Svi znamo da svaka kuća, poslovni prostor, stambena ili poslovna zgrada, ima ugrađenu stolariju. To su uglavnom ulazna, balkonska, unutrašnja i garažna vrata, kao i prozori raznih tipova uključujući i krovne prozore.

Postavlja se pitanje, koji tip stolarije ugraditi u porodičnu kuću, stambeni, poslovni ili mobilni objekat. Mišljenja su naravno različita, a odabir zavisi i od želje samih naručioca. Pokušaćemo vam u ovom tekstu praktičnim poređenjima pomoći u tome, koji tip stolarije da odaberete prilikom izgradnje objekta ili kupovine gotovih mobilnih objekata, poput kancelarijskih kontejnera i stambenih-modularnih mobilnih objekata.

Sam kvalitet pvc vrata i prozora, direktno zavisi od karakteristike profila od kojih su napravljeni. Profili od kojih se izrađuje stolarija moraju imati izuzetan kvalitet, kako bi zadovoljili sve potrebe kupaca. Osnovu proizvodnje pvc vrata i prozora, čini sastav i struktura proizvoda, proces proizvodnje, kao i primena proizvoda. Svaka proizvedena vrata, kao i prozor, moraju imati sertifikat, a ovaj zvanični dokument određuje merilo kvaliteta proizvoda.

Kvalitet PVC stolarije direktno zavisi od karakteristika profila!

Modularni objekat

Kada govorimo o tipovima pvc stolarije, konkretno vratima i prozorima, podele su sledeće. Sva vrata i prozori imaju prvenstveno svoju dimenziju. Većina proizvođača pvc stolarije ima standardne dimenzije svojih proizvoda, ali i ostavljaju naručiocima mogućnost da poruče stolariju na zahtev po njihovim potrebama i prema veličini postojećih otvora namenjenih za ugradnju vrata i prozora.

Tipove vrata i prozora možemo određivati i prema načinu otvaranja, ali i vrstama okova. PVC prozori se izrađuju najčešće tako da imaju klasičnu mogućnost otvaranja prema unutrašnjosti objekta ili ka spoljašnjosti. Nagibno okretni prozori imaju mogućnost klasičnog otvaranja, ali i nagibnog otvaranja, poznatijeg kao kipovanje. Ovakav tip prozora izuzetno je praktičan, jer ima mogućnost propuštanja velike količine dnevne svetlosti u unutrašnjost objekta. Otvaranjem prozora takozvanim kipovanjem, omogućava se znatan prodor svežeg vazduha u objekat, naročito tokom hladnijih zimskih dana.

Što se tiče otklopno kliznih i podizno kliznih, vrata i prozori se razlikuju od klasičnih kliznih, jer poseduju dihtung gume. Ujedno omogućavaju veliku uštedu prostora i dobri su izolatori. Uglavnom su zastupljeni kod balkonskih vrata i prilikom zastakljivanja većih prostora. Prozori koji imaju mogućnost otvaranja na kip, fiksirani su za gornji okov prozora. Najčešće se koriste za podrumske prostore za koje je potrebno dobro provetravanje i krovni prozori. Poseban način otvaranja omogućava odličnu cirkulaciju vazduha i nema bojazni da li će kiša i veće količine padavina ući u prostoriju.

Tipovi vrata i prozora podeljeni su prema načinu otvaranja!

Varmus unutrašnjost montažnnog građevinskog kontejnera

Dekorativna vrata i prozori sa više krila, mogu se otvarati u jednom ili više pravaca, a mogu biti polukružni ili ravni. Ovaj tip stolarije ima takozvani visoki estetski značaj, a sve češće se koristi u stambenim uslovima za velike staklene površine, kao i u poslovnim objektima. Stolarija se može deliti i po boji, a poznato je da proizvođači raspolažu sa većom paletom boja. Osim standardne bele boje, pvc stolarija se može presvući sa folijama različitih boja. Na tržištu su sada dostupne standardne pa i izuzetno atraktivne boje stolarije: orah, antracit, siva, zlatni i tamni hrast i mnoge druge.

