Razlog tome je jednostavan, sve veći problemi sa povećanim nivoima reka, jezera, mora i okeana, a to posebno važi za Holandiju. Ova država je čvrsto odlučila da reši probleme stanovanja i sve češćih poplava. Rešenje se jednostavno samo nametnulo, naravno uz brojne studije.

Projekat je 2011. godine započeo arhitektonski biro Marlesa Rohmera (Marlies Rohmer). Na jezeru je smešten impozantan broj stambenih jedinica čak 75. Ovo plutajuće naselje ima čak 45.000 stanovnika, a zahvata površinu od 10.652 kvadratnih metara. Ovo po svemu jedinstveno plutajuće naselje, smešteno je na jezeru istočno od Amsterdama.

Holandija poseduje bogatu istoriju plutajućih kuća!

Ovaj tip plutajućih kuća dizajniran je u Holandskom „Rowhouses“ stilu, zato što su kuće zbijene jedna uz drugu. U naselju  su primetne nesvakidašnje uzane ulice, a kuće koje su izgrađene u tim ulicama poseduju tri sprata i imaju moderan izgled. Nebitno je da li je to kuća, čamac romantična ili pragmatična nekretnina ili naselje.

Međutim sigurno je to jedno funkcionalno naselje, koje efikasno rešava probleme velikih prenaseljenih gradova. Ove prelepe i neobične kuće u privatnom su vlasništvu i u njima stanuju vlasnici ili u njima žive podstanari.

Holandija ima bogatu istoriju plutajućih kuća

Plutajuće kuće u Holandskom „Rowhouses“ stilu efikasno rešavaju prenaseljenost velikih gradova!

Evidentno je da je sistem građenja plutajućih objekata, bitno drugačiji od građenja objekata na čvrstom tlu. Projekat je trebao obezbediti kvalitetno rešenje, jer nije se radilo o nekom jednostavnom poduhvatu.

Holandija se većim delom prostire na samoj obali i poseduje velike vodene površine. To znači da svakodnevni život građana ove zemlje, ima i svoje ozbiljne izazove. Tek nedavno plutajuće kuće su kao i plutajuća naselja, kvalifikovana kao veoma ozbiljno pa i rešenje savremenog stanovanja u Holandiji u ne tako dalekoj budućnosti.

U Holandiji je potpuno normalno da na vodenim površinama osim plutajućih stambenih objekata, vidite plutajuće restorane i druge ugostiteljske objekte, hotele pa i poslovne objekte. Možemo se složiti kako ovi objekti, ipak više liče na brodove nego na stambene i poslovne objekte na čiji smo izgled uglavnom navikli u našoj sredini.

U Holandiji je normalno da su restorani, hoteli pa i poslovni objekti postavljeni na vodi i da plutaju!

Izuzetno je važno napomenuti da ovakav tip stanovanja u plutajućim kućama i naseljima, ima čak i svoje velike prednosti. Kada živite poprilično udaljeni od centra velikog grada do centra vam je potrebno puno vremena, a to vas i košta. Sve je jasnije ako napomenemo da vam od ovog plutajućeg naselja do strogog centra Amsterdama treba samo nekih 15 minuta.

Plutajuće naselje u ovoj zemlji poseduje čak i škole, prodavnice, barove u kojima je posao dobilo čak 12000 ljudi. Odmah kraj ovog neobičnog naselja, funkcioniše i tramvajska linija, koja vam omogućava da u centru grada budete u izuzetno kratkom vremenskom roku. Još je neobičnije to što ovo plutajuće naselje poseduje i svoju plutajuću crkvu. Interesantno je da sve funkcioniše besprekorno, kao da je ovo naselje već dugi niz godina na ovom mestu. Međutim ovo naselje je izgrađeno u novije vreme.

Ove kuće nisu male, već su izuzetno velike i prostrane pa omogućavaju ukućanima komforan svakodnevni život. Plutajuće kuće poseduju i 180 kvadratnih metara, imaju tri spavaće sobe, trpezariju, kuhinju i kupatilo. Ovakav tip naselja može dovesti do pravog talasa plutajućih naselja, koja će ljudi sigurno graditi u skorijoj budućnosti.

