreditne insitucije u celom svetu ne žele za sada da razmatraju i da modularne domove izjednače sa vrednosti kuća pa i većih objekata građenih standardnim građevinskim materijalima. Iako modularne kuće i zgrade mogu posedovati isti kvalitet kao objekti koji su građeni standardnim sistemima i građevinskim materijalima i dalje postoje očigledni psihološki faktori tržišta.

Ova da kažemo psihološka nesigurnost, stvara nelagodu i nesigurnost kod investitora modularnih objekata, kao što stvara nesigurnost i kod potencijalnih kupaca modularnih objekata. Izgleda da će proći još puno vremena dok se i ova oblast potpuno ne reguliše.

Modularni objekti poseduju isti kvalitet kao i objekti koji su građeni standardnim građevinskim materijalima!

Modularni objekti sve više su prihvaćeni u celom svetu, ali za sada najviše u regionalnim oblastima koje su udaljene od velikih gradova. Zanimljivo je da sistem modularne gradnje ima sve veću ekspanziju u Japanu, a jedan od glavnih razloga za to su česti zemljotresi.

Modularni sistem gradnje u Japanu smatra se poželjnim i za razliku od nekih drugih sredina u svetu, gde se modularni objekti uglavnom grade na perferiji u ovoj zemlji ovaj tip objekata, sve češće se gradi u urbanim sredinama.

U većem delu sveta modularni objekti se grade na periferiji a u Japanu u urbanim sredinama!

Sigurno se pitate zbog čega se u većem delu sveta modularni objekti grade na periferiji, a u Japanu potpuno suprotno u urbanim sredinama. U dalekom Japanu mnogi smatraju da modularni objekti poseduju izuzetno dobar kvalitet, dopadljiv dizajn i da se mogu izuzetno brzo montirati, što znači da se ovaj tip objekata može početi koristiti u izuzetno kratkom vremenskom roku.

U Japanu se smatra kako modularni objekti mogu izdržati jače zemljotrese za razliku od objekata građenih standardnim sistemima gradnje, ali i da se ovi objekti mogu znatno brže popraviti te da su oštećenja znatno manja. Praktično se došlo do saznanja da se ovi objekti mogu sanirati u znatno kraćem vremenskom roku i da za te sanacije treba izdvojiti znatno manje novca, nego za saniranje standardnih objekata.

Tokom zemljotresa modularni objekti znatno su izdržljiviji od objekata građenih na gtradicionalan način!

Sve veći broj inovacija, omogućio je da se modularne kuće i zgrade vizuelno uopšte ne razlikuju od kuća i zgrada građenih standardnim sistemima gradnje. Jedno sprovedeno istraživanje je ukazalo na to da neki pojedinici nisu mogli uočiti nikakvu razliku između modularnih kuća i kuća građenih na tradicionalan način.

Naravno kada radimo ovakvo poređenje ipak treba napomenuti da nije sve u vizuelnom izgledu, ali smatramo da smo u dosadašnjem tekstu već dovoljno pisali o kvalitetu objekata koji se grade modularnim sistemima izgradnje.

Varmus Kontejneri već dugi niz godina proizvode kvalitetne module spremne za modularni sistem izgradnje kuća ili zgrada!

Fotografije: Unsplash.

Read More

Moderna arhitektura uči da pliva

Klimatske promene utiču sve više i to negativno na svakodnevni život ljudi u celom svetu, a nivo vode u rekama, jezerima, morima i okeanima sve više raste. Neke od država u svetu, sve više imaju problema sa poplavama, kao i povećanjem nivoa voda. Poznato je da su sve češće na udaru povećanih nivoa voda, kuće koje su izgrađene blizu obala.

Holandija je jedna od tih zemalja, čiji žitelji već vekovima prkose vodi. U ovoj zemlji su izgrađene brojne vetrenjače i u njih su postavljene pumpne stanice, koje su izbacivale višak vode iz objekata nazad u more. U kasnijem vremenu, vetrenjače su zamenile velike električne pumpne stanice i to je već duže vreme strategija preživljavanja građana Holandije. Zvanične informacije upućuju na to da se trećina ove zemlje nalazi ispod nivoa mora ili u nivou mora.

Povećanjem nivoa voda u celom svetu najviše su ugrožene kuće izgrađene blizu obala!

Poznati slogan kruži Holandijom već duže vreme: „Živite sa vodom“ (eng. Live with water). Pavel Kabat sa holandskog univerziteta smatra da se svakako moraju istražiti novi načini svakodnevnog života u regionima koji sve više imaju problema sa povećanim vodostajem.

Najekstremnijim arhitektom današnjice, smatra se Koen Oltuis (Koen Olthuis). On kaže kako mu je potpuno jasno da postoji problem visokog nivoa voda, ali da rešenje postoji i da je veoma jednostavno.

Koen smatra da višak vode treba propustiti u takozvani „Polder“ i da potopljeni polderi ispuštaju višak vode, ali se mogu koristiti za potrebe opstanka (plutanje) naselja. Za ovakav tip naselja potrebna je specifična infrastruktura koja ima mogućnost plutanja. Koen smatra da se ovakvim projektom mogu formirati plutajuće kuće, kupališta i čitava naselja.

Živite sa vodom poznati je slogan u Holandiji!

Ovaj pomalo futuristički projekat možemo nazvati „Plutajući grad“, a ako mislite da je to daleka budućnost pa i naučna fantastika, možemo vam reći kako je ovaj projekat već realizovan. Na sajtu Living With Water u samom naslovu piše, kako treba biti svestan i pripreman za poplave koje će se eventualno desiti. U delu sajta piše kako je potrebno uraditi nekoliko promena, koje će omogućiti da zaštitite vaš dom od poplava, porodicu pa i posao.

Ministarstvo za stambeno zbrinjavanje i urbanizam Holandije do sada je izdvojila impresivnih 1,2 milijarde eura za razvoj ovakvih i sličnih projekata. Osnovni pa i najveći problem tokom projektovanja, predstavlja visina plutajućih kuća i mogućnost njihovog izdizanja za vreme visokih nivoa voda. Ovaj problem je uspešno rešen projektom 7 veštačkih ostrva, koja su formirala potpuno novo naselje Ijburg.

Uvek treba biti spreman i imati spremna rešenja u slučaju eventualne poplave!

Naselje Ijburg čini preko 60 kuća, vila i trosobnih stanova. Elegantne plutajuće modularne kuće sa velikim staklenim frontovima lako se pomeraju jedni ka drugima, a stanarima omogućavaju predivan pogled na okolinu. Ako želite futurističku kuću sa predivnom terasom na samo 20 minuta od centra nekog grada koji je okružen bilo kojom vodenom površinom, ovaj tip kuća je pravo rešenje za vas.

Da bi uspeli održati stabilnost ovih plutajućih kuća visine 18 metara, projektovana širina kuća morala je iznositi 8 metara. Temelj ovih kuća napravljen je od stiropora koji je obložen specijalnim tipom betona. Snažni vetrovi ne mogu negativno uticati na ove kuće, a tokom povećanja vodostaja, kompletna kuća bez problema se izdiže.

Ovakvi projekti u koje se mogu postaviti plutajuće kontejnerske i modularne kuće, nude sjajne mogućnosti i svakako ohrabruju u datoj situaciji. Ovakav tip naselja i kuća, može se primeniti i u našoj regiji, koja takođe ima sve više problema sa povećanim vodostajem reka i jezera, kao i sve češćom pojavom poplava.

Temelji plutajućih kuća izgrađeni su od stiropora koji je obložen specijalnim tipom betona!

Većina kuća u celom svetu, nije pripremljena za eventualne poplave. Poznato je da se svaka kuća ipak može predviđenim projektom zaštititi od iznenadnih poplava. Iako većina vlasnika kuća smatra da je potpisanom polisom osiguranja obezbeđen u slučaju iznenadnih poplava, treba navesti kako bi bilo dobro da se precizno raspitate, koji tip polise osiguranja vašu kuću potpuno štiti u tom slučaju.

Smatramo da svakako trebate imati spreman set za hitne slučajeve pa i evakuaciju. Nije nam želja da vas zabrinemo, ali jeste da unapred predvidimo mogućnost da ćete biti suočeni kad tad sa nekim vidom poplave, a naročito ako živite u visokorizičnom području od poplava.

Najveći broj kuća u svetu nije pripremljen za eventualne poplave!

Sve češći i obilniji pljuskovi, vremenske nepogode, jaki vetrovi, sve češća tornada i u regijama gde ih do sada nije bilo, iznenadni porast potoka, reka, jezera, mora, okeana, gradovi sa sve brojnijim asfaltnim putevima, kuće čini znatno ranjivijim u slučaju iznenadnih poplava pa i onih nezadrživih bujičnih. U pojedinim analizama se najavljuje, kako će do 2100-te godine rizik od poplava u pojedinim državama u svetu biti uvećan za čitavih 45%.

Česta su razmišljanja stanovnika koji žive u područjima koja nemaju veliki rizik od poplava da se njima takva kritična situacija ne može desiti. Ipak ne mora da vas zadesi velika poplava, ali je dovoljno da imate određenu štetu poplavljenog podruma u kome se recimo nalazi kotao za grejanje i eventualno neki aparati koje ste uskladištili u podrumu i koji vam trenutno nisu potrebni.

Postoji više načina da izbegnete problem sa poplavama i svoj dom zaštitite od istih, jer su zbog klimatskih promena postale potpuno nepredvidive. Ako planirate kupovinu nekretnine svakako prvo saznajte da li se ona nalazi na plavnom području. Isti predlog ostaje i za varijantu ako planirate kupiti plac i graditi vaš novi dom. I najpraktičnija varijanta, pitajte komšije u blizini placa ili objekta koji planirate kupiti da li je u bliskoj prošlosti bilo problema sa poplavama na tom području.

U nekim gradovima u svetu rizik od poplava do 2100 godine biće povećan za 45%

Evo još nekoliko saveta ne samo u vezi problema sa poplavama, nego i eventualnih problema sa vlagom. Spoljašnje površine koje su porozne, pomažu da voda lakše prodre u zemlju i krene ka vašem domu. Ako posedujete kuću, tek ste je kupili ili planirate izgradnju, obavezno predvidite i iskopajte udubljenja koje nazivaju „valovi“, putem kojih možete kanalisati i kišnicu usmeriti što dalje od vaše kuće.

Pretvaranje betonskih ili asfaltnih prilaza kući u šljunak ili ciglu, kao i upotreba upijajućeg malča, može znatno pomoći tokom jakih kiša i na taj način smanjiti potencijalne štete tokom poplava. Predlažemo vam ako živite u kući ili to planirate da obavezno predvidite ugradnju ventila koji sprečava povrat vode, kao i drugih uređaja koji sprečavaju da se voda iz prepune kanalizacione mreže, vrati u vaš podrum.

Poplave ne moraju biti samo one gde talasi vode brišu sve pred sobom, već će za početak biti dovoljno da eliminišete i lokalnu poplavu, tako što ćete postaviti bure ispod slivnika. Na taj način možete sprečiti manju poplavu u podrumu, ali i eliminisati potencijalno zagađenje lokalnih vodotokova.

Na svaki način eliminišite da višak kišnice ili kanalizacije krene ka vašem domu!

Ako se vaš objekat nalazi u plavnom području ili za to postoji potencijalna opasnost, preselenje na drugu bezbedniju lokaciju smatramo izvesnim i najkvalitetnijim rešenjem. Verujemo da razmišljanje o preselenju sa lokacije na kojoj dugo živite, zaista nije nimalo lako.

Međutim razmislite ako ipak ostanete živeti na istoj lokaciji, a da se desi poplava. Potpuno je jasno koliko novca potencijalno možete uštedeti i izbeći nepotrebno nerviranje, ako se preselite na bezbednu lokaciju na kojoj poplave načelno nisu moguće.

Ako ipak želite ostati i dalje živeti na potencijalno problematičnom plavnom području, predlažemo da se obratite nadležnoj instituciji opštine koja upravlja vanrednim situacijama. Napomenite nadležnoj instituciji da podržavate održivi razvoj, ali i da podržavate javne pejsaže sa što prirodnijim vodopropusnim površinama, kao i da ste pobornik urbane infrastrukture koja efikasno utiče na odvod oborinskih voda.

Preselenje sa plavnog područja na bezbedniju lokaciju može znatno da vam pojednostavi život!

Vodu možete kontrolisati i možete njome upravljati, ako se oslanjate na zemljište, biljke i sisteme za upravljanje oticanjem padavina. Velika količina atmosferske vode u gradovima sadrži u sebi puno toga, počevši od smeća, toksina i sirove kanalizacije, nečistoća koje zagađuju životnu sredinu pa i pitku vodu. Na ovaj način atmosferske padavine biće zagađene i negativno će uticati na potoke, reke, jezera, mora i okeane, što dovodi do porasta temperature u celom svetu, samim tim se podstiče rast nivoa svih voda.

Na žalost u mnogim gradskim sredinama ovo oticanje, značajno utiče i na pojavu poplava. Jasno je kako su potrebna značajna ulaganja u sisteme odvoda atmosferskih padavina, ali odvoda svih drugih sistema otpadnih voda.

Proizvod kišnih i snežnih nepogoda, dovodi do značajnijeg oticanja vode u vodene tokove ili kanalizaciju. Ako je površina zemlje poroznija kao što su to recimo šume i livade, posedovaće mogućnost upijanja i do 90% kiše ili vode koja će se pojaviti topljenjem snega. Treba zato napomenuti da tvrde nepropusne površine (putevi, parkinzi, krovovi) koje imaju slabiju moć upijanja, primoravaju atmosferske padavine (kišnicu) da teče u pravcu u kome je vodi gravitacija.

Za razliku od gradskih sredina porozna zemlja na poljima i u šumama ima mogućnost upijanja atmosferskih padavina i do 90%

Odavno je poznato da porast nivoa svih voda u svetu, stvara velike probleme stanovnicima koji žive u blizini obala ili na samoj obali. Naučnici, arhitekte i svi zainteresovani, neumorno rade na mogućim rešenjima i pokušavaju projektima unapred eliminisati probleme eventualnih poplava, koje dovode do šteta ogromnih razmera.

