Da li bi imali hrabrosti da živite na sred okeana u sklopu plutajućeg grada? Pokrenut je izuzetno zanimljiv projekat koji nazivaju „Izgradnja novog hrabrog društva“. U blizini karipske obale Paname izdiže se beli čelični stub koji podseća na levak nekog starog potopljenog parobroda.

Ne to nije deo potopljenog parobroda već je to u očima arhitekata inovatora prvi korak ka formiranju neobičnog plutajućeg grada. Zanimljivo je da je projekat na neki način rezultat nastalih problema sa pandemijom Corona virusa. Softverski inžinjer Čad Elvartovski je postao uspešan trgovac poznatom digitalnom valutom Bitkoin.

Započeti su projekti izgradnje plutajućih gradova na okeanima!

Institut Seasteading u čijem radu učestvuje i Čad, neprofitni je istraživački centar čiji je osnovni cilj da promoviše stvaranje jednog sasvim novog sveta. Cilj istraživanja i kompletnog projekta je formiranje plutajućih gradova na okeanima. Ovaj institut planira izgradnju plutajućih naselja, koja mogu imati značajnu političku autonomiju.

Zanimljivo je da skoro polovinu površine sveta koju čine okeani ne potražuje nijedna nacionalna država. Ovo saznanje omogućava mnogim primorskim nacijama da svoja primorska naselja mogu zakonski urediti i oformiti.

Poznato je da svet ima sve većih problema i da će čovek morati pronaći realne mogućnosti da te probleme reši. Jedan od najaktuelnijih je sasvim sigurno povećanje nivoa mora i okeana usled nagle promene klime na zemlji. Osim porasta nivoa mora i okeana, svet ima sve veći problem prenaseljenosti usled povećanja broja stanovnika na zemlji.

Plutajući stambeni kontejneri

Neobično je da skoro polovinu površine sveta ne potražuje nijedna nacionalna država!

Projekat pod nazivom Ocean Builders zaživeo je na neki način, jer je dostigao i postigao pravi ekološki i inženjerski podvig. Ovim projektom je dokazano da porodično imanje budućnosti može bezbedno i stabilno da pluta u međunarodnim vodama okeana ili mora. Procenjuje se da je izgradnja jednog ovakvog plutajućeg imanja, čak 50% jeftinija od izgradnje imanja na čvrstom tlu.

To praktično znači da svaki čovek na svetu može koristiti ovu tehnologiju, koja omogućava kreiranje plutajućih imanja na više od dve trećine površine sveta kojim dominira voda. Projektom je postignut značajan napredak u pogledu biodivirziteta, a smatra se kako će život na plutajućim gradovima biti znatno kvalitetniji pa i zdraviji.

Smatra se da jedno porodično imanje može bezbedno i stabilno da pluta na okeanu ili moru!

Mogućnost života na plutajućim gradovima, smatra se izazovom i jedinstvenim životnim izborom. Pokretači projekata koji bi omogućili svakodnevni život na vodi, smatraju kako tokom izgradnje vaše kuće na zemlji, zapravo činite ekološki destruktivan čin. Smatra se da život na vodi obezbeđuje beskonačne mogućnosti istraživanja sveta iznad vode, ali i u samoj vodi okeana ili mora. Ako izgradite i živite svoj život na vodi to se smatra uređajem za agregaciju riba, kao i da na taj način pospešujete život u okeanu. Smatra se da sve ono što pluta na vodi i stvara senku na dnu, ujedno i privlači morski život.

Plutajući gradovi su inovativan način života u skorijoj budućnosti!

Male uglavnom nepriznate države, koje se nazivaju mikro nacije, izuzetno su popularne u svetu. Ove državice nemaju nikakav zvaničan pravni status, a uglavnom nisu zvanično ni priznate. Međutim sa marketinške tačke gledišta ovo je sjajan potez, naročito ako želite biti primećeni i ako je vaš cilj promocija vašeg brenda, razvoja turizma pa i poslovanja uopšte.