Stolariju možete razlikovati i po raznim oblicima, mada su vrata i prozori najčešće pravougaonog oblika. U poslednje vreme se mogu videti i drugi oblici poput lučnog, trouglastog, čak i kružnog oblika. Možemo reći kako današnja proizvedena pvc stolarija poseduje izuzetno visok nivo kvaliteta. Tu podrazumevamo da proizvedena stolarija ima odličnu zvučnu i toplotnu izolaciju, što znači da uložen novac u ove proizvode obezbeđuje pre svega ekonomičnost, ali i zaštitu čovekove sredine.

PVC stolarija koja se proizvodi u novije vreme poseduje izuzetno visok nivo kvaliteta!

Varmus montažni građevinski kontejner u dekoru drveta

Naravno da ovaj tip stolarije sasvim sigurno zadovoljava i sve estetske komponente, kao i fleksibilnu mogućnost uklapanja u sve tipove poslovnih i stambenih prostora, a to znači i u kancelarijske kontejnere kao i u stambene-modularne mobilne objekte. Prozori se mogu podeliti na fiksne, jednodelne, dvokrilne i trokrilne. Zanimljivo je poređenje koje kaže da je cena održavanja drvenog prozora u poređenju sa pvc prozorom tokom životnog veka čak i za 1800% veća.

Evo još jedne podele prozora i to prema načinu otvaranja. Francuski način otvaranja prozora ima klasični način otvaranja, osigurava odličnu izolaciju, a površina otvora je slobodna, jedino što krila zauzimaju znatan deo unutrašnjeg prostora. Prozori na dizanje imaju uglavnom male dimenzije i koriste se uglavnom u podrumima i garažama. Idealno rešenje je oscilirajući prozor i to pre svega za kupatilo i kuhinju, a ovaj prozor ima mogućnost i dvostrukog otvaranja. Prozori sa pomičnim krilima koriste se najčešće za omogućavanje panoramskog pogleda, ali je pomalo nezgodno, jer se u slučaju tri krila dva preklapaju u sredini. Njišuća okna imaju dobro rešenje za kuhinjske prozore, jer osiguravaju odlično provetravanje. Mana je velika težina i zauzimaju puno prostora.

Prozori se mogu podeliti na fiksne, jednodelne, dvokrilne i trokrilne!

PVC vrata i prozori imaju odličnu mogućnost zaštite od buke, naročito u velikim gradovima gde je nivo buke izuzetno visok, čak i do 90 decibela. Prozori od kvalitetnih profila uz povećanje debljine stakla i komorama između njih, pružaju izuzetno dobru zaštitu od buke. Odabirom kvalitetnih prozora uz optimalnu zvučnu i toplotnu izolaciju, njihovom ugradnjom se može uštedeti značajna količina energije.

Pravilnim izborom profila i stakala, obezbeđujete značajnu zaštitu od mogućih provala. Vremena su izuzetno nesigurna i postoji sve veća potreba za bezbednošću i sigurnošću objekata. Moderne tehnologije izrade stolarije u današnje vreme obezbeđuju znatnu zaštitu i bezbednost. Kvalitetne i sigurne brave doprinose zaštiti i bezbednosti vaših objekata. Dodatno poboljšanje možemo izvršiti nanošenjem na unutrašnju površinu dvostrukog okna film polivinil butiral. Na ovaj način okno u slučaju razbijanja ne pukne na komade, jer komadi ostaju zalepljeni na filmu.

Varmus kontejneri

PVC vrata i prozori poseduju odličnu mogućnost zaštite od spoljnje buke!

Održavanje stolarije zavisi od materijala od kojih je proizvedena. Kod drvene stolarije održavanja su znatno veća, a kod pvc stolarije znatno manja, ali to ne znači da nema uopšte potrebe za održavanjem. Kod pvc stolarije potrebno je da sve elemente povremeno operete, ali nema potrebe za njihovim šmirglanjem i farbanjem, jer vlaga, kiša i promena temperature ne utiču negativno na pvc pa i aluminijumsku stolariju.