Plutajuće kuće nisu više nov trend stanovanja u svetu, a možemo navesti kako postoje dve vrste. Postoje fiksne i pokretne: 1) fiksne su one koje se grade iznad veštačke platforme iznad vode 2) mobilne koje plutaju ili čak poseduju motor ili čamac sa motorom koji je povezan sa plutajućim objektom.

Iako je ovaj način stanovanja za mnoge potpuno nepoznat, treba navesti kako život u plutajućim kućama svojim stanovnicima ne uskraćuje održivost, komoditet pa i luksuz na koji su navikli u standardnim kućama.

Plutajuće kuće su moderan trend stanovanja u svetu!

Na samom početku dvadesetog veka, život na vodi podrazumevao je svakodnevni život na teretnom brodu. Do tada ovakav smeštaj koristile su osobe koje su bile socijalni slučajevi, kao i privremeni radnici. Život na vodi mnogima je u to vreme bio potpuno nepoznat pa i ništa što je sličilo nekom dotadašnjem normalnom prosečnom životu.

Od nastanka industrijske revolucije saobraćaj brodova sa ljudima u Evropi, uticao je na sve veću zainteresovanost pojedinaca, arhitekata pa i građevinaca za mogućnost stanovanja na vodi. Rezultat sve većeg broja plutajućih stambenih objekata pa i poslovnih objekata na vodi, primetan je u Amsterdamu gde ima sve više plutajućih objekata raznih namena.

U Landverkanalu (Landwehrkanal) u Berlinu postoji čitavo plutajuće naselje, koje se svakim danom sve više širi. Smatra se da je pristanište Sausalito u Americi, prava meka za život u plutajućim kućama. Nekada 50-tih, 60-tih i 70-tih godina ovo je bilo samo stecište ribara, a sada je to stambeno naselje izuzetno imućnih ljudi.

Sve je veća zainteresovanih za razvoj projekata kuća i čitavih naselja na vodi!

U novije vreme moderne plutajuće kuće (sve više ima luksuznih), predstavljaju pravu vrednost održivosti. Za razliku od kuća na čvrstom tlu koje se odmah mogu priključiti na gradski vodovod ili električne vodove, kod plutajućih kuća takve mogućnosti nisu uvek moguće.

Za potrebe korišćenja električne energije, vlasnici plutajućih kuća često postavljaju solarne panele, sisteme koji koriste sunčevu energiju. Kada se razmišlja o potrebi za pijaćom ili barem tehničkom vodom tu postoji više mogućih opcija.

Luksuzne plutajuće kuće sve su popularnije u svetu!

Ako ne postoji mogućnost priključenja plutajuće kuće na gradski vodovod, postavljaju se sistemi za obradu i prečišćavanje otpadnih voda. Zanimljivo je da se ova opcija smatra najidealnijom pa čak i najekonomičnijom za plutajuće kuće.

Osim što postoje sistemi da se od otpadnih voda može dobiti pitka voda, postoje sistemi koji čuvaju prirodu, jer se pre ispuštanja u reku, jezero, more ili okean, otpadna voda prvo potpuno prečisti.

Osim sistema za filtriranje nečistih i otpadnih voda, postoje i sistemi za desalinizaciju morske vode. Desanilizacijom morske vode, stanovnici plutajućih kuća obezbeđuju pitku vodu iz mora ili okeana.

Sistemi za prečišćavanje otpadnih voda u pitku vodu a za potrebe stanovanja u plutajućim kućama smatraju se izuzetno ekonomičnim!

Život u plutajućim kućama sve više postaje luksuzni trend u celom svetu. Sve više ljudi smatra da je život u kućama na vodi, sjajan način da se sklonite od izuzetno stresnog i sve više nezdravog života u urbanim sredinama. Verujemo da nijedna konvencionalna kuća na čvrstom tlu ne može dočarati lepotu pa i atraktivnost života u plutajućim kućama.

Život na vodi obezbeđuje stanarima kuća na vodi potpunu samostalnost i znatno fleksibilniji pa i smireniji način života. Smatramo da se modularni objekti jednostavno mogu primeniti, kao stambeni ili poslovni objekti na vodi. Napomenuli smo da postoje objekti na vodi koji su fiksirani, ali i oni koji su koji plutaju pa čak i oni pokretni, koji se mogu kretati zahvaljujući motorima.

Verujemo da je samo mašta granica u primeni modularnih (mobilnih) objekata u životu na vodi. Imate ideju o modularnom objektu na vodi ali nemate praktično rešenje, predlažemo vam da odmah pozovete Varmus Kontejnere i raspitate se o mogućim rešenjima.

Fotografije: Pixabay.

Read More

Najveći studentski dom na svetu izgrađen je od kontejnera

Ketvonen (Keetwonen) ime je najvećeg studentskog grada na svetu izgrađenog od kontejnera. Projekat po kojem je nastalo ovo kontejnersko studentsko naselje, smatra se jedinstvenim projektom u svetu.

Živeti u renoviranom kontejneru je neobična zamisao, ali se na riskantan i hrabar korak odvažila kompanija Tempohousing. Grad Amsterdam je prepoznao značaj te atraktivne mogućnosti ovog neobičnog projekta te potpisao ugovor o saradnji sa Tempohousingom. Ispostavilo se da je Ketvonen ostvario veliki uspeh među studentima u Amsterdamu i da je postao drugi najpopularniji studentski dom u ovom gradu.

Najveći studentski grad na svetu izgrađen od kontejnera nalazi se u Amsterdamu!

Nakon 3 godine inženjeringa, projektovanja i pripreme, grad Amsterdam je kupio 1000 kontejnera za potrebe montaže studentskog doma. Ovi montažni objekti imaju životni vek od najmanje 40 godina. Kompletno naselje ispunjava sve standarde koji su propisani zakonom Evropske Unije.

Ketvonen svojim korisnicima nudi sadržaje koji često nedostaju mnogim studentskim domovima: odvojena spavaća i radna soba, sopstvena kuhinja i kupatilo, terasa, veliki prozori koji daju odličnu dnevnu svetlost i pogled pa čak i automatski sistem ventilacije sa promenljivom brzinom. Jedan kontejner sa kompletnim sadržajem ima veličinu od 28 m2.

Za potrebe izgradnje studentskog doma Amsterdam je kupio čak 1000 korišćenih kontejnera!

Zagrevanje prostorija omogućeno je iz sistema centralnog grejanja na plin, topla voda se dobija iz bojlera zapremine 50 litara, sobe imaju obezbeđeno korišćenje interneta velike brzine te centralni audio-telefonski sistem za posetioce na glavnom ulazu u samom prizemlju.

Ceo projekat je osmišljen tako da korisnicima nudi privatnost što znači mogućnost nesmetanog učenja te odmora, kao i korišćenje samostalnog toaleta i kupatila koji imaju na raspolaganju u svom prostoru u kome žive.

Poznato je da korisnici u nekim domovima imaju zajednička kupatila i toalete te da ih moraju deliti sa više korisnika. Naselje poseduje i svoj supermarket, a u unutrašnjem delu naselja obezbeđen je siguran bicikl parking. Iako raspolažu izdvojenim prostorijama, korisnici imaju mogućnost slobodnog kretanja u domu, što znači da imaju mogućnost učestvovanja u društvenom životu kompletnog naselja.

Projekat studentskog doma osmišljen je tako da korisnici mogu nesmetano učiti ili odmarati!

Svih 1030 kontejnera formirano je u 6 zgrada, a planirano je da ovo studentsko kontejner naselje, kasnije bude premešteno na drugu lokaciju. Kompletan projekat stavljen je u prodaju i tako da se mogu kupiti pojedini objekti ili kompletno naselje, jer grad Amsterdam ne planira produženje zakupa postojećeg zemljišta na kome se Ketvonen trenutno nalazi, zbog sve većeg broja stanovnika ovog grada koji se širi neverovatnom brzinom.

Studentski dom Ketvonen u Amsterdamu, projektovala je kompanija Tempohousing iz grada Lagos iz Nigerije. Ova kompanija se smatra jednom od najpoznatijih svetskih kompanija, koja se bavi kontejnerskim mobilnim kućama. Možemo napomenuti da se Ketvonen smatra i najvećim kontejnerskim gradom na svetu.

Naselje je smešteno na neverovatnih 17.000 kvadratnih metara, poseduje 1030 stambenih jedinica veličine 30-tak kvadrata. Osnovna ideja ovog naselja je da se u naselju vodi idealan studentski način života, ali ne toliko izdvojen da bi se studenti izolovali od svakodnevnog društvenog života.

Ketvonen je formiran u 6 zgrada koje zajedno čini 1030 kontejnera!

Na samom početku postavljeno je i stavljeno u funkciju 215 stambenih jedinica i to za samo 3 meseca. Kasnije je mesečno izgrađen po jedan blok, a celo naselje je formirano za samo 9 meseci.

Napomenuli smo da je naselje formirano u šest blokova različite veličine, a koji su postavljeni tako da su stvorena zatvorena unutrašnja dvorišta. Ova dvorišta se koriste kao izuzetno bezbedan parking za bicikle, ali se može reći da su ova dvorišta i mesta namenjena društvenim okupljanjima mladih.

Svaki od šest blokova izgrađen je tako da poseduje pet nivoa, a svaki blok poseduje takozvanu servisnu jedinicu centralizovanom električnom energijom. U svaki blok postavljen je i kvalitetan sistem za nesmetano korišćenje interneta.

Svaki blok poseduje unutrašnje dvorište koje se koristi kao bezbedan parking za bicikle!

Na šest zgrada (blokova) projektom je predviđen i postavljen izuzetno kvalitetan sistem odvoda kišnice i omogućena disperzija toplote. Do stambenih jedinica dolazi se spoljnim prolazima i stepenicama, koje su montirane ka unutrašnjosti dvorišta. Sa suprotne da kažemo ulične strane, postavljeni su balkoni koje studenti mogu koristiti za svoje potrebe.

Studentski dom poseduje nekoliko kancelarijskih prostora, perionice veša, kafić, market, a čak i košarkaški teren. Za izgradnju studentskog doma, transportni kontejneri su u Holandiji po prvi put korišćeni i adaptirani.

Na samom početku projekta mnogi su bili skeptični kod pokretanja jednog sasvim inovativnog projekta. Međutim kasnije je Ketvonen postao izuzetno poularan kod studenata iz Holandije, a ubrzo i studenata iz celog sveta.

Korišćeni kontejneri su u Holandiji prvi put korišćeni za izgradnju nekog naselja!

Na samom početku, bilo je puno protivnika izgradnje jednog ovakvog studentskog doma. Pojedini su mislili kako će u stambenim jedinicama biti prevelika buka i da će studentima biti hladno ili prevruće.

Međutim ubrzo se saznalo kako stambene jedinice nisu bučne i da su pre svega odlično izolovane od toplote ili hladnoće. Računica je bila jasna i za naselje koje je izgrađeno od adaptiranih transportnih kontejnera, bilo je potrebno izdvojiti znatno manju sumu novca, nego da je studentski dom građen od standardnih građevinskih materijala.

Amsterdam se svake godine suočava sa sve većim problemom podizanja nivoa mora, kao i velikim nedostatkom smeštajnih jedinica za studente. Ceo ovaj projekt bila je nepoznanica za mnoge političare, ali i studente. Na samom početku planirano je da studentski dom od kontejnera ostane na početnoj lokaciji pet godina, ali je kasnije previđeno da se kompletno naselje izmesti na drugu lokaciju.

Za studentsko naselje izgrađeno u Amsterdamu od transportnih kontejnera izvojeno je znatno manje novca nego da je građeno tradicionalnim građevinskim materijalima!

Nakon izvesnog vremena, mnogi su shvatili da jedno ovakvo naselje od kontejnera, pruža izuzetno pristoje uslove svakodnevnog života. Došlo se čak i do mišeljenja da bi ovakav tip modularnih domova koji bi bio namenjen svakodnevnom životu porodica, mogao čak zadovoljiti i veoma stroge građevinske standarde u Evropi.

Smatra se kako je ovo izuzetno kvalitetan primer ozbiljnog projekta izuzetno velikih gabarita. Mišljenje je da su se adaptirani transportni kontejneri, kojima je promenjena namena u stambene kontejnere, pokazali kao izuzetno udoban pa i potpuno funkcionalan prostor.

Mnogi stručnjaci iz oblasti arhitekture i građevinarstva smatraju da je ovaj projekat idealan primer da se studentima obezbedi pristupačno stanovanje po izuzetno korektnoj ceni. Poznato je da se kontejnerske jedinice smtraju izuzetno izdržljivim pa čak i otpornim na brojne vremenske prilike poput uragana. Značajno je to što se pokazalo kako su kontejneri izuzetno otporni i na jače zemljotrese.

Fotografije: Unsplash, www.livinspaces.net .

Read More
Reach stacker

Šta je Reach stacker

Reach stacker ili u bukvalnom prevodu Dohvatni dizač kontejnera (slagač), specijalna je radna mašina koja se koristi za rukovanje intermodalnim teretnim kontejnerima. Dohvatni dizač se najčešće koristi na manjim terminalima, kao i lukama srednje veličine.

Ova specijalna kontejnerska dizalica slična je kranu, a poseduje produženi mobilni kran-lift. Produžena grana (možemo je nazvati produženi kran), funkcioniše kao lift. Pokretni kran može bez problema podići prazne kontejnere, ali i pune, težine od 10 do 45 tona.

Dohvatni dizač sa produženim kranom koji poseduje lift, može podići do 6 naslaganih kontejnera u prvom redu. Jasno je da dizač može početi sa podizanjem kontejnera u drugom redu, tek onda kada se uklone svi kontejneri iz prvog reda. U određenim situacijama ovaj izuzetno zanimljivi dizač kontejnera, ipak može podizati i spuštati kontejnere u drugom i trećem redu kontejnera, iako prvi red još nije oslobođen od naslaganih kontejnera.

Reach stacker je Dohvatni dizač kontejnera!!!

Poznato je da ovaj specijalni dizač kontejnera, znatno smanjuje vreme koje je potrebno za istovar ili utovar kontejnera u većini železničkih terminala. Velika je prednost što Reach stacker železničkim operaterima omogućava znatno povećanje broja istovarenih ili utovarenih kontejnera sa i na železničke vagone. Brži istovar i utovar većeg broja kontejnera, železnici pa i svim korisnicima prevoza kontejnera, omogućava veću efikasnost u radu, ali i znatno manje troškove.