Neke od ovih država imaju svoju zastavu, himnu, poštansku marku, zvaničnu valutu pa čak i pasoš. Uglavnom ove državice nemaju nikakvih političkih ambicija, ali ponavljamo da je ovo odličan marketinški potez, ako želite da se za vaš brend sazna izuzetno brzo.

Međutim ima pojedinaca koji ovu priču o mikro državama, shvataju veoma ozbiljno. Peter Andreas Tiel (Peter Andreas Thiel) inače je poznat po svojim sjajnim veliki idejama, a sve će vam biti jasno kada kažemo da je on ujedno i pokretač PayPal sistema. Ovog puta se odlučio za izuzetno atraktivan, ali ujedno i zahtevan projekat.

Podvodni svet

Aktuelan je projekat stvaranja plutajućih mikro država!

Odlučio se za pokretanje sopstvenog start ap projekta. Peter se odlučio za razvoj mikro država na vodi, koje će dovesti do prave male revolucije. Mikro države bile bi smeštene na platformama sličnim onima, koje se koriste u naftnoj industriji za proizvodnju nafte. Platforme bi bile pokretne, a njihova težina bi iznosila neverovatnih 12.000 tona.

Svaka struktura bi mogla obezbediti stambeni prostor i sve druge potrebne sadržaje za 270 stanovnika. Kasnije bi svaka od ovih struktura mogle da se povežu, a to bi značilo i jednu složenu mrežu plutajućeg naselja.

Peterov projekat sasvim sigurno pomera granice poznatog, a ujedno planira i osnivanje nezavisne valute, kojom bi svoj projekat naročito širio na takozvana neregulisana područja, preciznije, delove mora i okeana, koji trenutno ne pripadaju ni jednoj državi na svetu. Sa potpuno novom valutom planira finansirati sve planirane, ali i buduće projekte.

Ovaj biznismen planira postaviti prvi flotilski poslovni objekat za parkove na obali San Franciska. Zajedno sa institutom Seasteading, on planira da do 2050. godine bude čak 10 miliona stanovnika, koji će živeti na plutajućim mikro državama.

Projekti stvaranja plutajućih stambenih naselja može dovesti do prave male revolucije stanovanja!

Jedna od izabranih lokacija za formiranje plutajućih naselja bila je Francuska Polinezija, kojoj prete ozbiljni problemi zbog povećanja nivoa okeana. Na ovoj lokaciji postoji čak 120 disperzovanih nižih ostrva, kojima preti nestajanje potpunim potapanjem. Francuska Polinezija raspolaže sa prostorno najvećom ekonomskom zonom na svetu, jer poseduje morsku površinu koja se prostire na neverovatnih 200 nautičkih milja od obale. Ovo je prostor od čak pet miliona kvadratnih kilometara, što ga čini idealnim prostorom za brojne eksperimente sa potpuno novim modelima vodene jurisdikcije.

Ideja je potpuno inovativna pa i slobodno možemo reći revolucionarna, jer je poznato koliko je površine okeana i mora praktično neiskorišćeno, osim za potrebe prevoza brodovima i ribarstva.

Ovaj tip naselja bi vremenom postao ekonomski nezavisan, a mnogim stanovnicima plutajućih naselja bi obezbedio posao, što znači i redovne mesečne zarade. Za sada se ipak došlo do saznanja da bi bilo dobro da ova naselja na vodi budu što bliža gradovima na tlu i čak bi plutajuća naselja mogla postati produžetak postojeće infrastrukture nekog grada.

Okean

Plutajuća naselja bi vremenom sasvim sigurno postala ekonomski nezavisna!

Još jedan zanimljiv projekat plutajućeg naselja dobio je naziv Okeaniks grad. Planom su predviđena šestougaona plutajuća ostrva, koja bi potrebnu energiju obezbeđivala od sunca i talasa. Stanovnici ovog neobičnog naselja na plutajućim ostrvima, hranu bi dobijali iz mora, korišćenjem algi i riba za svakodnevnu ishranu.

Izgradnjom plutajućih naselja izbeglo bi se uništavanje prirode, pre svega besomučno krčenje šuma zbog potreba korišćenja drveća u brojnim industrijama, vađenja ruda i gline iz brda, kao i sve problematičnijeg vađenja peska i šljunka iz reka.

