Modularni sistem gradnje, specifičan je metod konstrukcije koji se znatno razlikuje od standardnih metoda građenja. Ovaj metod izgradnje naziva se i „Stalna modularna konstrukcija“.

Definicija reči Modularna:
„Metod konstrukcije u kojoj pojedinačni (samostalni) moduli koji su spojeni čine veće strukture objekata“

Modularne (mobilne) kuće i zgrade, podrazumevaju savremenu arhitekturu u modularnom (tzv. ravnom stilu) počevši od modularnih domova, komercijalnih objekata do struktura za pomoć u katastrofama. Naravno da su u sadašnjem vremenu tokom projektovanja prisutne razne tehnološke pa i materijalne inovacije, koje su potpuno uključene tokom njihove izgradnje.

Modularni sistem izgradnje naziva se „Stalna modularna konstrukcija“

Modularne kuće i zgrade, objekti su koje čini više sekcija. Ovaj tip objekata naziva se i precizno izgrađeni domovi, jer su izgrađeni po istim ili čak višim standardima gradnje. Primer je recimo kao što se grade kuće na licu mesta od standardnih građevinskih materijala. Moduli se mogu postavljati jedan kraj drugog ili jedan na drugi. Upravo ovakav sistem gradnje, omogućava zapravo neograničen izbor stilova i konfiguracija izgleda objekta.

Modularne zgrade se mogu koristiti kao: privremeni, dugoročni i trajni objekti. Ovakvi objekti se mogu koristiti i kao: učionice, škole, stambeni objekti, industrijski objekti, ali i kao kampovi različite namene. Mogu se još koristiti i kao kancelarije, poslovni objekti, crkve, zdravstvene ustanove, restorani, kampovi, ali i za udaljene ekspedicije. Modularni objekti su se posebno pokazali dobri u područjima koja imaju ekstremne vremenske uslove uključujući i uragane.

Modularne kuće i zgrade mogu se koristiti kao privremeni dugoroči i trajni objekti!

Moduli se konstruišu i proizvode u zatvorenom prostoru na montažnim linijama. U zavisnosti od projektovane veličine objekta za proizvodnju modula potrebno je nekoliko dana, mada najčešće od mesec dana pa do više meseci. Proizvedeni moduli u fabrici, isporučuju se na lice mesta i montiraju na dogovorenoj lokaciji, a za njihovu montažu najčešće se koriste dizalice.

Modularni sistemi gradnje koriste se kao:
-stambeni objekti
-kancelarije
-učionice
-kampovi
-zdravstvene ustanove
-poslovni objekti
-industrijski (proizvodni) objekti
-verski objekti
-restorani
-objekti za udaljene ekspedicije

Smatra se da modularni objekti imaju znatno veću prednost od objekata koji su građeni standardnom gradnjom. Modularna konstrukcija ima odličnu mogućnost montaže zidova, podova, plafona, greda i krova i to u isto vreme. Za izgradnju modularnih objekata najčešće se koriste izolovani paneli, jer pružaju velike prednosti u odnosu na standardne građevinske materijale.

Izuzetno je važno što modularni objekti ispunjavaju LEED zahteve bilo koje kategorije gradilišta. To znači da ovaj tip objekata pruža odlične mogućnosti u regijama održivih lokacija atmosfere, materijala, energije, resursa, kao i u zaštiti prirodnog okruženja. U međunarodnom kodeksu zelene gradnje, modularni objekti pružaju izuzetno velike prednosti.

Za izgradnju modularnih objekata uglavnom se koriste izolovani paneli!

Smatra se da modularna konstrukcija doživljava potpunu revoluciju u građevinarstvu. Ovaj tip konstrukcije smatra se održivim pa i superefikasnim rešenjem za snažniju i bržu, predvidljivu izgradnju objekata.

Modularne strukture možemo podeliti na stalne modularne konstrukcije i na pokretne zgrade. Modularna konstrukcija još je poznata i kao volumetrijska konstrukcija. Ovaj tip konstrukcija tokom izgradnje objekta koristi module i pojedinačne sekcije, koji se mogu sklapati i van lokacije u samoj proizvodnji. Za proizvodnju modula, koriste se isti materijali i uglavnom se tokom projektovanja primenjuje isti dizajn.