Dohvatni dizač kontejnera obezbeđuje znatno ekonomičnije i efikasnije rešenje od bilo koje druge radne mašine za transport. Ove sjajne i izuzetno pokretne radne mašine, puno se koriste za rukovanje sa kontejnerima u brojnim kontejnerskim terminalima i lukama. Radnoj mašini sa zaista velikim manevarskim mogućnostima, upravo zbog lakoće kretanja nije potreban veliki manevarski prostor.

Specijalni dizač kontejnera smanjuje vreme potrebno za istovar ili utovar kontejnera u većini železničkih terminala!

Moderniji dizači kontejnera poseduju i kabinu, kako bi se rukovaocu omogućila bolja vidljivost tokom rada, ali i njegova bezbednost. Postoji više modela (proizvođača) Reach stackera, tako da pojedini modeli poseduju 4 dodatna dela koji su dodata na kran. Simpatično je da ovaj posebni dodatak ove radne mašine nazivaju Piggy-back, što u nekom bukvalnom prevodu znači: leđa praseta.

Ovaj dodatni priključak poseduje izuzetno dugo osovinsko rastojanje, što omogućava komplikovanu aktivnost podizanja i spuštanja praznih, ali i punih kontejnera pa čak i na sledeći železnički kolosek. Ova varijanta znatno skraćuje vreme koje je potrebno za istovar ili utovar kontejnera na skoro svakom tipu železničkog terminala.

Poznato je da postoje posebne radne mašine, koje se koriste kao manipulatori i slagači kontejnera. Interesantno je to što se ove radne mašine-specijalna vozila, koriste isključivo za efikasno i brzo rukovanje praznim kontejnerima.

Reach stacker

Pojedini modeli Reach stackera poseduju četiri dodatna radna dela na pokretnom kranu koje nazivaju Piggy back!

Reach slagači (manipulatori) kontejnera proizvedenih po ISO standardu, omogućavaju transport kontejnera na kraće udaljenosti i to u lukama na brodove i sa brodova. Slagači bez problema mogu istovarivati i utovarivati kontejnere na i sa železničkih vagona u lukama i na železničkim stanicama ili bilo kojim drugim skladišnim terminalima.

Ove izuzetno efikasne i okretne radne mašine ne koriste se samo za transport kontejnera, a smatra se da su postale i pravi sinonim za rukovanje kontejnerima. Zbog svojih specijalizovanih priključaka i širokog spektra mogućnosti, koriste se i u raznim industrijama. Reach stackeri su izuzetno robusna vozila, jer bez problema osim na brodove i u železničke vagone, prazne ili utovarene kontejnere mogu utovarivati i na šlepere.

Reach stackeri su izuzetno robusna vozila!

Mnogi smatraju kako se od svih kompanija koje proizvode razne modela za istovar i utovar kontejnera, ipak izdvaja kompanija CVS Ferrari. Kompanija ovaj tip radnih mašina za kontejnere proizvodi čak od 1974. godine.

Reach utovarivači i istovarivači ove kompanije smatraju se izuzetno kvalitetnim, ali i zbog toga što nude širok spektar potpuno inovativnih rešenja za rukovanje kontejnerima. Osim što se koriste u radu sa kontejnerima, radne mašine ove kompanije imaju primenu i u mnogim industrijama koje se bave raznim delatnostima.

Smatra se da najkvalitetnije radne mašine za istovar i utovar kontejnera proizvodi kompanija CVS Ferrari!

Najveći svetski proizvođač kontejnerskih manipulatora i Rič stakera je Švedska kompanija Kalmar, koja je ujedno i sastavni deo velike kompanije Partek group. Evo i još nekoliko poznatih proizvođača Rič stakera: Caterpillar, Linde, SVM Konecranes, Flurfordergerate, TCM Japan, Valmet i Sisu kompanije iz Finske, Fantuzzi, Belotti, CVS Ferrari i PPM Terex.

Pojedini stručnjaci iz ove oblasti smatraju, kako CVS Ferrari što se tiče efikasnosti, produktivnosti i sigurnosti potrebnih kapaciteta za dizanje kontejnera, ima veoma malo konkurenata, ako ih uopšte i ima na tržištu.

Najveći svetski proizvođač Rič stakera je Švedska kompanija Kalmar!

Rukovodioci kompanije CVS Ferrari odlučili su svojevremeno da potpuno dominiraju u sektoru proizvodnje radnih mašina koje su namenjeni istovaru i utovaru kontejnera. Vrhunski inženjering i ulaganje u konstantan razvoj, doveli su i do sertifikacije konstrukcije (standarda) prema DIN 1508/H2 B4.

Ova poznata kompanija uspela je da se izbori za uvođenje veoma strogog standarda pod nazivom „Crane standard“. Propisanog standarda moraju se pridržavati sve kompanije koje proizvode radne mašine za utovar i istovar kontejnera. Treba svakako napomenuti kako se životni vek ovih radnih mašina znatno produžava i to baš zahvaljujući propisanom standardu, koji garantuje vrhunski kvalitet proizvedenih Reach stacker radnih mašina.

Poznat je sertifikat „Crane standard“ koga se moraju pridržavati kompanije koje proizvode radne mašine tipa Reach Stacker!

Reach stacker

Rič stakere zbog lakšeg i jeftinijeg održavanja, najčešće koriste operateri intermodalnih kontejnera. Smatra se da je ovo znatno kvalitetnija opcija za razliku od postojećih alternativa, poput portalnih dizalica koje se kreću na točkovima sa gumama ili po železničkim šinama.

Ove radne mašine ujedno su i znatno fleksibilnije i brže u operacijama tokom istovara i utovara kontejnera za razliku od viljuškara. Rič stakeri imaju značajnu prednost od viljuškara koji poseduju slične mogućnosti i kapacitete, a razlika je očita naročito za vreme istovara ili utovara kontejnera u drugom ili trećem redu.

Rič stakeri imaju značajnu prednost od viljuškara koji se kreću na točkovima sa gumama ili po železničkim šinama!

I da navedemo još nekoliko interesantnih detalja u vezi kompanije CVS Ferrari. Ova kompanija je osmislila još neke inovacije na svom Reach stacker-u, a to je specijalna kabina namenjena rukovaocu ove radne mašine. Kako navode iz ove poznate kompanije, kabina njihove radne mašine poseduje kabinu budućnosti i kako kažu, kabinu iz svemirskog doba.

Kabina ima potpuno inovativan futuristički kokpit vrhunske tehnologije, ali i kokpit sa najviše prostora. Osoba koja upravlja radnom mašinom na raspolaganju ima čak i džojstik, električno odmrzavanje vetrobranskog stakla, vazdušno sedište, kao i brojne funkcije koje sulake za korišćenje. Kako kažu rukuvodioci ove kompanije, rukovanje ovom mašinom san je svakog vozača radnih mašina.

Model F 500 ove kompanije poseduje i sistem za daljinsko praćenje, što obezbeđuje analizu praćenja, kao i praćenje radne mašine u realnom vremenu. Daljinsko praćenje u realnom vremenu obezbeđuje: geografsku lokaciju, razne tabele, grafikone, dnevnike pa i kontrolu brzine.

Najnoviji model dohvatnog dizača kompanije CVS Ferrari poseduje kokpit futurističkog izgleda!

Sve ove mogućnosti radnog vozila, obezbeđuju neverovatne i raznovrsne opcije. Operativni dnevnik kao i statistika, omogućavaju realnu optimizaciju i statistiku u realnom vremenu. Zanimljivo je kako su tokom stvaranja projekta novog Rič stakera, korišćena saznanja iz tehnologije proizvodnje trkačkih automobila.

Zahvaljujući tome projektanti su uspeli znatno smanjiti habanje guma radnog vozila, zbog velikog broja pređenih kilometara tokom rada mašine. Koliko vidimo tokom izrade projekta i proizvodnje ove radne mašine, mislilo se i na što veće smanjenje troškova tokom rada Rič stakera, što znatno utiče na krajnji rezultat svake kompanije, koja svakodnevno koristi ova radna vozila za istovar i utovar kontejnera na razna prevozna sredstva.

Najnoviji tipovi proizvedenih Rič stakera znatno smanjuju svakodnevne troškove tokom rada!

Najnoviji modeli ovih radnih mašina, poseduju dodatnu opremu koja povećava sigurnost, funkcionalnost i pouzdanost radne mašine. Gornji i donji delovi sa hvataljkama u bloku, dostupni su sa ovim priključcima: magneti za ploče, stege za ploče, grede, fiksne kuke, rotacioni ovnovi, zavojni ovnovi, peraje, obujmice za cevi i vakum priključci. Kada je vidljivost iz dostavnog slagača smanjena, radna mašina može dodatno biti opremljena kabinom koja se može podizati sa strane ili kliznom kabinom na hidraulični pogon.

Saznajemo da je proizveden i prvi Hibridni dostavni slagač, kako glasi bukvalan prevod naziva Reach Stacker. Može se reći da je kompanija Konecranes koja posluje već 20 godina, pravi pionir u proizvodnji hibridnih dostavnih slagača. Prvi svetski hibridni Rič staker, tokom projektovanja i proizvodnje vrlo vešto i uz veliko iskustvo, kombinuje proverenu, kvalitetnu, inovativnu i robusnu tehnologiju.

Poboljšanjem produktivnosti, značajnim smanjenjem potrošnje goriva, samim tim i smanjenjem emisija štetnih gasova, kao i ekološki efikasnim karakteristikima, Hibridni dostavljaš kranova, ovu kompaniju potpuno izdvaja od drugih. Smatra se kako se postignutim rešenjima, poboljšanim performansama i jednostavnijim održavanjem, najnovije čudo tehnike za istovar i utovar kontejnera dostavni slagač, vodi upravo kao budućnosti rukovanja kontejnerima.

Prvi hibridni dostavni slagač kontejnera osmislila je i proizvela kompanija Konecranes!

Reach stacker

Smatra se da najnoviji hibridni Rič staker zahvaljujući smanjenoj potrošnji goriva, ima znatno smanjen negativan uticaj na životnu sredinu. Odličnim performansama nove radne mašine za istovar i utovar kontejnera, omogućena je elektrifikacija svih tokova energije u hibridnoj radnoj mašini.

Zanimljivo je da dohvatni slagač čak obnavlja svoju energiju kočenjem, kao i spuštanjem teškog kontejnera i na taj način skladišti i čuva energiju u super kondenzatoru kako ga nazivaju. Dizel motor hibridnog Rič stakera, smanjenom potrošnjom dizel goriva pokreće generator koji obezbeđuje električnu energiju koja se skladišti.

Električna energija koja je sačuvana u super kondenzatoru, kasnije obezbeđuje potrebnu električnu energiju elektromotorima i elektromotoru pogona, koji pokreću hidraulične pumpe hibridnog dostavnog slagača.

Hibridni Reach Stacker smanjenom potrošnjom goriva poseduje smanjen negativan uticaj na životnu sredinu!

Ovaj tekst ne bi bio potpun da ne navedemo kako se radne mašine svih proizvođača na svetu, proizvode potpuno poštujući objavljene specifikacije Međunarodne organizacije za ISO standarde, koje se nazivaju ISO kontejnerima.

Svi proizvedeni ISO kontejneri moraju ispuniti sledeće zahteve za izdržljivost, veličinu i snagu, kao i standarde za dimenzije koji obezbeđuju optimizaciju logistike, kao i mogućnost povećanja kapaciteta skladištenja kontejnera.

Proizvedeni ISO kontejneri moraju ispuniti stroge zakonske propise!

U radu sa transportom kontejnera učestvuju standardni viljuškari, kao i Rič stakeri. Treba napomenuti kako su to dva tipa usko povezanih radnih mašina, mada tipski potpuno različitih. Transportni slagači poseduju dugački teleskopski kran, koja obezbeđuje znatno veći horizontalni dohvat.

Na teleskopski kran mogu se dodati priključci koji se bez problema koriste za transport ISO kontejnera. Zahvaljujući teleskopskom liftu kao i svim dodacima, Rič stakeri obezbeđuju mogućnost da se kontejneri bez problema mogu slagati duboko i to u više redova.

Teleskopski kran i brojni dodaci odlično funkcionišu tokom transporta ISO kontejnera!

Rič stakeri su specifični pre svega prema tome koju težinu mogu podići kada su natovareni kontejneri u pitanju, radijusu okretanja, dosegu, kao i međuosovinskom rastojanju. Kapacitet se određuje prema tome koju težinu mogu da podignu, a sam kapacitet dizanja je u suštini opterećenje i maksimalna sila, koja može podržati funkcionisanje lifta, kolica i kamiona.

Ako pišemo i objašnjavamo šta je osovinsko rastojanje, treba navesti da je to rastojanje koje se meri između prednje i zadnje osovine vozila. Kada se navodi doseg to je razlika između potpuno uvučenog ili izvučenog polažaja strele ili dizalice. Radijus radne mašine za istovar i utovar kontejnera je poluprečnik najmanje zone prečnika, kojim se radna mašina može kretati. Važno je napomenuti, kako intermodalni manipulatori poseduju mogućnost rukovanja izmenljivim poluprikolicama i karoserijama.

Rič stakeri mogu se klasifikovati i prema tome, koju najveću težinu utovarenih kontejnera mogu da podignu. Verujemo da je ovaj tekst naročito bio interesantan svim poslovnim ljudima koji su deo karike celog lanca u proizvodnji i transportu kontejnera. Mada se Reach Stackeri u ovom tekstu navode kao radne mašine koje služe za istovar i utovar teretnih kontejnera, verujemo da ove radne mašine u određenim varijantama i mogućim načinima prilagođavanja, mogi transportovati i stambene kontejnere.

Radijus radne mašine za istovar i utovar kontejnera je poluprečnik najmanje zone prečnika!

Objavili smo u našem tekstu kontejneri kroz istoriju (https://varmus-kontejneri.com/kontejneri-kroz-istoriju/)  da je prvi kontejner kakvog i danas poznajemo, osmislio i proizveo Malkom Meklean iz Severne Karoline.

Smatra se da je Makolm svojom vizijom transporta robe kontejnerima, potpuno promenio svet. Njegov standardizovani brodski kontejner, znatno je smanjio troškove prevoza svih vrsta proizvoda i to u celom svetu. U ovom izuzetno interesantnom tekstu o Rič stakeru, saznali smo da je bilo još sjajnih poslovnih ljudi i pravih inovatora, koji su možemo slobodno reći u stopu pratili Meklejnovu viziju transporta kontejnera.