Evo i nekoliko saveta za sve one koji čitaju ove redove. Kupanje, sušenje veša, kuvanje pa čak i disanje, stvaraju vlagu u prostoriji. Zbog toga je izuzetno važno povremeno provetravanje prostorija, jer samo provetravanje obezbeđuje prodor svežeg vazduha u unutrašnjost objekta. Zato je potrebno redovno provetravanje prostorija da ne bi došlo do zamagljivanja stakala pa čak i mogućeg stvaranja buđi.

Održavanje stolarije pre svega zavisi od materijala od kojih je proizvedena!

Ugradnjom specifičnog okova koji omogućava slobodan hod od 6 milimetara iako zatvoren prostor, ovaj tip okova omogućava dovoljno prostora za prodor svežeg vazduha. Nedavno smo na sajmu u Valjevu po prvi put videli model prozora, koji u gornjem delu između stakla i profila ima plastični dodatak kojim je omogućeno da vazduh konstantno struji kroz šupljine, a da pri tome ne utiče na povećanje ili smanjenje temperature u unutrašnjosti objekta.

Poznato je da staklo čini čak više od 70 posto površine prozora. Zbog toga je izuzetno važan dobar odabir kvalitetnog stakla, jer je ono izuzetno važan izolacioni materijal. U velikoj meri upravo od stakla znatno zavisi i energetska efikasnost samih prozora. Debljina stakla skoro i da nema uticaja na toplotnu provodljivost, ali komore zato itekako imaju. Komore su u suštini prostor između dve staklene površine i upravo taj prostor ima najveću ulogu u kvalitetnoj izolaciji. U novije vreme te komore ne pune se više sa vazduhom, već sa inertnim gasovima Kriptonom i Argonom.

Staklo čini čak 70% površine prozora!

Obično takozvano float staklo potpuno je prozirno, ali se može pronaći i peskirano i najčešće se koriste u svetlarnicima i kupatilima. Sve zastupljenije staklo u našoj regiji je niskoemisiono, a njega karakteriše zaštitni premaz-film u tankom sloju. Na ovaj način se znatno smanjuje razmena toplotne energije, preko staklene površine prozora. Zaštitni film propušta sunčevu svetlost, ali odbija mnoga zračenja. Ova stakla imaju plavičast odsjaj, ali to nikako ne utiče na kvalitet osvetljenosti prostorija u kojima se koriste.

Drvo je vremenom izgubilo na aktuelnosti u proizvodnji stolarije, a razlozi su sledeći: spoljni atmosferski uticaji znatno utiču na stolariju koja je izrađena od drveta i tada dolazi do pucanja drveta zbog uticaja sunčevih zraka, vremenom dolazi do krivljenja, a samim tim i do lošeg zaptivanja. U modernom vremenu savremene tehnologije drvo tretiraju kao industrijski materijal sa stabilnim mehaničkim karakteristikama, ali da bi se do tog kvaliteta došlo, drvo je potrebno dodatno obraditi. Izvesno je kako je obrada prozora i vrata ovakvog tipa, potpuno jednaka obradi nameštaja.

Niskoemisiono staklo je sve zastupljenije u proizvodnji stolarije na našim

Mnoga istraživanja ukazuju na to da karakteristike pvc materijala u proizvodnji stolarije u poređenju sa alumunijumom i drvetom, dokazuju mnogo bolji kvalitet. Najveća mana aluminijuma je upravo njegova toplotna provodljivost i za razliku od pvc-a on provodi toplotu. To može biti ozbiljan problem, ako se ovaj materijal koristi za proizvodnju vrata i prozora u regionima gde su znatne razlike u temperaturi između unutrašnjeg prostora kuće, kao i onog van kuće. Proizvođači vrata i prozora od aluminijuma, ovaj problem su na neki način rešili uvođenjem toplotnih mostova.