Gotovi moduli pre transporta i montaže na zadatoj lokaciji, moraju posedovati građevinske standarde kao i propisane kodove. Tek nakon ispunjenih propisanih zakonskih standarda, moduli mogu napustiti proizvodnu halu, zatim transportovati ih na pripremljeno zemljište i montirati.

Modularna konstrukcija doživljava pravu revoluciju u modernom građevinarstvu!

Trajna modularna konstrukcija koristi metode proizvodnje van lokacije gradnje, a proizvedeni moduli koriste se za izgradnju objekata koji poseduju jedan ili više spratova. Preseljive zgrade ili prenosive zgrade kako ih još nazivaju, poseduju delimičnu ili kompletno izgrađenu strukturu.

Prenosive zgrade ponekad su proizvedene u delovima (od više modula) za potrebe prenamene postojećeg objekta.Treba svakako napomenuti kako se trajne modularne strukture proizvode tako da su po svim propisanim standardima spremne za dugotrajnu upotrebu.

Zanimljivo je da čak i veći objekti izgrađeni modularnom tehnikom, mogu trajati isto ili čak i duže od objekata koji su građeni standardnim tehnikama i građevinskim materijalima. Kada posmatramo pokretne (mobilne objekte) oni su dizajnirani da izdrže dug vremenski rok, ali i da mogu bez problema izdržati i nekoliko preselenja na neku drugu zadatu lokaciju.

Objekti građeni modularnom tehnikom mogu imati duži rok trajanja od objekata građenih standardnim tehnikama i građevinskim materijalima!

Privremeni modularni (mobilni) objekti u pojedinim slučajevima su idealni za izgradnju u nekim hitnim pa i vanrednim situacijama. Uglavnom su predviđeni za brzu izgradnju objekata i poseduju mogućnost eventualnog izmeštanja na drugu lokaciju.

Prednost modularnih objekata (bilo da su to kuće, manji, veći stambeni ili poslovni objekti) je u tome što su za korišćenje spremni za samo jedan ili više dana ili nekoliko nedelja ako se radi o većem objektu. Značajna prednost tokom izgradnje modularnih objekata, uključuje znatno manje otpada građevinskih materijala.

Opremanje unutrašnjosti modularnih objekata (vodovodne, kanalizacione i elektro instalacije) traje znatno kraće nego postavljanje instalacija u objektima koji su građeni standardnim građevinskim materijalima. Modularne zgrade mogu posedovati onoliko spratova, koliko dozvoljavaju važeći zakonski propisi.

Opremanje unutrašnjosti modularnih objekata instalacijama traje znatno kraće nego u standardnim objktima!

Poznato je da se tokom izgradnje većih armirano-betonskih objekata na velikim projektima, angažuje veliki broj radnika i njihovo angažovanje iziskuje veliki trošak. Loši vremenski uslovi poput kiše, snega i mraza, sigurno tokom izgradnje iziskuju dodatne finansijske troškove. Modularni objekti poseduju inteligentan sistem upravljanja resursima, a ujedno su i ekološki prihvatljivi.

Tokom izgradnje većih objekata za montažu modula potrebno je angažovati dizalice. Naveli smo kako se moduli mogu postavljati jedan pored drugog, ali i jedan na drugi. Kada su poređani jedan pored drugog ili jedan na drugi, tada je module potrebno fiksirati (spojiti). Moduli se najlešće spajaju međumodulskim vezama, koje su poznate i kao međuveze. To znači da se postavljeni moduli povezuju i na taj način čine celinu jednog objekta (zgrade).

Moduli se tokom izgradnje objekata spajaju međumodulskim vezama!

Modularne konstrukcije omogućavaju bržu izgradnju objekta i kompletnog gradilišta. To praktično znači da se određeni objekat izgradi za čitavih 50% umanjenih radnih sati za razliku izgradnje objekta slične veličine standardnim metodama i materijalima. Za investitore to znači smanjenje kompletnih troškova i brži povrat njihove investicije.