Fotografije: Wikipedia.

Read More

Kontejneri čuvaju našu planetu

Udruženja i pojedinci koji se već godinama bave zaštitom čovekove sredine, kao i istraživači i naučnici iz celog sveta, konstantno pozivaju ceo svet na kolektivnu svest kako bi se sačuvala naše planeta zemlja. Stanje u kome se trenutno nalazi naša planeta je zabrinjavajuće.

Prevoz svih vrsta robe transportnim kontejnerima, odavno je prevazišlo sva očekivanja. Međutim isto tako, ovaj vid transporta je ujedno stvorio donedavno nerešiv problem njihovog skladištenja.

Na skoro svim stranama sveta, a naročito u lučkim gradovima, formirana su ogromna skladišta kontejnera, koji su služili za tranport. Kompanijama koje robu isporučuju  kontejnerima ne isplati se da finansiraju njihovo vraćanje na početna odredišta i poznato je da se najčešće radi o Kini.

U velikim lučkim gradovima u celom svetu formirana su ogromna skladišta kontejnera!

Kontejnerski transport je na početku smatran kao logističko čudo 20. i 21. veka. U međuvremenu puno toga se promenilo i ustaljene rute putovanja kontejnera, funkcionisale su do problema sa pandemijom virusa.

U lučkim gradovima su i ranije već bili skladišteni transportni kontejneri, jer nije bilo isplativo vraćati ih prazne u Kinu. Osim što su bili uskladišteni i lagano propadali, pojavio se dodatni problem.

Kontejnerski transport je na početku smatran kao logističko čudo 20. i 21. veka!

Može se slobodno reći da su transportni kontejneri za prevoz robe, ključna karika u svetskoj ekonomiji. Zna se da su izuzetno izdržljivi, gabaritno veliki i stabilni za transport svih vrsta roba. Ali nisu preveliki da se mogu prebaciti na kamion (šleper), jer nisu ni preteški pa ih mogu sa jednog na drugo mesto mogu prebacivati dizalice pa čak i viljuškari.

Ali kao što smo već napisali, tokom više godina skladištenja, pojavio se ozbiljan problem šta raditi sa tolikim brojem uskladištenih kontejnera. Ne treba zaboraviti i da se za svaki taj kontejner plaća sklaištenje ili kako se to narodski kaže „ležarina“.

Transportni kontejneri se smatraju ključnom karikom svetske ekonomije!

Kontejneri su što se Kine i Amerike tiče jedno vreme putovali dvosmerno, Kina je u transportnim kontejnerima transportovala robu koja su naručivali Amerikanci, a prazni kontejneri su u Americi bili natovareni otpadnim materijalima, koji su u Kinu slati na obradu.

Međutim vlada Kine je nedavno zabranila uvoz otpadnih materijala u ovu zemlju pa se pojavio još veći broj uskladištenih transportnih kontejnera. I do tada su veliki lučki gradovi imali problem sa kontejnerima sa kojima nisu znali šta da rade pa je ovaj problem dodatno opteretio velike lučke gradove u Americi.

Celom svetu je potrebno ekološko buđenje!

U kompletnoj situaciji koja trenutno nije nimalo ružičasta, neophodno je ekološko buđenje u svima nama. Srećom mnogi ekolozi i arhitekte, počeli su da se sve više interesuju za ove čelične konstrukcije. Sve više je građevinskih projekata u kojima se za izgradnju stambenih i poslovnih objekata, koriste nekadašnji transportni, sada reciklirani kontejneri, kao i oni novo proizvedeni.

I od 1990. godine započinje pravi međunarodni fenomen izgradnje građevinskih objekata od kontejnera. Prvi stambeni i poslovni objekti napravljeni su i montirani u Australiji, a zatim u Engleskoj, Francsukoj, Kanadi i Americi. Kasnije se ovaj trend širio celim svetom, a sve više nepoverljivih u ovaj sistem gradnje promenio je svoje mišljenje u pozitivnom smeru.

1990. godine započinje svetski fenomen izgradnje građevinskih objekata od kontejnera!

I dok su se neki hvatali za glavu zbog velikog broja uskladištenih korišćenih kontejnera, jer nisu znali šta će sa njima, maštovitim arhitektama je sinula ideja. Negde od sredine 2000-te godine, mnogi dizajneri su počeli koristiti zapuštene kontejnere i od njih su počeli graditi ne samo manje stambene objekte, već i čitave zgrade.

Recikliranjem kontejnera prvenstveno su se polako počela prazniti prava „groblja“ transportnih kontejnera i time se započelo značajno smanjenje ozbiljno zagađene čovekove okoline. Sa druge strane mnogim se pojedincima i porodicama koje su godinama podstanari, pomoglo da najzad poseduju nekretnine u njihovom vlasništvu.

Poslovnim ljudima koji nemaju dovoljno sredstava da kupe poslovni prostor u urbanim sredinama, omogućilo se da sebi ipak poslovni prostor obezbede. Jedno je sigurno i jedni i drugi dolaze do svojih neophodnih kvadrata, ali putem korišćenih kontejnera po izuzetno pristupačnim cenama.

Recikliranjem transportnih kontejnera kao građevinski materijal smanjuje se zagađenje čovekove okoline!

Novi proizvedeni kontejneri i modularni objekti, poslovnog i stambenog tipa, opet na svoj način imaju svoje prednosti. Za montažu objekata ovog tipa nije potrebna posebna priprema podloge, kao što je za objekte koji se grade tradicionalnim građevinskim materijalima potrebno kopanje temelja bagerima, upotreba peska, cementa, armature, velika potrošnja vode i električne energije za izgradnju temelja.

To znači da su za izgradnju stambenih ili poslovnih objekata na tradicionalan način, potrebna znatna finansijska sredstva, korišćenje resursa koji se crpe iz zemlje, a potrebno je i puno vremena.

Za montažu kontejnera nije potrebna komplikovana priprema podloge!

I da zaključimo kako je za izgradnju stambenih ili poslovnih objekata od kontejnera, potrebno znatno manje finansijskih sredstava i izvesno kraći vremenski period. Ovim sistemom gradnje čuva se planeta zemlja i omogućava mnogima da poseduju svoj stambeni ili poslovni prostor po znatno povoljnijim finansijskim uslovima.

Možda i najvažnije, mnogi do svojih željenih kvadrata mogu doći u izuzetno kratkom vremenskom roku uz kreativne mogućnosti, što nije moguće izvesti sa gradnjom na tradicionalan način. Puno ljudi se pita da li su stambeni kontejneri pogodni za život, održivi, a najčešće pitanje glasi: „Da li su stambeni kontejneri ekonomični“.

Svaki objekat u čijoj je izgradnji korišćen transportni kontejner, stambena je jedinica sa mogućnosti više varijacija. Korišćeni kontejneri najčešće poseduju 15-tak kvadrata, a ako spojite dva kontejnera to znači da će objekat posedovati oko 30 kvadrata. Najčešća visina korišćenog kontejnera, iznosi oko 2 metra i 60 centimetara.

Recikliranjem korišćenih kontejnera u stambene jedinice čuva se planeta zemlja!

Pojedini dizajneri kombinuju nekoliko kontejnera i adaptiraju ih u manje kuće pa i poslovne prostore (kancelarije). Ipak češće se od više transportnih kontejnera grade veće kuće. Kuće koje se formiraju od više korišćenih kontejnera, spajaju se u veću celinu uklanjajući unutrašnje zidove, kako bi se dobio veći unutrašnji prostor, tačnije prostraniji enterijer.

Pojedini stambeni objekti nastaju slaganjem više kontejnera jedni na druge, tako da se na taj način može izgraditi čak i stambena zgrada sa više spratova. Zanimljiv je takozvani Jenga stil (Jenga-style) arhitekture, koji se koristi tokom izgradnje stambenih objekata od kontejnera.

U toj varijanti kontejneri se ređaju takozvanim „zavijanjem“ i da pojasnimo kako je „Jenga“ zapravo igra fizičke veštine, koju je osmislio Lesli Skot (Leslie Scott) britanski dizajner društvenih igara. Treba reći kako stambeni objekti koji se grade od više kontejnera u Jenga stilu izgledaju zaista impresivno, a završene stambene kontejnerske zgrade smatraju se izuzetno atraktivnim arhitektonskim delima.

Pojedini veći stambeni objekti od transportnih kontejnera grade se u Jenga stilu!

Ako se odlučite za izgradnju stambenog objekta, korišćenjem i adaptacijom transportnih kontejnera, treba obavezno napomenuti kako je ova opcija isplativa isključivo ako kontejner kupite u nekom velikom lučkom gradu.

Najveći proizvođač transportnih kontejnera na svetu je Kineska kompanija CIMC, koja proizvodi čak 82% svetskih čeličnih kontejnera. Korišćenje transportnih kontejnera za izgradnju stambenih objekata, ekološki je potpuno prihvatljiva opcija.

U slučaju da ipak imate računicu da kupite jedan ili više korišćenih kontejnera za izgradnju kuće ili većeg stambenog objekta, pre kupovine obavezno prvo pregledajte ceo kontejner da bi stekli osnovni utisak u kakvom se stanju nalazi. Ljudi koji kupuju transportne kontejnere, obavezno gledaju i sertifikate proizvedenih modula. Što su kvalitetniji (strožiji) sertifikati to znači da su transportni kontejneri sa takvim sertifikatima, znatno otporniji na vodu (vlagu) i jake vetrove i da rezimiramo da su u kvalitetnijem stanju.

Najveći proizvođač transportnih kontejnera na svetu je CIMC Kineska kompanija!

Pojedini transportni kontejneri označeni su sa sledećom oznakom: „Jedno putovanje“. Kako i sam naziv kaže, ovi kontejneri imaju solidan balans pristojnog stanja i koliko koštaju, ali ništa više od toga. Ovaj tip kontejnera, najčešće je korišćen za transport opasnih hemikalija. Kod njih je odmah primetno da im  se vrata ne mogu zatvoriti, imaju puno rđe, ali i puno rupa na više mesta.

Polovne kontejnere u velikim lučkim gradovima nude i prodaju veliki nacionalni prodavci. Nacionalni prodavci u ponudi imaju velike zalihe transportnih kontejnera, a ako kontejner kupite kod njih, obezbeđena vam je isporuka na dogovorenu lokaciju. Zanimljivo je da lokalni prodavci često imaju transportne kontejnere po povoljnijoj ceni od velikih prodavaca, ali ne obezbeđuju isporuku.

Postoji nekoliko kompanija na svetu koje nude renovirane transportne kontejnere, kojima je promenjena namena u stambene kontejnere. Ova kompanija je prepoznala mogućnost unosnog posla, jer ima ljudi koji nemaju vremena i mogućnost za pretvaranje korišćenog u stambeni kontejner. Ove male stambene kuće izgledaju izuzetno lepo, a i cena im je prihvatljiva pa zato i kupaca ima više nego dovoljno i kako se kod nas kaže: „svi sretni i zadovoljni“.

Kupovina transportnog kontejnera ili više njih i njihova isporuka na odredište i koje bi kasnije adaptirali u stambeni objekat u našoj regiji se ne isplati. Na našim prostorima isplativije je da naručite potpuno novi stambeni kontejner.

Kupovina i adaptacija transportnog kontejnera u stambeni objekat na našim prostorima nije isplativa opcija!

Arhitektura stambenih kontejnera, ipak je jedna nova grana arhitekture i ima još puno nepoznanica. Sigurno ste se već zapitali da li vam je za postavljanje stambenog kontejnera potrebna građevinska dozvola. Prema našim saznanjima, može se desiti da zakonski propisi variraju od opštine do opštine, mesta pa i same lokacije.

Zato preporučujemo da se pre početka svih aktivnosti konsultujete sa proizvođačem stambenih kontejnera, ali i sa nadređenima za tu oblast u opštini u kojoj planirate postaviti i koristiti stambeni kontejner.

Pre svega morate saznati da li možete bez ikakvih problema postaviti na odabranu lokaciju svoj stambeni kontejner i naravno da li će postojeći stambeni objekat zadovoljiti postojeće građevinske propise.

Naša je pretpostavka da ćete pre dobiti dozvolu za postavljanje stambenog kontejnera na lokacijama udaljenijim od velikih gradova i da će vam za ta područja biti dovoljna i upotrebna dozvola. Predlažemo vam da na samom početku ideje postavljanja stambenog kontejnera na neku lokaciju, pre konačne odluke konsultujete opštinsku strukturu i urbanistu opštine.

Arhitektura stambenih kontejnera je nova grana arhitekture i ima još puno nepoznanica!

Želja nam je da ovaj tekst bude edukativan i sa kompletnim informacijama, tako da moramo napomenuti kako stambeni kontejneri imaju ipak i neke svoje nedostatke. Ako za svakodnevni život budete koristili samo jedan kontejner standardnih dimenzija oko 15 kvadrata, jasno je da će se oni koji su živeli u većem stambenom prostoru, morati naviknuti na znatno manji.

Širina standardnog stambenog kontejnera sigurno će delovati poprilično usko, ali i za tu skučenost postoji rešenje, a to je da se na postojeći stambeni kontejner doda još jedan dva ili više modula. Problem kod dodavanje više modula stambenom objektu, može biti i postavljanje dodatne izolacije. Projekti većih stambenih objekata koje čini više kontejnerskih modula, obavezno zahtevaju ozbiljna čelična ojačanja, što na kraju računice znatno povećava konačne finansijske troškove.

Dimnzije jednog standardnog stambenog kontejnera dovoljne su za svakodnevni život jedne ili dve osobe!

Neko od vas sigurno bi postavio sledeće pitanje: „Da li su stambeni kontejneri od transportnih kontejnera održiviji od standardnih tradicionalnih kuća“? Oni koji adaptiraju transportne u stambene kontejnere, oduševljeni su time što starim korišćenim transportnim kontejnerima omogućavaju novi život.