Svakim danom kvalitetna pvc stolarija, sve je više tražena i smatra se kao najtraženija u građevinarstvu. Ugradnjom pvc stolarije rešavate na duže staze otpornost same stolarije na sve vremenske uticaje, a za njeno održavanje vam je potrebna samo vlažna krpa i povremeno brisanje. Ovaj tip materijala je dobar zbog toga što ne zahteva nikakvu obradu poput šmirglanja, farbanja i lakiranja.

Ugradnjom pvc stolarije na duži vremenski rok obezbeđujete otpornost stolarije na sve vremenske uticaje!

Poznato je da ovaj tip stolarije ima poseban značaj tokom hladnih zimskim dana, pre svega zbog svojih odličnih karakteristika kao toplotnog izolatora i velike uštede električne energije. Da bi prozori pa i vrata bili što kvalitetniji, potrebno je u njih ugraditi stakla koja znatno sprečavaju UV zrake, ali i kvalitetne profile i mehanizme.

Najboljim rešenjem za izradu pvc prozora i vrata, smatraju se šestokomorni profili. Ovi profili se proizvode u nekoliko boja: bela, siva i boja drveta. Tržište je preplavljeno proizvedenom stolarijom neproverenog kvaliteta i zato uvek morate dobro razmisliti šta kupujete. Izuzetno je važno odabrati stolariju od pouzdanog proizvođača koji nudi proizvode sa nešto većom cenom, ali je jasno da on nudi korisnicima i provereni kvalitet.

Ako ne odaberete kvalitetnu stolariju za vaš dom ili zgradu, to može dodatno i da vas košta. Najgore što vam se može desiti je da kupite jeftinu recikliranu stolariju i još ako ugradnju vrše nestručna lica i stolariju nepravilno ugrade, potpuno je jasno kakve ćete posledice snositi.

Za proizvodnju pvc vrata i prozora šestokomorni profili se smatraju najkvalitetnijim rešenjem!

Varmus kontejneri

I da rezmiramo kako je apsolutno tačno da kvalitet ugrađene stolarije u kancelarijske kontejnere i stambene-modularne (mobilne objekte), direktno utiče na kvalitet kompletnog objekta. Smatra se da nije toliko bitno da li je stolarija izrađena od pvc-a ili aluminujuma, već da kvalitet prozora najviše zavisi od kvaliteta samog stakla. Stolarija od drveta jeste na oko lepa pa i atraktivna i ima svoj kvalitet, ali smo praktičnim poređenjem pojasnili evidentnu razliku između stolarije od drveta, aluminjuma i pvc-a.

Zaista nije nikakav problem da ugradite stolariju bilo kog tipa i bilo kojih materijala u kancelarijske kontejnere i modularne mobilne objekte pa i sve druge objekte, ali se u startu postavlja pitanje kvaliteta materijala od kojih je stolarija izrađena. U slučaju da planirate izmenu postojeće ili ugradnju nove stolarije, svakako ne treba idealizovati nijedno rešenje, nego treba realno sagledati sve mane ponuđenih stolarija, kao i njihovu cenu i onda odlučiti koja je solucija najbolje rešenje za vaše mogućnosti.

Kvalitet ugrađene stolarije direktno utiče na kompletan kvalitet modularnih objekata!

Zato predlažemo ako uzimate stolariju samostalno za svoje potrebe ili kupujete kontejner ili modularni objekat od kompanije koja ih izrađuje da svakako prvo proverite sam kvalitet stolarije, kao i njene mane, ali naravno i njen kvalitet. Ipak na kraju ove priče za sumu novca koju ste mogli obezbediti, kupićete onu stolariju za koju trenutno imate dovoljna sredstava, ali zato morate biti svesni i eventualnih nedostaka same kupljene stolarije.

Fotografije: Varmus, Unsplash.