Kompletna ušteda se postiže i zbog toga, što su inženjerske i dizajnerske discipline da ih tako nazovemo, deo kompletnog proizvodnog procesa. Modularna konstrukcija  obezbeđuje jedinstvenu mogućnost simultane izgradnje i postavljanja podova, zidova, plafona i krovova.

Za izgradnju modularnih objekata potrebno je izdvojiti 50% manje radnih sati za razliku od izgradnje objekata standardnim načinima gradnje!

U nekim objektima izgrađenim standardnim sistema gradnje kao i upotrebom klasičnih građevinskih materijala, ponekad može doći do velikih problema zbog prisustva vlage. Moduli kao i delovi modularnih struktura, proizvedeni su u fabrikama u strogo kontrolisanom okruženju. U tipu konstrukcije kakav je modularni sistem (suve) gradnje, zarobljavanje i prisustvo vlage u modularnim objektima, praktično su eliminisani.

Pojedine kreditne insitucije u celom svetu ne žele za sada da razmatraju i da modularne domove izjednače sa vrednosti kuća pa i većih objekata građenih standardnim građevinskim materijalima. Iako modularne kuće i zgrade mogu posedovati isti kvalitet kao objekti koji su građeni standardnim sistemima i građevinskim materijalima i dalje postoje očigledni psihološki faktori tržišta.

Ova da kažemo psihološka nesigurnost, stvara nelagodu i nesigurnost kod investitora modularnih objekata, kao što stvara nesigurnost i kod potencijalnih kupaca modularnih objekata. Izgleda da će proći još puno vremena dok se i ova oblast potpuno ne reguliše.

Modularni objekti poseduju isti kvalitet kao i objekti koji su građeni standardnim građevinskim materijalima!

Modularni objekti sve više su prihvaćeni u celom svetu, ali za sada najviše u regionalnim oblastima koje su udaljene od velikih gradova. Zanimljivo je da sistem modularne gradnje ima sve veću ekspanziju u Japanu, a jedan od glavnih razloga za to su česti zemljotresi.

Modularni sistem gradnje u Japanu smatra se poželjnim i za razliku od nekih drugih sredina u svetu, gde se modularni objekti uglavnom grade na perferiji u ovoj zemlji ovaj tip objekata, sve češće se gradi u urbanim sredinama.

U većem delu sveta modularni objekti se grade na periferiji a u Japanu u urbanim sredinama!

Sigurno se pitate zbog čega se u većem delu sveta modularni objekti grade na periferiji, a u Japanu potpuno suprotno u urbanim sredinama. U dalekom Japanu mnogi smatraju da modularni objekti poseduju izuzetno dobar kvalitet, dopadljiv dizajn i da se mogu izuzetno brzo montirati, što znači da se ovaj tip objekata može početi koristiti u izuzetno kratkom vremenskom roku.

U Japanu se smatra kako modularni objekti mogu izdržati jače zemljotrese za razliku od objekata građenih standardnim sistemima gradnje, ali i da se ovi objekti mogu znatno brže popraviti te da su oštećenja znatno manja. Praktično se došlo do saznanja da se ovi objekti mogu sanirati u znatno kraćem vremenskom roku i da za te sanacije treba izdvojiti znatno manje novca, nego za saniranje standardnih objekata.

Tokom zemljotresa modularni objekti znatno su izdržljiviji od objekata građenih na gtradicionalan način!

Sve veći broj inovacija, omogućio je da se modularne kuće i zgrade vizuelno uopšte ne razlikuju od kuća i zgrada građenih standardnim sistemima gradnje. Jedno sprovedeno istraživanje je ukazalo na to da neki pojedinici nisu mogli uočiti nikakvu razliku između modularnih kuća i kuća građenih na tradicionalan način.

Naravno kada radimo ovakvo poređenje ipak treba napomenuti da nije sve u vizuelnom izgledu, ali smatramo da smo u dosadašnjem tekstu već dovoljno pisali o kvalitetu objekata koji se grade modularnim sistemima izgradnje.

Varmus Kontejneri već dugi niz godina proizvode kvalitetne module spremne za modularni sistem izgradnje kuća ili zgrada!

Fotografije: Unsplash.