U svetu građevinarstva se za izgradnju stambenih, poslovnih objekata pa i objektima namenjenih kulturnim dešavanjima, sve više koriste kontejneri-moduli. Očigledne prednosti objekata izgrađenih od kontejnera, jednostavno se ne mogu više ignorisati.

Interesantna činjenica dovodi do informacije da fizički mali kontejneri, uopšte ne sprečavaju arhitekte i građevinare da projektuju i grade velike objekte, upravo od tih manjih modula. Postoje uvrežene sumnje u izdržljivost kontejnera, ali bi se većina sigurno složila sa tim da je evidentna izdržljivost kontejnera, upravo i njihova najbolja osobina.

Najbolja osobina kontejnera je njihova izdržljivost!

Evidentno je da korišćenje kontejnera pruža mnoge prednosti, prvenstveno od kraćeg vremenskog roka u dobijanju potrebne obimno manje dokumentacije za izgradnju budućeg objekta do znatno manjih troškova za razliku od izgradnje tradicionalnim građevinskim materijalima. Međutim kompletna priča o gradnji objekata kontejnerima, stvara često veliko nepoverenje kod pojedinih arhitekata i građevinskih kompanija.

Najčešće nedoumice su: kako izgraditi objekat koji sanjamo od pravougaonih kontejnera. Za neke kontejneri ograničavaju određene mogućnosti u izgradnji, dok se mi ne slažemo sa takvim mišljenjima. Najvažnija činjenica kaže da izgradnja kuća od kontejnera pruža ne male, nego potpuno suprotno, velike uštede novca i neiscrpne mogućnosti tokom projektovanja.

Izgradnja stambenih objekata obezbeđuje velike finansijske uštede!

Objekti izgrađeni od kontejnera znatno smanjuju troškove projektovanja, pripremnih radova, transporta, kao i same izgradnje. Tu prvenstveno mislimo na uštede tokom troškova povezanih sa strukturom objekta, pripremom komunalne infrastrukture, spoljnom i unutrašnjom izolacijom, kao i potrebnih materijala za postavljanje fasade.

Ne morate razmišljati da li su majstori kvalitetno ozidali zid, formirali krov, postavili crepove… Manji objekti od kontejnera se na pripremljenu podlogu i komunalne priključke, mogu postaviti za dan-dva, a veći objekti za nekoliko dana.

I jedan predlog za sve one koji nemaju iskustvo u proizvodnji, transportovanju i montaži kontejnera-modularnih objekata. Ako nemate značajno iskustvo u ovoj oblasti, toplo vam preporučujemo da potražite pomoć stručnjaka.

Manji objekti od modula mogu se montirati izuzetno brzo!

Objekti koji se formiraju od kontejnerskih jedinica, pristupačni su ekološki prihvatljivi i nude neograničene arhitektonske mogućnosti. Izuzetno izdržljive kontejnerske module možete u montaži ređati kako god vam odgovara, a šta to znači, biće vam jasnije ako vas podsetimo na to kako ste kao dete slagali Lego kocke i tokom igranja se odlučivali uvek za neke nove kombinacije slaganja kockica.

Izuzetno kompaktni i čvrsti moduli-jedinice, mogu se ređati jedan na drugi kako god to naručiocu odgovaralo. Od modula možete po vašoj želji izgraditi: luksuznu vilu, stambenu zgradu, hotel pa čak i moderan poslovni objekat.

Veći objekti mogu se izgraditi znatno brže od kontejnerskih modula nego tradicionalnim načinima gradnje!

Evo i nekoliko primera većih objekata koji su izgrađeni od modula:

-Desert dwelling prelepi je objekat veličine 276 kvadrata, koji je izgrađen u Americi. Ova izuzetno nesvakidašnja nekretnina poseduje dnevni prostor sa puno dnevnog svetla, čak četiri kupatila i tri spavaće sobe. Svaka soba poseduje visoki plafon, velike staklene površine, a dnevna soba ima mogućnost direktnog izlaska na terasu sa koje se pruža čaroban pogled na okolnu prirodu i planinu koja se nalazi na južnoj strani od kuće.

Ovaj stambeni objekat poseduje i zaseban poslovni deo sa svojim zasebnim ulazom, kancelarijom, kuhinjom i kupatilom. Oko kuće je formirana bašta veličine 720 kvadrata, a posebnost bašte čini veliki broj zasađenih kaktusa.

-Još jedan neobičan objekat izgrađen od modula, izgrađen je u Americi pod nazivom Handmade masterpiece. Ovaj objekat nazivaju pravim metalnim remek delom, a poznato je kako je bračni par pre svog stambenog objekta po narudžbini projektovao i izgradio tri velika stambena objekta od modula.

Više projektovanih i izgrađenih stambenih i poslovnih objekata u svetu veće kvadrature ukazuju na mogućnost građenja velikih objekata od modula!

Bračni par Brie i Zack su sve poslove oko projektovanja i izgradnje preuzeli na sebe. Zanimljivo je kako je ovaj bračni par uz module koristio i na taj način spasao cigle stare čak 120 godina, kao i stare prozore sa jedne crkve. Stambeni prostor poseduje poprilično komotnih 288 kvadratnih metara, koji se prostiru na čak tri sprata.