Po nekim procenama u celom svetu na brojnim skladištima velikih lučkih gradova, stoji više miliona korišćenih transportnih kontejnera. Na žalost po računici onih koji se profesionalno bave transportom kontejnera, jeftinije je skladištiti kontejnere koji su pristigli iz raznih krajeva sveta i iz kojih je istovarena roba. Računica je jasna: uopšte se ne isplati da se kontejner vraća isporučiocu i zato se mnogi kontejneri skladište u lukama već posle svog prvog putovanja.

Kada transportni kontejner koristimo kao građevinski materijal, možemo sa sigurnošću potvrditi da je to odličan primer izgradnje od recikliranih materijala. Izgradnja stambenih objekata reciklažom kao i izgradnja drugih tipova objekata, direktno smanjuje potrebu za korišćenjem drugih građevinskih materijala poput peska, cementa, vode, drveta, cigle ili blokova.

Odličan primer zaštite prirode je kada kao građevinski materijal koristimo korišćeni kontejner!

Ipak postoje i neki transportni kontejneri koji ekološki apsolutno nisu prihvatljivi kao građevinski materijal, jer su možda tretirani toksičnim hemikalijama. Pojedini transportni kontejneri tretirani su hemikalijama, kako bi bili zaštićeni od korozije.

Mnogi vlasnici stambenih kontejnera zainteresovani su za alternativne životne prostore, kao što su stambeni kontejneri (kontejnerske kuće). Ovaj tip kuća veoma često uključuje još neke ekološke elemente, kao što je energija vetra, solarni sistemi, sistemi za prikupljanje i reciklažu tehničke u vodu za piće.

Fotografije: Unsplash.

Read More

Stambeni kontejneri budućnost pristupačnog stanovanja

Tržište nekretnina prethodnih godina je posedovalo neki svoj ustaljeni tok ponude i potražnje, kao i relativnu stabilnost cena nekretnina. Međutim u poslednje vreme, a naročito tokom krize sa pandemijom virusa, puno toga se promenilo.

Neki su predviđali da će zbog postojeće krize, tržište nekretnina jednostavno usporiti pa i stati što se prodaje tiče. Ipak kada govorimo o našoj regiji, desilo se nešto sasvim suprotno pa je tržište nekretnina u našim krajevima po ko zna koji put dokazalo da je „otporno“ na brojne krize.

Zanimljivo je da je tržište nekretnina u našoj regiji „otporno“ na sadašnju krizu sa pandemijom virusa!

Čitali smo neka predviđanja u medijima, kako će najverovatnije potpuno stati prodaja nekretnina i da će cene kvadrata ići na dole. Međutim desilo se to da se gradilo još više kuća da su se masovno kupovale vikendice i placevi da je cena građevinskih materijala otišla nebu pod oblake i da je tržište stanova potpuno „poludelo“.

Prosto neverovatno zvuči da se u Srbiji gradi veliki broj stambenih zgrada i da se skoro svi stanovi prodaju bez problema. Još više čudi da se najviše izgrađenih stanova prodaje za gotovinu, a manji deo putem stambenih kredita.

Međutim postoji i ona druga strana, a to je da i dalje veliki broj ljudi žive kao podstanari, koji plaćaju ponekad za njihove finansijske mogućnosti i astronomske cene zakupa. Veoma često mladi bračni parovi koji započinju svoj zajednički život, nemaju mogućnost za izgradnju kuće ili kupovinu stana.

Cene građevinskih materijala otišle su u nebo!

Na našoj planeti zemlji primetan je značajan porast broja stanovnika i svi oni žele svoj dom, kako bi obezbedili krov nad glavom svojoj porodici. Sa manjkom stambenih prostora sreću se čak i veoma razvijene zemlje, kao što je recimo Holandija koja se smatra zemljom blagostanja. Ako i ekonomski stabilne zemlje imaju problema sa manjkom stambenih prostora, onda je jasno koliko je situacija zaista ozbiljna.

Na samom početku, transportni kontejneri bili su namenjeni transportu robe i zbog toga su morali biti izuzetno otporni i izdržljivi na sve moguće vremenske uslove i transportovanje raznim prevoznim sredstvima. Zato je osnova kontejnera na samom početku njihovog nastanka sazdana od čeličnih profila (kao osnova konstrukcije), a zidovi su u to vreme formirani od izolacionih panela.

Stambeni kontejneri sve češće se ne samo spominju, već i vide kao moguće rešenje deficita stambenih prostora u celom svetu. Deo nas je do sada verovatno imao samo površna saznanja o kontejnerima za koje smo donedavno znali da se najčešće koriste na gradilištima kao kancelarije, kao prostori za smeštaj radnika, ali i kao sanitarni kontejneri.

Modularni objekat

Čak i razvijene zemlje poput Holandije u novije vreme imaju deficit stambenih prostora!

Mnogi nisu upoznati sa mogućnostima koje nude kontejneri, a malo je poznato da se kontejneri mogu koristiti i u mnoge druge svrhe pa čak i kao stambeni objekti. Navikli smo do sada kako se kontejneri uglavnom koriste kao privremeni objekti, a veoma često kao kancelarije tokom izgradnje objekata, prostori kao ostava i sanitarni kontejneri.

Stambeni kontejneri su u svom osnovnom izgledu i konstrukciji, moduli koji su proizvedeni od čelične konstrukcije. Mogu se proizvesti u različitim dimenzijama, a u kombinaciji sa sanitarnim kontejnerom, upotpunjuju i čine idealan prostor za svakodnevni život. Možemo slobodno navesti, kako ovakvi građevinski stambeni objekti predstavljaju ozbiljnu alternativu dosadašnjem klasičnom stanovanju.

Stambeni kontejneri predstavljaju ozbiljnu alternativu klasičnom stanovanju!

Stambeni kontejneri (moduli) proizvode se u fabrici, a formiraju se po projektu koji zahteva investitor (naručilac). Velika je prednost što se moduli proizvode u fabrici i što kompanije u strogo kontrolisanim uslovima, proizvode module istog kvaliteta koji su propisani zakonom.

Većini kompanija koje se bave proizvodnjom kontejnera od početnog projekta, preko proizvodnje sve do same isporuke i montaže na zadatoj lokaciji, potrebno je samo nekoliko nedelja do najviše mesec dana, ako se radi o objektu manje kvadrature.

Do pre nekog vremena na tržištu je poslovalo 5 do 6 kompanija koje su proizvodile kontejnere, a u sadašnje vreme posluje čak desetostruko više kompanija i konkurencija je ovih dana ogromna.

Velika prednost stambenih kontejnera je njihova izuzetno brza izrada i montaža!

Kako je veliki broj kompanija počeo proizvodnju kontejnera, formirana je velika konkurencija i naše kompanije koje proizvode modulne jedinice, najveći broj porudžbina dobijaju iz brojnih gradova u Vojvodini, Beograda, a porudžbine stižu i iz inostranstva, a najviše iz Crne Gore, Hrvatske, Belorusije, Rusije i Norveške.

Naručioci imaju jasnu računicu, jer su kontejneri proizvedeni u Srbiji znatno jeftiniji od proizvedenih kontejnera u navedenim zemljama. Postoji saznanje da kontejnere najviše naručuju velike građevinske kompanije iz mnogih zemalja Eu, ali i šire, koje kontejnere uglavnom koriste na gradilištima. Osim za potrebe kancelarija, kompanije kontejnere naručuju za potrebe smeštaja svojih radnika i te kontejnere možemo slobodno nazvati smeštajnim, a zašto da ne i stambenim kontejnerima.

Pogled na zadnji deo vikendice u dekoru drveta u Novom Sadu - Varmus kontejneri

Osnova stambenih kontejnera formirana je od čeličnih profila od kojih su nastali i prvi transportni kontejneri!

U sadašnjem vremenu proizvodnja stambenih kontejnera znatno je napredovala, kao i proizvodnja sendvič panela. Međutim mašta je samo granica u proizvodnji stambenih kontejnera, ali je čelična konstrukcija kontejnera i dalje ostala kao osnova u njihovoj proizvodnji.

Niko međutim ne ograničava brojne dizajnere da na čeličnu konstrukciju budućeg stambenog kontejnera ugrade samo sendvič panele, već i druge građevinske materijale poput brodskog poda, poluoblica ili čak i oblica. Što se izrade same fasade tiče, mogućnosti su neograničene pa na stambeni kontejner kao fasadu možete postaviti imitaciju kamena, keramiku ili čak luksuzni mermer.

Stambeni kontejneri poseduju znatno niže troškove proizvodnje i izgradnje za razliku od kuća građenih tradicionalnim građevinskim materijalima!

Veliki broj ljudi je skeptičan i smatra da izolacija u kontejnerskim modulima nije kvalitetna. Kontejnerski moduli poseduju izuzetno dobru termo i hidroizolaciju i izuzetno brzo se mogu zagrejati. Zbog kvaliteta termo izolacije, unutrašnjost kontejnera je leti svežija, a zimi toplija.

Naravno kao što to radimo za kuće i stanove, tokom vrelih letnjih dana u svoje domove ugrađujemo klima uređaje koji rashlađuju naš stambeni prostor. Ako u svoj dom ugradimo inverterski tip klime, ovaj tip klime do nekih -25C naš dom može i zagrejati.

Treba svakako napomenuti da se tokom proizvodnje stambeni kontejneri dodatno oblažu podnom, zidnom, krovnom i toplotnom izolacijom. Pojedini proizvođači u stambene kontejnere ugrađuju toplotnu izolaciju poput kamene vune, mineralne vune i poliuretana.

Ugradnjom kvalitetne izolacije stambeni kontejner postaje potpuno ekonomičan objekat!

Na stambeni kontejner uvek možete dograditi krov na jednu vodu kako se to kaže ili dvostrani krov sa padom, kako bi oticale atmosferske padavine tokom kišnih dana. U poslednje vreme izuzetno su popularni obli vodonepropusni krovovi, koji su najčešće izrađeni od poliesterskog laminata. Pod i krov stambenog kontejnera, može se dodatno izolovati stiroporom ili mineralnom vunom.

Zbog svega navedenog potpuno je jasno da zahvaljujući kvalitetu ugrađenih materijala, stambeni kontejner postaje zapravo jedan izuzetno ekonomičan stambeni objekat, koji će znatno smanjiti sve mesečne finansijske obaveze.

Treba obavezno napomenuti za one koji i dalje misle da stambeni kontejneri nemaju dobru termo izolaciju da ih zbog svoje energetske efikasnosti, kupuju ljudi koji žive u izuzetno hladnim predelima pa čak i na polovima gde vlada večiti sneg i led. Dok opet klijenti koji žive kraj mora u toplim krajevima, stambene kontejnere često koriste kao bungalove za svoje potrebe ili ih koriste u turizmu i iznajmljuju ih turistima.

Uvreženo mišljenje mnogih je da termo i hidroizolacija stambenih kontejnera nije kvalitetna!

U stambene kontejnere se bez problema mogu uvesti električne, vodovodne i kanalizacione instalacije. Po želji budućih vlasnika u stambeni kontejner može se ugraditi i kvalitetan enterijer, kao i eksterijer. Stambeni kontejner može biti mali izuzetno lepo dizajnirani objekat za svakodnevni život veličine 15-tak kvadrata. Međutim od više modula možete formirati i jednu potpuno luksuznu i raskošnu kuću, koja poseduje i više od 100 kvadrata.

U podove stambenih kontejnera najčešće se ugrađuju laminati zbog njihove lake montaže, jednostavnog održavanja i pre svega zbog povoljne cene. Što se stolarije tiče u stambene kontejnere se najčešće ugrađuje PVC stolarija (vrata i prozori), jer poseduju nepropusnost.

PVC stolarija znatno eliminiše prodor buke iz spoljašnjosti u unutrašnjost objekta, a možemo napomenuti mnoge zaključke u kojima se navodi da PVC stolarija pozitvno utiče na bolju izolaciju stambenog kontejnera.

Stambeni kontejneri poseduju izuzetno kvalitetnu termo i hidroizolaciju!

Napomenuli smo kako je za izradu, isporuku i montažu kontejnera manje kvadrature, potreban izuzetno kratak vremenski rok. Međutim ako ste zainteresovani da vam se proizvede stambeni kontejner, pretpostavljamo da ga ipak želiti opremiti određenim tipom enterijera koji bi ulepšao vaš budući dom.

Dizajn kao i sam oblik kontejnera, omogućava izuzetno laku ugradnju solarnih sistema. To znači da uz spreman novac za investiranje na vaš stambeni kontejner u kraćem vremenskom roku, možete postaviti opremu za proizvodnju električne energije dobijene akumulacijom sunčeve energije. Evidentno je da u toj varijanti možete živeti i daleko od naseljenog mesta pa čak i na lokaciji na kojoj nema mogućnosti za snabdevanje doma električnom energijom.

Ako na datoj lokaciji nema vodovoda i to se može rešiti na nekoliko načina, a jedan od češće korišćenih je bušenje bunara. Ako bušenjem bunara ne možete obezbediti barem tehničku vodu, uvek postoji mogućnost da na postojeći stambeni kontejner postavite opremu za sakupljanje kišnice. Naravno i ta kišnica se određenim filterima može obraditi, kako bi se obezbedila pijaća voda.

Oblik i dizajn stambenih kontejnera omogućava izuzetno laku ugradnju solarnih sistema!

Ako imate neodoljivu želju da se distancirate od urbane sredine, apsolutna fleksibilnost stanovanja u stambenom kontejneru, nudi vam ispunjenje vaše životne želje za mirnijim i zdravijim životom u prirodnom okruženju. Neiscrpne su mogućnosti prilagođavanja bezbrižnog života u stambenom kontejneru, a naročito na lokacijama gde nije obezbeđena potrebna infrastruktura. Stambeni kontejneri se sve češće koriste i kao kuće za odmor (vikendice).

Stambeni kontejneri su sve popularniji trend u građevinarstvu, pre svega jer omogućavaju ekonomično i brzo rešenje životnog prostora. Jedno od najvažnijih detalja života svakog čoveka je svakako obezbeđivanje krova nad glavom za svoju porodicu. Najveći izazov je kako uskladiti balans između želja i realnih mogućnosti.

Stambeni kontejneri su već dugi niz godina u celom svetu popularan trend, kada se želi posedovati stambena jedinica za potrebe svakodnevnog života jedne porodice ili kao kuća za povremeni odmor tokom vikenda ili godišnjeg odmora. Primetno je da je ovaj trend sve više prisutan i na našim prostorima.