U poslednje vreme hrana je sve traženija, ali na žalost i sve skuplja, a poznato je i to da su mora i okeani nepresušan izvor raznovrsne hrane, koja pozitivno utiče na razvoj i zdravlje čovekovog organizma. Navikli smo na našu baštu gde u zemlji sadimo voće i povrće, a pretpostavljamo da je teško zamisliti da svoju futurističku baštu možete imati ispod plutajuće kuće u vodama mora i okeana.

Izgradnjom plutajućih gradova izbeglo bi se uništavanje prirode!

Jedan od plutajućih projekata da ih tako nazovemo, jednostavno je pokrenut kao projekat čamca za spasavanje. Grant je direktor jedne poznate kompanije pa je i njega zabrinula situacija sa pandemijom virusa. On je došao na ideju da izgradi plutajuće naselje u vidu broda dužine skoro 2 kilometra za svakodnevni život čak 40.000 ljudi.

To je trebalo biti potpuno bezbedno energetski nezavisno mesto od sadašnjeg virusa. Planom je bilo predviđeno da plutajuće naselje poseduje uređaje za desalinizaciju morske vode, kao i solarne panele na krovovima. Takođe je bilo predviđeno da se dronom sakuplja otpad koji pluta morima i okeanima. Najneobičnije je to što je planirano da se za uzgoj hrane koriste aeroponski sistemi.

U ovom projektu se računalo na podršku Paname pod čijom bi zastavom plutala i kretala se ova naselja. Rešenje funkcionasanja ovih naselja sa pravne strane, pronašlo se u osnovi tajmšera. Označene plutajuće zajednice da ih tako nazovemo na samom početku svog funkcionisanja ne bi imale nikakav zvaničan pravni status.

Situacija sa pandemijom virusa potakla je brojne arhitekte da pokrenu neobične projekte naselja koji bi plutali morima i okeanima!

Interesantno je da je jedan od ovih možemo reći i pomalo naučno fantastičnih projekata, dobio podršku jednog ogranka Ujedinjenih nacija. Nivo mora i okeana pod uticajem globalnog zagrevanja i promene klime svakim danom sve više se podiže pa se kao jedno od mogućih rešenja vide upravo projekti plutajućih gradova.

Jasno je da neki od ovih projekata osim na morima i okeanima, mogu relativno brzo zaživeti i na rekama. Sve je veći broj stanovnika na zemlji, ali su i sve veći nivoi reka, mora i okeana. Potpuno je jasno da pokretači projekata o kojima smo pisala za sada imaju želju i određene ideje, ali su za sada to ipak pionirske ideje.

Kornjača

Neki od projekata u kojima se nudi izgradnja plutajućih naselja naišli su na odobravanje pa čak i podršku od strane jednog ogranka UN!

Ne kažemo da se slične ideje i projekti ne mogu sprovesti, ali ima dosta detalja o kojima se treba razmišljati, a jedan od tih detalja su i sve češće vremenske nepogode i tornada, koja se na žalost sve češće pojavljuju i u našim krajevima. Kako u našoj blizini nema mora i okeana, možemo razmišljati o projektima plutajućih objekata koji bi bili postavljeni na rekama i jezerima.

Ako za takve projekte ne postoje zvanični zakonski okviri, udruživanje ljubitelja onih koji svoje slobodno vreme često provode na vodi, svojim aktivnostima uvek mogu doprineti osmišljavanju nekog novog zakona, ovog puta zakona o plutajućim objektima zašto da ne.

A da li bi na plutajuće objekte mogli postaviti i modularne objekte, naš odgovor je pozitivan. Ako imate ideju da izgradite plutajuću vikendicu, plutajuću kuću ili plutajući objekat turističke ili ugostiteljske namene, predlažemo da se aktivirate. Verujemo da će vaše ideje u vezi plutajućih objekata sasvim sigurno naići na zainteresovanost zaposlenih naše kompanije.

Stvarajmo zajedno budućnost građevinarstva!

Dobrodošli u kompaniju „Varmus Konetejneri“

Fotografije: Pixabay.