Holandija ima bogatu istoriju plutajućih kuća

Plutajuće naselje u Holandiji poseduje čak i svoju crkvu!

Ovim kućama ne nedostaje ništa što poseduju kuće građene na čvrstom tlu, jer su priključene na sve neophodne instalacije od strujnih, vodovodnih, kanalizacionih i svih drugih potrebnih za normalno funkcionisanje stanovnika jednog naselja. Ovo je izuzetno praktično rešenje u pronalažanju novih stambenih prostora. Ovakav stil života na plutajućim naseljima, stanovnicima pruža potpuni osećaj slobode i svakodnevni život u prirodnom okruženju.

Naselje IJmer je planirano za život 350.000 stanovnika!

U blizini amsterdamske glavne stanice smešten je Ijburg, koji nije toliko poznat Holanđanima, već više ljudima van ove zemlje. Smatra se pomalo neotkrivenom tajnom, ali se zna da IJburg poseduje odlične mogućnosti za provod jer ima puno kafića, ali se smatra kako brižljivo čuva i pravu porodičnu atmosferu. Izgrađen je na četiri veštačka ostrva, koja su sa gradom povezana mostovima. Prvi stanovnici doselili su se u ovaj okrug kako ga još zovu 2002. godine, mada nije bio kompletno završen a plan završetka naselja bio je predviđen je za 2012. godinu, ali taj plan nije realizovan te godine.

Jo van den Broek and Jacob B. Bakema, arhitekte su koje su dizajnirale projekat prema kome je predviđeno da se veliki broj stanovnika tada već prenaseljenog Amsterdama, naseli u ovo naselje. Deo stanovnika bio je protiv ovog projekta, jer su smatrali kako će izgradnjom naselja biti narušen eko sistem. Oni su čak organizovali i referendum protiv izgradnje naselja, ali u toj nameri nisu uspeli.

U blizini glavne stanice u Amsterdamu nalazi se naselje Ijmer!

Holandija ima bogatu istoriju plutajućih kuća

Prvobitno je planirano da u naselju živi 45.000 stanovnika, a da naselje poseduje brojne sadržaje poput prodavnica, škola, plaža, restorana pa čak i posebne centre za razonodu. IJburg se sastoji od šest veštačkih ostrva izgrađenih u IJmeru. Naselje poseduje nekoliko parkova, ali i manjih i većih peščanih plaža. Formiranje ostrva, pokazalo se kao znatno bolja kombinacija od isušivanja vode kako bi se dobila potrebna površina za izgradnju naselja. Ovo je bio izuzetno zanimljiv i uspešan pristup melioraciji, jer se smatralo da stvaranje novih zemljanih površina verovatno ne bi uticalo na kvalitet okolnih voda.

Ostrva su odlično povezana glavnom magistralom, a u blizini naselja saobraćaja i brzi tramvaj kako ga zovu u koji je dozvoljeno da unesete i svoj bicikl. Obzirom da je naselje izgrađeno na ostrvima, postojala je potreba za što boljim povezivanjem ostrva sa gradom. Prvi most je izgrađen 2001. godine i on je u suštini najvažnija saobraćajnica kojom saobraća čak i tramvaj.

Mislilo se i na pešake i bicikliste pa i oni imaju svoj most koji ne koriste tramvaj i automobili. Voda ovog naselja je bogata nutrijentima, rakovima i brojnim vodenim biljkama, koje privlače veliki broj ptica. U ovo naselje dolazi čak 100 vrsta ptica, a neke od njih su zakonom zaštićene. Iako se naselje nalazi izvan zaštićene zone, bilo kakva izgradnja kuća, mostova i saobraćajnica ne sme značanije uticati na zaštićenu zonu koja se nalazi u blizini ovog neobičnog naselja.

Ovo naselje poseduje brojne sadržaje poput prodavnica, škola, plaža i restorana!

Kao što vidimo iz ovog teksta, promena klime i povećanje nivoa reka, jezera, mora i okeana, naterala je čoveka da traži adekvatna rešenja. Kao što vidimo u Holandiji se o ovom problemu razmišlja ozbiljno, ali vidimo i da su već neka rešenja pronađena pa i sprovedena uz veoma inovativne projekte.

Fotografije: Pixabay.