Koncept života u stambenom kontejneru nudi apsolutnu fleksibilnost stanovanja!

Osim evidentne ekonomičnosti, brzine izrade, transporta i montaže na zadatu lokaciju, potencijalne kupce najviše interesuju tehničke karakteristike koje poseduje proizvedeni stambeni kontejner. Klijente interesuje i da li jedan takav stambeni prostor može zadovoljiti sve potrebe svakodnevnog života jedne porodice.

Sendvič paneli koji se ugrađuju u stambene kontejnere i koji su izolovani poliuretanom, najčešće poseduju takav kvalitet da praktično mogu zameniti klasičan zid od 50 centimetara. Ovaj tip objekata u suštini nudi mogućnost da se primene svi poznati moderni tipovi metoda za uštedu energije. To znači da stambeni kontejneri nisu nekvalitetniji za život, ako ih poredimo sa klasičnim stambenim prostorima.

Stambeni kontejneri su sve popularniji trend u građevinarstvu!

Evidentno je da stambeni kontejneri donose jedan potpuno novi koncept tokom projektovanja prostora u kome se svakodnevno živi. Iako ovaj koncept nije bio do sada poznat u našoj regiji, mnogi su primetili velike mogućnosti ovakvog koncepta, koji se sve češće primenjuje i na našim prostorima.

U stambene kontejnere osim standardnih (osnovnih) građevinskih materijala, možete dodati još neke detalje poput klima uređaja, luksuznih enterijerskih i eksterijerskih materijala, spoljne stepenice, terasu, razne tipove nastrešnica, specijalne tipove rasvete, roletne sa žaluzinama pa i solarnu opremu.

Ispred stambenog objekta možete izgraditi bazen, postaviti dodatni sanitarni kontejner sa tuševima, posaditi travu, neobično cveće, a predlažemo da spisak mogućih dodatnih detalja sami nastavite. Jasno je kako ćete na taj način običan stambeni kontejner, pretvoriti u potpuno luksuzni.

Život u stambenom kontejneru nudi potpuno distanciranje od urbanih sredina!!!

Zašto su modularni objekti izuzetno praktično stambeno rešenje

Kompanije koje se bave proizvodnjom stambenih kontejnera sve bolje posluju, jer svakim danom povećavaju broj proizvodenih modula. Sigurno je da ovaj tip izgradnje životnih prostora ima izuzetno svetlu budućnost u našoj regiji.

Proizvođači stambenih kontejnera, poseduju stručne timove koji će vas spremno dočekati na unapred dogovorenom sastanku. Tim će saslušati sve vaše želje, potrebe i mogućnosti pa će na osnovu svih potrebnih informacija, predložiti radnu verziju kompletnog projekta.

Verujemo da je odabir stambene jedinice za svakog čoveka veoma teška i ni malo jednostavna odluka. Sigurno želite za svoju porodicu odabrati dugoročno pa i trajno stambeno rešenje, a radi vaše sigurnosti i mirnog sna, moramo napomenuti kako stambeni kontejneri mogu trajati duži vremenski period, čak i jedan ceo vek.

Stambeni kontejneri su se pokazali kao izuzetno zanimljivo rešenje!

Poznato je da trenutna kriza i teška ekonomska situacija nekima znatno otežava mogućnost kupovine kuće ili stana kako bi rešili svoj stambeni problem. Možemo slobodno napomenuti kako su se stambeni kontejneri pokazali kao izuzetno zanimljiva mogućnost, onima kojima su raspoložive finansije prepreka za samostalan život.

Ako prepoznate stambene kontejnere kao trajno rešenje vašeg stambenog problema, treba na kraju napomenuti kako se na taj način uopšte ne odričete komfora koji nude standardne kuće i stanovi.

Kompanija „Varmus Kontejneri“ iz Bačkog Petrovca-Srbija na vaš zahtev može proizvesti stambeni kontejner uz zajednički dogovor na obostrano zadovoljstvo!

Fotografije: Varmus.

Read More

Kontejner kao mobilni Promo prostor

Upoznali ste se do sada kroz izuzetno zanimljive i pre svega edukativne tekstove na našem sajtu o istorijatu transportnih kontejnera i ko ih je osmislio i proizveo. Zatim su transportni kontejneri nagomilavani u velikim lučkim gradovima pa se neko dosetio da ih koristi kao građevinski materijal za izgradnju stambenih jedinica i na taj način korišćene kontejnere je ujedno i reciklirao, spasavajući prirodu od neželjenog otpada.

Međutim nismo sigurni da li ste razmišljali o kontejneru koji nudi sjajne mogućnosti za izgradnju pa i promociju brenda. Kontejner kao mobilni Promo prostor nudi neograničene mogućnosti neklasičnog, ali izuzetno atraktivnog promovisanja proizvoda ili usluga neke kompanije.

Kontejner kao potpuno inovativan promo prostor tokom marketinških kampanja!

Kompanija Inbrandsen (Insbrandtsen Company Inc) je 12. oktobra 1962. godine, predala svoj zahtev za patent u kome je navedeno da se transportni kontejneri mogu određenim izmenama i adaptacijom, kasnije koristiti i kao izložbeni štand.

U tekstu je navedeno, kako se u takav promo kontejner, mogu izložiti proizvodi raznih firmi, a prednost je što se kontejner mogao jednostavno premeštati na bilo koju drugu lokaciju. Kao pronalazač ovog patenta, naveden je Kristofer Betjeman (Christopher Betjemann), a naslov samog patenta je bio: „Transportni kontejner, kao kontejner i izlog“.

1962. godine predat je prvi patent za adaptaciju transportnog kontejnera u izložbeni prostor!

Kontejneri su svakim danom sve popularniji kao građevinski materijal, a koriste se za izgradnju velikog broja objekata u celom svetu. Od kontejnera nastaju mali turistički apartmani, kuće za odmor u lične svrhe, eko kuće, etno naselja, ugostiteljski objekti, čitava eko naselja, pop-up barovi, restorani, hoteli pa čak i čitavi studentski domovi pa i velike poslovne zgrade.

Kontejneri nude polivalentnost (originalnost, dopadljivost, ubedljivost i provokativnost) kao i jedinstvenu fleksibilnost za sprovođenje svih potrebnih marketinških aktivnosti. Dizajn promo kontejnera može se potpuno prilagoditi kampanji klijenta i njegovoj želji za specifičnim dizajnom i to na raznim lokacijama.

Možemo slobodno navesti kako su kontejnerske jedinice izuzetno praktične u svrhu marketinga i brendiranja određenog proizvoda ili usluge. Korišćenje kontejnerske jedinice u svrhu promovisanja, podrazumeva pre svega izdržljivost, prenosivost-mobilnost, sigurnost izdržljivost i evidentnu vizuelnu atraktivnost.

Zašto su modularni objekti izuzetno praktično stambeno rešenje

Dizajn promo kontejnera može se prilagoditi kampanji klijenta!

Mnogi marketinški stručnjaci smatraju, kako su kontejneri (moduli) jedan od najboljih i najkvalitetnijih načina za promovisanje poslovanja bilo koje kompanije. Sa brižljivo pripremljenom marketinškom kampanjom, Promo kontejneri su odmah primećeni i izazivaju ogromno interesovanje.

Zbog vizuelne atraktivnosti i mobilnosti promo kontejnera, proizvod ili uslugu vaše kompanije potpuno inovativna marketinška kampanja može lansirati u neslućene visine. Atraktivna marketinška kampanja u nesvakidašnjem promo prostoru, može značajno povećati prodaju proizvoda ili usluge bilo kog tipa.

Ne postoji tip proizvoda ili usluge koji se ne bi mogao promovisati u jednom promo kontejneru!!!

Uvek vam je na raspolaganju veliki broj mogućnosti na koji način da adaptirate i ulepšate vaš Promo kontejner. Jedna od najjeftinijih mogućnosti je oslikavanje modula i taj detalj će kod posmatrača sasvim sigurno izazvati veliko interesovanje. Zašto ne bi angažovali nekog uličnog umetnika i dopustili mu apsolutnu slobodu u adaptaciji i ulepšavanju kontejnera, koji će se kasnije koristiti za promociju i stvaranje nekog novog brenda vaše kompanije.

Prema dosadašnjim iskustvima, postoje mnogi načini korišćenja kontejnerskih modula za stvaranje novog brenda, kao i u marketinške svrhe u brojnim sektorima i industrijama. Mobilni promo prostori u vidu kontejnerskih modula, omogućavaju revolucionarne mogućnosti tokom marketinških kampanja.

Ovim načinom promovisanja nastaju nove potpuno inovativne marketinške kampanje, koje direktno prenose ekskluzivna iskustva u stvaranju potpuno novog brenda. Ako želite da se marketinška kampanja vaše kompanije značajno razlikuje od kampanja drugih kompanija, bez razmišljanja predlažemo da svoj novi brend promovišete u Promo kontejneru.

Mobilni promo prostori omogućavaju revolucionarne marketinške mogućnosti!

Poznato je da već tokom prve godine postojanja i rada, mnogi barovi i restorani propadaju, pre svega zbog loše lokacije, ali i visokih troškova koje njihovi vlasnici ne mogu podmiriti. Zakup lokala u zidanim objektima, najčešće je izuzetno velika stavka nekog ko započinje svoj biznis. Pokrenite svoj biznis u ugostiteljstvu, tako što ćete svoje poslovanje kao pop-up bar ili manji restoran, započeti u mobilnom objektu-kontejneru.

Na osnovu vašeg mobilnog ugostiteljskog objekta u startu možete smanjiti početne finansijske troškove. Vaše poslovanje na taj način možete bukvalno „dovesti“ pred noge potencijalnih klijenata i odmah započeti sa nekim novim menijem uz neke nove ideje. Još bolje je da svoje prve klijente pitate, koja bi jela i pića želeli da uvrstite na meni vašeg mobilnog ugostiteljskog objekta.

Zašto su modularni objekti izuzetno praktično stambeno rešenje

Anketirajte klijente koja su njihova omiljena jela i nikada nećete pogrešiti u stvaranju menija!!!

Zanimljiva je priča o „Mutek“ festivalu u Montrealu u Kanadi, koji organizuje istoimena neprofitna organizacija. Mutek je inače posvećen razvoju digitalne kreativnosti u muzici i audio-vizuelnoj umetnosti. Organizacija Mutek tokom cele godine promoviše ovaj festival i zato se odlučila za potpuno inovativne metode promovisanja.

Zbog toga su organizatori Mutek-a odlučili da adaptiraju jedan kontejner, koji je pretvoren u moderan restoran. Restoran-kontejner je postavljen u centru Montreala i za sve zainteresovane je urađeno neobično uparivanje muzike i vrhunskih gastronomskih specijaliteta.

Nije slučajno da su za ovu promociju odabrani najbolji kuvari grada Montreala. I dok su jedni čekali da probaju brojne delicije, neke nove posetioce možemo slobodno reći svojevrsnog performansa, privukla je muzika iz zvučnika za koju je bio zadužen odabrani DJ. Smatramo da je ovakav način promovisanja jednog festivala pun marketinški pogodak, a verujemo da su brojni posetioci uživali u opuštenoj amosferi uz piće, hranu i sjajnu muziku.

Festival Mutek u Kanadi promovisan je uz kuvare i Dj-a u kontejneru koji je adaptiran u moderan restoran i postavljen u centru Montreala!

Dok razmišljate o pokretanju novog posla i imate želju da finansijski rizik svedete na minimum, ostvarite svoj san o pokretanju vašeg kafića ili restorana. Moguće i realno rešenje je da naručite svoj ugostiteljski objekat u kompaniji koja proizvodi modularne (kontejnerske) jedinice.

Sigurno je da će za pokretanje novog posla biti potrebno znatno manje dokumentacije, a vaš mobilni ugostiteljski objekat uz malo strpljenja, edukacije pa i snalažljivosti, moći ćete postaviti tik ispred vaš klijenata.

Određene dozvole su svakako potrebne za postavljanje jednog ovakvog mobilnog ugostiteljskog ili turističkog objekta na određenu lokaciju. Poznato je da ćete na određenim lokacijama teško dobiti građevinsku dozvolu za izgradnju ugostiteljskog objekta, a naročito u turističkim mestima koja se nalaze na obali reke, mora, jezera ili na planini.

Zašto da se odlučite za život u stambenom kontejneru

Mobilni objekti u startu umanjuju početne troškove pokretanja bilo kog tipa biznisa!

Nije važno koji tip proizvoda ili usluge želite promovisati kroz određenu marketinšku kampanju, već je u startu najvažnije da se vaša kampanja razlikuje od svih drugih. Šta mislite da li je moguće promovisati tipsku odeću za plažu u Promo konetejneru, ako nemate pozitivno mišljenje o ovoj ideji, sledi ova izuzetno zanimljiva informacija.

Sigurno ste barem jednom ušli u prodavnicu H&M i uživali u razgledanju i kupovini njihovih odevnih predmeta. Ako možda ne znate, H&M je multinacionalna kompanija sa sedištem u Švedskoj, a poznata u celom svetu.

Da li bi odeću za plažu kupili u mobilnom objektu koji je postavljen na samoj plaži?

Čelnici ove kompanije odlučili su se za marketinšku kampanju odevnih predmeta, kampanju koja do tada nije viđena u svetu. H&M je svoj modifikovani promo kontejner postavila na potpuno neobičnom mestu, plaži u gradu Hag. Na plaži su prodavali svoje proizvode koji su bili u skladu sa mestom prodaje, a to znači da su prodavali odeću koja je bila u apsolutnom skladu sa lokacijom.

I ne samo da je prodajna promocija ove kompanije izazvala veliko interesovanje kod posetilaca plaže u Hagu, već je kompanija odlučila da deo zarade od prodaje usmeri u humanitarne svrhe. Deo svoje zarade, ova poznata kompanija je izdvojila međunarodnoj organizaciji koja obezbeđuje kanalizaciju i pijaću vodu najsiromašnijim zajednicama u svetu.

Evidentno je kako je marketinška kampanje H&M bila zapažena zbog neobičnog načina promovisanja i prodaje proizvoda, a kompletna aktivnost dobila je još veći publicitet, zato što je deo zarade bio izdvojen u humanitarne svrhe.

Promovišite svoj proizvod ili uslugu u promo kontejneru koji je postavljen na najneobičnijim lokacijama!!!

Posedujete onlajn prodavnicu (online shop), odlično onda je pravi trenutak da svoju prodaju proizvoda na internetu, odmah premestite i započnete putem najneobičnijeg mobilnog izloga. Iznajmite ili naručite mobilni Promo kontejner, izaberite prometnu ili čak najneobičniju lokaciju, postavite promo kontejner i krenite u istraživanje tržišta.

U mobilnu prodavnicu postavite proizvode koje prodajete na internetu i na vidljivo mesto postavite web adresu vaše internet prodavnice. Veliki broj prolaznika pre će zapamtiti vašu web adresu nego broj telefona i izvesno je da ćete povećati prodaju putem svog internet šopa.

Ako ste spremni za pokretanje povećanog adrenalina i povezivanje virtuelnog i stvarnog sveta zahvaljujući svojoj mobilnoj prodavnici to možete. Omogućite potencijalnim kupcima da proizvode koje su videli na vašem sajtu kupe odmah na licu mesta. Ovim sistemom rada odmah možete testirati tržište i doći do tako potrebnih informacija koje su neophodne radi povećanja prodaje

Ako posedujete web shop predlažemo da ga premestite u realnost i započnete prodaju proizvoda u kontejnerskom modulu na odabranoj lokaciji!

Posedujete auto salon i bavite se prodajom novih automobila, korišćenje mobilnih promo kontejnera za povećanu prodaju automobila, savršena je varijanta. Ovaj tip mobilnog objekta, može vam omogućiti da započnete izuzetno atraktivnu promociju i prodaju brenda automobila koji zastupate.

Želite promociju vaše kompanije koja prodaje automobile i to želite promociju koja će se potpuno razlikovati od drugih auto kuća i promociju koja će se dugo pamtiti, predlažemo vam da pokrenete pokretni (mobilni) salon automobila. Da dobro ste pročitali, budite prvi na ovim prostorima koji će brend automobila koji zastupate, promovisati i prodavati u svom mobilnom salonu i na mestima o kojima nikada niste razmišljali.

Pokrenite finansijski izuzetno povoljnu pokretnu auto izložbu uz predviđene strukturne konfiguracije uz omogućenu montažu rampi, koje bi olakšale ulazak automobila u mobilni show room. Sistem kuka koje bi bile montirane na podu modula, osiguravale bi bezbedan transport do dogovorene lokacije.

Pokrenite mobilnu auto izložbu brenda koji prodajete u svom auto salonu!!!

Mobilni promo prodajni salon automobila možete dodatno opremiti specijalnim rasvetnim i zvučnim sistemima i opremiti televizorima koji poseduju sledeće sisteme: LCD, SMART, ANDROID, OLED, QLED… Tokom promovisanja vozila u promo kontejneru na velikom televizoru možete emitovati tbv spotove ili reportaže o brendu vozila koji promovišete i prodajete.

Izložbeni auto salon u potpuno mobilnoj varijanti, omogućava jedan potpuno novi inovativan prodajni kanal uz znatno manje finansijske troškove za razliku od velikih troškova koje iziskuju standardni auto saloni. Onima koji imaju svoj specifičan stil života, omogućite promociju vozila u potpuno originalnom okruženju. Ovakav način marketinške kampanje u promociji i prodaji automobila, može biti primenjen i tokom posebnih organizovanih događaja.

Verujemo da će vaš mobilni auto salon privući veliku pažnju potencijalnih kupaca!!!

Mogućnost koju nude mobilni auto saloni, maksimalno je iskoristila kompanija Honda, tokom festivala Osheaga. Ovo je muzičko umetnički festivala koji se svakog leta na 6 bina, održava u Montrealu u državi Kvebek i traje nekoliko dana.

Dok su slušali i gledali nastupe svojih najdražih muzičkih bendova, posetioci festivala su imali jedinstvenu priliku da se upoznaju sa tada najnovijim modelom Honde Fit i to dok su bili udobno smešteni u kožne fotelje. Sigurno je i to da su pojedini bili posebno zainteresovani za novi automobil Honde i da su prišli automobilu i detaljnije ga razgledali. Verujemo da je ovaj neobičan način i na još neobičnijoj lokaciji, sigurno doprineo još većoj prodaji Honde Fit automobila.

Da li ste ikada imali mogućnost da kupite vaš omiljeni automobil i to na muzičkom festivalu?

Po ustaljenom metodu u svakodnevnom životu, ako želite kupiti automobil, posetićete neki sajam automobila ili ćete posetiti auto salon koji prodaje brend automobila koji obožavate. Ali ako odete na koncert vaše omiljene muzičke zvezde ili grupe, sigurno će vas preplaviti posebne emocije i još ako baš tada (neplanirano) kupite svog omiljenog četvorotočkaša, ima li veće sreće za vas. Osim ustaljene svakodnevne prodaje, svaka nova prodaja automobila za svaku auto kuću je veliki plus. Naravo da ne zapostavimo i ljubitelje motora, ali da ne ponavljamo već napisane mogućnosti.

Takozvani pop-up promotivni i maloprodajni mobilni prostori, posebno su interesantni i privlače sve kategorije ljudi. Ovakvi promo-prodajni prostori, interaktivno su i vizuelno privlačno iskustvo. I kako su to najčešće privremene postavke, one kod pojedinih ljudi stvaraju osećaj hitnosti i podstiču apsolutno neplaniranu kupovinu.

Privremene postavke mobilnih promo prostora kod ljudi podstiču neplaniranu kupovinu!!!

Ovi potpuno originalni pa i ekskluzivni promo kontejnerski moduli i njihova zanimljiva arhitektura, omogućavaju neograničenu fleksibilnu lokaciju postavljanja. Tokom marketinške kampanje ovi mobilni promo prostori obezbediće to da budete primećeni, ali i da sadašnji i budući klijenti sa uzbuđenjem pričaju o vašem proizvodu i brendu.

Kontejnerske module koje planirate upotrebiti za promociju vaših proizvoda, možete postaviti i na neko slobodno zemljište, recimo pored prometnog regionalnog ili čak i auto puta. Možete pretpostaviti koliko bi privatnih i službenih vozila svakodnevno prošlo pored vašeg mobilnog show room-a, zatim kombi vozila, autobusa i kamiona…

Ovim neobičnim načinom i mestom promovisanja vašeg brenda, potpuno ćete se izdvojiti od drugih kompanija ili eventualno potencijalnih konkurenata. Promovisanje proizvoda vaše kompanije tako će trajati NON-Stop neprekidno 24 časa za razliku od auto salona koji imaju ograničeno radno vreme.

Mobilni kontejnerski promo prostori omogućavaju neograničenu fleksibilnu lokaciju postavljanja!

Mobilni promo prostori ovog tipa, apsolutno su jednostavni za korišćenje tokom cele godine bez obzira na vremenske prilike. Uz pristojna finansijska ulaganja u ovakve prostore namenjene marketinškim aktivnostima, vašoj kompaniji obezbeđujete svestrani promotivni mobilni prostor.

Ne morate za promociju koristiti samo jednu kontejnersku jedinicu, već možete koristiti i više modula. Na taj način možete svoj mobilni poslovni prostor transformisati u Vip salon sa dva sprata, mobilni kafe ili restoran, mobilni butik. Ako planirate pokretanje mobilnog butika, uvek od proizvođača kontejnera možete zatražiti da u sklopu vašeg butika formira i kabine za isprobavanje odeće.

Kontejnerski moduli kao promotivni ili prodajni prostori jednostavni su za korišćenje tokom cele godine!

Mobilni kontejnerski prostor jedna kompanija iz Amerike koja se bavi proizvodnjom kozmetički preparata, pretvorila je u mobilnu prodavnicu. Prodavnica je pretvorena u jedinstven salon lepote koji je putovao Amerikom od Atlante do Los Anđelosa. Sigurno je da je lepši pol uživao u ovom nesvakidašnjem mobilnom salonu lepote i to u svom gradu.

A kontejnerske module možete koristiti i kao izlagački štand na manifestacijama, sajmovima ili bilo kom tipu događaja u zatvorenom ili na otvorenom prostoru. Osmislite i sprovedite jedinstvene događaje koje ćete organizovati u vašem mobilnom poslovnom objektu i budite daleko ispred drugih.

Mogućnost korišćenja kontejnerskih modula kao mobilni poslovni prostor, izuzetno kreativno je iskoristio je jedan kablovski kanal kako bi promovisao svoju tv seriju. Montažni filmski gradić sastojao se od male ulazne kapije, a hotel, društveni salon i bar, formirani su od kontejnerskih jedinica. Pop-up hotel je bio sačinjen od kontejnerskih jedinica, koje su uređene i stilu modernih i luksuznih soba za goste.

Zanimljivo je da je svaka od soba u hotelu sačinjenom od modula, bila opremljena svim neophodnim sadržajima koje poseduju sobe u standardnim hotelima. Za one koji su bili željni kvalitetne hrane, bio je spreman kamion u kome ste mogli naručiti hranu sa menija.

Kontejnerske promo module možete koristiti i kao štand na manifestacijama i sajmovima!

Ako se odlučite za mobilni promotivni ili prodajni prostor, svojoj kompaniji možete obezbediti nova tržišta na kojima još niste poslovali. Mobilne prodavnice kontejnere, lako je transportovati iz jednog u drugi grad i na bilo koju drugu lokaciju. Uz određene pripreme i obezbeđivanje potrebnih dokumenata potrebnih na granici, mobilni promotivni ili prodajni prostor možete transportovati i van svoje zemlje.

Za kompanije koje prodaju proizvoda vrše isključivo putem web prodavnice na sajtu svoje kompanije, mobilna prodavnica može biti izuzetno praktično rešenje za one koji bi pre onlajn kupovine, ipak želeli prvo probati proizvod za koji su zainteresovani poput kozmetičkih proizvoda, odeće, obuće pa i hrane ili pića, kao i bilo kog drugog tipa proizvoda.

Kompanije putem ovih simpatičnih i izuzetno atraktivnih poslovnih prostora, mogu organizovati razne promocije, kako bi izgradili lojalnost svom brendu i naravno povećali prodaju.

Mobilni kontejnerski prostori idealni su za organizovanje sastanaka i bilo koji tip susreta poslovnih ljudi!

Mobilni prostori iziskuju minimalna ulaganja i mogu se u kratkom roku koristiti tokom posebnih događaja. Mobilni kontejneri se izuzetno brzo mogu opremiti vodovodnim i kanalizacionim sistemima, grejanjem, klimatizacijom pa i potrebnim nameštajem.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom zainteresovali za pokretanje biznisa u vašem budućem mobilnom promo prostoru. Ovakav tip rpostora je idealan ako želite testirati reakciju klijenata na vaš novi proizvod i brend. Tako ćete prikupiti korisne informacije, pre nego što u potpunosti na tržište plasirate svoj novi proizvod. Omogućite svojim klijentima da isprobaju vaš proizvod ili uslugu u nezaboravnom okruženju.

Zainteresovani ste za pokretanje novog brenda i želite organizovati marketinšku kampanju baš u jednom kontejnerskom promo modulu, predlažemo vam da odmah pozovete Varmus kontejnere!!!

Fotografije: Unsplash, Pixabay, Varmus.

Read More
Luksuzni stambeni kontejneri

Šta su luksuzni stambeni kontejneri

Luksuzni kontejnerski (modularni) domovi, odličan su izbor za ljude koji imaju želju za životom u svom novom luksuznom domu, a da im izgradnja tog doma ne stvara nepotrebne dugove, stresne dugogodišnje otplate kredita bankama, kao i dugotrajnu „borbu“ sa majstorima.

Sve više ljudi na svetu gradi svoje domove od kontejnerskih modula, koji su u osnovi formirani od izuzetno izdržljive čelične konstrukcije. Dizajn kuća od kontejnera može vizuelno delovati izuzetno moderno, elegantno pa i sa mogućnošću brojnih inovativnih kreacija.

Luksuzni modularni domovi odlično su i veoma praktično dugotrajno stambeno rešenje!

Luksuzni stambeni kontejneri

Zahvaljujući modernom sistemu izgradnje, čelični kontejneri se proizvode u raznim veličinama. Prednost je što ne postoje ograničenja u veličini nekog objekta koji se može izgraditi od jednog ili više modula. Tako klijent može naručiti modul određene veličine, a kasnije po želji može zahtevati proširenje postojeće stambene jedinice. Uz prethodni dogovor sa proizvođačem, klijent može zahtevati da se postojećem modulu doda još nekoliko modula (kontejnera).

Treba svakako navesti da postoje zakonska ograničenja što se transporta modula tiče do određene lokacije, tačnije njegovih dimenzija. Ako modul poseduje dozvoljenu dimenziju taj prevoz ne potpada pod specijalni prevoz. Ako veličina modula premaši odobrene standarde za prevoz, onda se dogovaraju posebni uslovi za transport modula van zakonski odobrenog gabarita i to se naziva „specijalni-vangabaritni transport“.

Luksuzni kontejneri se mogu proizvoditi u dimenzijama koju zahtevaju klijenti!

Sigurno ste već viđali kontejnere koji su u funkciji kancelarije na gradilištima, kao privremeni smeštajni objekat za radnike, kontejneri koji se koriste kao poslovni prostor na raznim lokacijama pa i na sajmovima. I to je neki standard na koji smo u vezi funkcionalnosti kontejnera već navikli. Međutim kontejnerski moduli mogu biti izuzetno praktični za potrebe svakodnevnog stanovanja pa čak i kao luksuzni stambeni objekat.

Iako su se u poslednje vreme često gradile kontejnerske kuće manje kvadrature koje poseduju izuzetno korektnu prodajnu cenu, sada se može navesti kako se tržište nekretnina u svetu značajno menja, tako da je sve veća ponuda luksuznih kontejnerskih kuća veće kvadrature pa i one koje poseduju bazen.

Luksuzni stambeni kontejneri

U svetu se gradi sve više luksuznih stambenih kontejnera!

Poslovni ljudi koji su bliski arhitekturi, smatraju da je održivost jedna od glavnih prednosti luksuznih kontejnerskih kuća. Saznali smo kako je jedno klizalište u Americi na izuzetnoj velikoj površini placa, izgrađeno od kontejnera, a koristi se za potrebe hokejaških utakmica i treninga hokejaša. Iako ne stambeni, možemo slobodno navesti kako je ovo jedna poslovna luksuzna nekretnina od kontejnera.

Iako pojedini stambeni kontejneri ne poseduju visok nivo dizajna, sasvim sigurno ukazuju na luksuzni potencijal kontejnera u stambenoj izgradnji. Izvesno je da izgradnja luksuznog stambenog doma od modula, može biti znatno isplativija od izgradnje kuće standardnim metodama i građevinskim materijalima.

Naveli smo da su zbog svoje čelične konstrukcije, kontejnerski moduli izuzetno izdržljivi. Po nekim procenama, zbog svoje izdržljivosti od kontejnera se mogu graditi čak i stambeni objekti visine do 6 spratova i to bez potrebe za nekim posebnim ojačanjima.

Izuzetno je velik luksuzni potencijal kontejnera u stambenoj izgradnji!

Jedna od najpoznatijih luksuznih kontejnerskih kuća u Americi, izgrađena je od čak šest modula. Luksuzna kuća od modula pod nazivom Bič Boks poseduje četiri spavaće sobe, tri kupatila i veću terasu na krovu sa bazenom. Sa terase na krovu ove luksuzne kontejnerske kuće, pruža se fenomenalan pogled na Atlantski okean.

U ovaj luksuzni dom ugrađeni su sertifikovani održivi materijali poput belog gumenog krova koji smanjuje troškove potrošene energije. Bič Boks poseduje i oblogu od čempresa, bambusova vlakna, kao i podove koji su proizvedeni od kedra.

Prva luksuzna moderna kuća u Irskoj koja je izgrađena od kontejnera, nalazi se kraj reke Grilag. Luksuzni dom je izgrađen od četiri kontejnera i možemo reći velelepna rezidencija, koja ukućanima nudi jedinstven skulpturalni osećaj modernog i luksuznog. Iz ovog prelepog modularnog doma, pruža se prosto nestvaran pogled na ruralni krajolik.

Luksuzni stambeni kontejneri

Uz samo malo mašte svojoj porodici možete priuštiti luksuzni kontejnerski dom!

Luksuzni kontejnerski domovi nude neiscrpne mogućnosti onima, koji su spremni na velike životne promene. Ako ste se zasitili života u velikim urbanim sredinama, a ne želite se odreći luksuznog načina života, luksuzni stambeni kontejneri su idealni za vašu porodicu i vas. Sasvim sigurno da život u ovakvim domovima nudi i zdraviji način svakodnevnog života i pomalo zapostavljen pa i zaboravljen bliski odnos čoveka i prirode.

Građevinarstvo je znatno napredovalo, a to znači i tržište stambenih kontejnera. U luksuzne stambene kontejnere najčešće se postavlja PVC stolarija, jer poboljšava termo i zvučnu izolaciju. Kada se govori o toplotnoj i zvučnoj izolaciji u proizvodnji modula najčešće se koristi kamena i mineralna vuna, kao i poliuretan.

Na kontejnersku kuću možete postaviti klasičan jednostrani ili dvostrani krov sa nagibom, kako bi tokom padavina voda mogla nesmetano oticati. Za formiranje krova možete koristiti glinene ili betonske crepove, ali i pokrove od lima. Ovaj tip krovova uglavnom je vodonepropustan, a uvek postoji mogućnost da se dodatno izoluju stiroporom ili mineralnom vunom. Na ovaj način vaš luksuzni stambeni kontejner biće ekonomičniji, a mesečni režijski finansijski troškovi biće znatno smanjeni.

Stambeni kontejneri

Luksuzni stambeni kontejneri idealna su varijanta za svakodnevni život porodice!

Ako ste se odlučili za život u luksuznom stambenom kontejneru, biće vam potrebno još malo strpljenja kako bi u potpunosti prilagodili enterijer i eksterijer vašeg budućeg doma. Za uređenje unutrašnjeg prostora počevši od enterijera, keramike, sanitarija i nameštaja, potrebno je samo malo mašte i važno je da sve unapred isplanirate.

Ako nemate iskustva u tome, predlažemo da angažujete profesionalce koji se bave projektovanjem i opremanjem životnih prostora. Slična je varijanta i u opremanju eksterijera, mada pretpostavljamo da barem u osnovi znate kako bi uredili vaše dvorište.

Možemo slobodno navesti kako život u luksuznoj kući izgrađenoj od modula, omogućava izuzetnu fleksibilnost u svakodnevnom životu. A ako se želite skloniti od bučne i zagađene gradske sredine i želite se što više približiti prirodi, luksuzni modularni dom je pravo rešenje za vašu porodicu i vas.

Modularni objekat

Ako nemate iskustva u opremanju enterijera i eksterijera kuće posao prepustite profesionalcima!

Mnogi se često iznenade velikim brojem mogućnosti prilagođavanja i uređenja kuća koje se proizvode od čelične konstrukcije i raznih tipova panela (kontejnerski moduli). Verujemo da su te mogućnosti čak i veće za razliku od kuća izgrađenih standardnim metodama i materijalima. Proizvodnja panela je izuzetno napredovala, tako da se sada proizvode paneli u velikoj paleti boja, kao i paneli prelepog inovativnog dizajna.

U vaš luksuzni stambeni kontejner uvek možete ugraditi moderan solarni sistem za proizvodnju električne energije. Solarna tehnologija obezbeđuje potpunu energetsku nezavisnost pa vaš luksuzni modularni objekat možete postaviti i tamo gde nema električne energije. Sistemi za sakupljanje kišnice kao i prečišćavanje iste, obezbeđuju vodu potrebnu za osnovno funkcionisanje jednog domaćinstva. U slučaju potrebe rashlađivanja luksuznog doma od modula, uvek možete ugraditi klima uređaj, a najbolje inverterski koji ima i mogućnost grejanja.

Ne postoji nikakvo ograničenje koju spoljnu oblogu možete koristiti za vaš luksuzni stambeni kontejner. Sa spoljne strane možete kao oblogu postaviti kvalitetno drvo poput ariša ili hrasta, prelepi mermer ili dekorativni kamen. Samo je mašta granica uređenja vašeg doma, a da ponovimo kako uvek možete u pomoć pozvati arhitekte, koji će sasvim sigurno skoro svaku vašu želju i ideju u uređenju luksuznog stambenog kontejnera pokušati i ispuniti.

Fotografije: Pixabay; Varmus.

Read More
Kontejneri

Da li izgraditi montažni ili mobilni objekat

Sigurno su mnogi od vas barem jednom u životu bili u velikoj nedoumici da li za svoj dom da odaberu montažni ili mobilni objekat. Ova dva tipa objekta imaju svoje prednosti i mane i verujemo da će vam ovaj tekst pomoći da izaberete onaj, koji po vama nudi najveće prednosti i naravno najbolji kvalitet.

Imate samo površna saznanja o montažnim ili mobilnim kućama u tom slučaju vam predlažemo da se precizno raspitate o svim prednostima, ali i manama ovakvih objekata. Neproverene informacije mogle bi da vas dovedu do nepotrebne nervoze, ali i da vas neplanirano poprilično skupo koštaju.

Uvek se dobro raspitajte o prednostima i manama objekta koji žeite izgraditi!

Kontejneri

Ova dva termina ne možete koristiti naizmenično, jer svaki ima sasvim drugo značenje i potpuno su različiti jedan od drugog. Montažne i mobilne kuće, stambeni su objekti potpuno različitog tipa, iako ih mnogi ljudi često mešaju.

Zato treba imati precizne informacije o tipu kuća, jer tek se tada možete odlučiti za onaj tip stambenog objekta, koji odgovara vašim i naravno potrebama vaše porodice. Onog trenutka kada odlučite da izgradite svoj dom, prvo morate razmotriti sve realne mogućnosti.

Montažne i Mobilne kuće stambeni su objekti potpuno različitog tipa!

Prednosti montažnih kuća:
-brzina gradnje i cene: za izradu montažnih kuća u fabrici, potrebno je približno dvanaest nedelja i još dodatno oko dve nedelje za njihovu montažu na licu mesta. Cena izrade montažnih kuća po kvadratu iznosi oko 600 eura.

Prednosti mobilnih kuća:
-brzina gradnje i cene: za izradu mobilnih kuća manje kvadrature u fabrici potrebno je približno dve nedelje, a za montažu na licu mesta od jednog dana do nekoliko dana, što zavisi od veličine objekta. Cena izrade mobilnih kuća po kvadratu iznosi od 400-600 eura.

Treba svakako napomenuti da su mnogi građevinski materijali u međuvremenu znatno poskupeli, tako da će i proizvođači montažnih i mobilnih kuća sigurno morati nivelisati cene!

Kontejneri

Za proizvodnju montažnih kuća potrebno je oko 12 nedelja, a za proizvodnju mobilnih kuća približno 2 nedelje!

I još jedna informacija u vezi cena. Proizvođači montažnih kuća često promovišu montažnu izgradnju kao jeftinu i tada može doći do velikih nesporazuma. Montažne kuće jesu nešto povoljnije od zidanih (od 10% do 20%), ali to ne znači i da su jeftine.

Zablude i praktična saznanja:

-Postoji zabluda da su montažni objekti idealni za korišćenje kao privremeni objekti, što naravno nije tačno. Ako se montažne kuće montiraju na lice mesta, njihovo naknadno premeštanje nije uopšte praktično, dovelo bi sigurno do određenih oštećenja nekih delova objekta, a zahtevalo bi i puno sati rada za demontažu i njihovu kasniju ponovnu montažu.

Isto tako puno zavisi i od kompanije koju odaberete da vam izgradi montažnu kuću. Tokom izgradnje možete se sresti sa ograničenim mogućnostima i manjem broju opcija materijala. To znači da ćete imati manje fleksibilan odabir, što se samog dizajna kuće tiče.

Montažne kuće je teško postavljati na strmim terenima i aktivnim klizištima, jer betonska ploča na koju treba montirati objekat, mora biti potpuno ravna. Zbog potrebnog nivelisanja, kopanja i kompletne pripreme za postavljanje podloge, ceo proces montaže kuće može da traje duže, a to znači da se povećava i finansijsko izdvajanje, već tokom početka gradnje kuće. Treba navesti i to da montažne kuće vremenom gube na svojoj vrednosti.

Kontejneri - Photo by Laurenz Heymann on Unsplash

Montažni objekti ne mogu se koristiti kao privremeni objekti!

Ako za primer uzmemo kuću od 100 metara kvadratnih za izradu njenog temelja u startu vam treba barem od 3000-5000 eura. I na kraju da kažemo kako montažne kuće imaju kraći vek trajanja od mobilnih (kontejnerskih) kuća, pre svega zbog materijala od kojih se proizvode.

-Mobilni objekti su idealni za korišćenje kao privremeni, ali i trajni objekti i za njihovu izradu i montažu na licu mesta, potrebno je manje vremena. U slučaju potrebe premeštanja mobilnog objekta na drugu lokaciju, sve se rešava u izuzetno kratkom vremenskom roku.

Mobilni objekti su idealni ako se koriste kao privremeni!

Moramo napomenuti kako su mobilni objekti izuzetno otporni na vremenske uslove uključujući vremenske nepogode i uragane. Ispitivanjima nakon ovih vremenskih nepogoda, došlo se do saznanja da su mobilni objekti imali minimalna oštećenja.

Poznato je da ovaj tip objekata koriste i mnoge ekspedicije koje rade i žive u regijama, koje imaju ekstremne vremenske uslove i polarnu hladnoću. Izuzetno je važno reći da su mobilni objekti izuzetno otporni čak i u slučaju razornih zemljotresa.

Za montažu mobilnih objekata, nije obavezna podloga u vidu betonske ploče. Mobilne kuće mogu biti energetski efikasne, jer se na njihov ravni krov mogu postaviti solarni paneli. Isto tako postoji mogućnost postavljanja sistema, koji sa krova može sakupljati kišnicu, koja se kasnije može koristiti kao tehnička voda, a uz određene filtere i kao voda za piće.

Izgradite od kontejnera hotel, hostel, pansion i kamp

Mobilne kuće mogu biti energetski efikasne!

Mobilne kuće možemo svrstati u nekretnine, mada je njihova glavna prednost to što su mobilne. Namenjene su za stanovanje, kao vikendice, ali mogu služiti i kao ugostiteljski objekti, turistički apartmani, studentski domovi ili kao poslovni prostor raznih namena.

Mobilne kuće nude potpuno novu perspektivu stanovanja ili korišćenja u poslovne svrhe, naročito tamo gde na određenoj lokaciji nema nikakvih mogućnosti za dobijanje građevinke dozvole. Treba navesti i to da mobilne kuće izgrađene od modula (stambeni kontejneri), odlično podnose period od utovara u fabrici, transporta do željene lokacije, kao i istovar i montažu na placu.

Mobilne kuće izgrađene od modula možemo svrstati u nekretnine!

Svakako treba navesti kako razlike života u montažnim i mobilnim kućama znatno utiču na stil života ukućana. Životni stil svakog čoveka i njegove porodice svakodnevno se menja kako bi bio što fleksibilniji i kvalitetniji. Isto tako u modernom vremenu menjaju se stilovi arhitekture, a građevinski materijali su sve kvalitetniji. Zbog svih ovih promena, slobodno možemo navesti da se znatno menja i način na koji definišemo naš dom.

Vikendica na sprat u dekoru drveta u Novom Sadu - Varmus kontejneri

Mobilne kuće nude potpuno novu perspektivu svakodnevnog života!

Za veliki broj ljudi izgradnja doma u kome će živeti njihova porodica, predstavlja veliki životni izazov i veliku životnu odluku. Pre nego što se odlučite za ovaj izuzetno ozbiljan posao, sasvim sigurno ga ne treba započinjati pre detaljne edukacije o svim mogućim opcijama i rešenjima. Sam uspeh celog projekta zavisi od vaših potreba, mogućnosti i naravno realnih procena i mogućnosti.

Vlasnici stambenih objekata za svaku proizvedenu kuću od tradicionalnih građevinskih materijala, proizvedenu kao montažna ili kao mobilna kuća od modula, zahtevaju stabilnost, bezbednost i udobnost svog doma. Jasno je da novac ulažu u svoj životni san i da žele u svoj dom ući bez žrtvovanja svog načina života na koji su navikli.

Fotografije: Pixabay; Unsplash; Varmus.

Read More
Call Now Button