Možda i najvažniji deo stambenog objekta upravo je prelepi dnevni boravak, kuhinja i trpezarija. Zanimljivo je da su kuhinja i trpezarija ukrašeni talasastim čelikom neobičnog izgleda, kao i starim renoviranim nameštajem, koji je na taj način sačuvan i udahnut mu je novi život.

Pogled na zadnji deo vikendice u dekoru drveta u Novom Sadu - Varmus kontejneri

Da prelepe stambene objekte od modula ne projektuju i grade samo arhitekte i građevinci dokazao je jedan vatrogasac iz Kolorada!

-Container mansion izgradio je ne arhitekta ili građevinac, nego jedan vatrogasac. Ovaj stambeni objekat je u suštini izuzetno kompaktna rezidencija, koja je izgrađena u državi Kolorado. Fenomenalna građevina od modula poseduje približno 279 kvadrata po svemu karakterističan dnevni boravak, četiri kupatila i čak pet spavaćih soba.

U spektakularno formiranom dizajnu ove prelepe rezidencije, korišćeno je čak devet kontejnerskih jedinica-modula. Gornji sprat je obojen u tirkizno plavu boju, a krajevi gornjeg sprata ofarbani su u belu boju. Nad posebnim impresivnim dnevnim prostorom, dominira plafon visine 2,3 metra, a delovi metalne konstrukcije razdvajaju zone. Velika staklena klizna vrata omogućavaju direktni izlazak na terasu prema bašti u donjem delu objekta nalaze se dve spavaće sobe, a na takozvanom mezaninu formirane su još tri spavaće sobe.

Veliki je broj prelepih primera velikih stambenih objekata u celom svetu koji su izgrađeni od modula!

-Freitag Šop (Freitag Shop) u Cirihu, formiran je 19 korišćenih kontejnera u samoj blizini mosta Hardbrucke. Moduli su ređani jedan na drugi pa je tako nastao jedan pravi poslovni toranj. Freitag Šop je postao izuzetno poznat po proizvodnji specifičnih torbi, a posebnost je u tome što su torbe proizvedene od recikliranih kamionskih cirada.

Kroz ovu tranzitnu raskrsnicu svakodnevno je prolazio veliki broj kamiona i nije ni čudno da je nekom palo na pamet da proizvodi torbe od kamionskih cirada koje nisu više bile korišćene. I nije se stalo samo na tome da se od korišćenih cirada proizvode samo torbe, nego je kasnije počela čak i proizvodnja novčanika i futrola za pametne telefone. Ideje su počele da se nižu jedna za drugom pa se tako došlo na sjajnu ideju da i sami kupci predlažu dizajn svojih proizvoda pa čak i da direktno učestvuju u proizvodnji.

Freitag Shop

Od kontejnera možete izgraditi manji pa čak i veći tržni centar!

Šta mislite da li se od kontejnerskih modula može izgraditi studentski dom? Za one koji u to sumnjaju, evo sjajne priče o najvećem studentskom domu na svetu izgrađenom od kontejnera u Holandiji.

Amsterdam ima sve veći problem, a to je nedovoljan broj raspoloživih kapaciteta za smeštaj studenata. Iako je ovaj kampus trebao da ostane duži vremenski period na prvobitnoj lokaciji, kompletno studentsko naselje je nakon pet godina korišćenja, premešteno na drugu lokaciju. Ovaj neobičan ali prelepi studentski dom izgrađen od modula, poseduje neverovatno veliku površinu od čak 31020 kvadratnih metara.

Svaka modulna jedinica koju koriste studenti poseduje 28 kvadrata, a neverovatno zvuči da ovaj kampus poseduje zaista neverovatnih 1034 stambenih jedinica. Studenti u sklopu iznajmljene jedinice mogu koristiti zajedničke prostore, vešernice i kafić.

Najveći studentski dom izgrađen od kontejnera nalazi se u Amsterdamu!

Kompanije Bernards i NAC Architecture u Los Anđelosu, projektovale su i izgradile od kontejnera stambene jedinice za osobe koje su ostale bez svog doma. Stambeni kompleks od modula, izgrađen je na površini od 1,7 Ha, kao privremeno naselje u ulici Vignes. Ranije je ovo zemljište korišćeno kao parking, a zanimljivo je to što je ranije planirano da na ovom zemljištu bude izgrađen zatvor.

Još veće probleme za građane koji nemaju svoj dom u Los Anđelosu, napravila je situacija sa pandemijom Corona Virusa. Smeštaj lica bez svog doma, pokrenuo je još veće aktivnosti pa je tim projektanata projektovao i izgradio dodatne smeštajne kapacitete u vidu nekoliko novih stambenih jedinica izgrađenih od kontejnerskih modula.

Stambeni kompleks od kontejnera izgrađen je u Los Anđelosu za osobe bez svog doma!

Kompanija Marvel je došla do potpuno inovativne ideje u situaciji sa problemom pandemije virusa. Ova situacija pogađa veliki broj poslovnih ljudi, ali i onih koji su odani umetnosti, a to znači i pozorištu. Veliki broj ljudi u celom svetu praktikuje odlazak na pozorišne predstave, ali su brojna ograničenja, održavanje pozorišnih predstava svela na najmanju moguću meru.

Zato se arhitektonska kompanija Marvel odlučila za izgradnju pozorišta na otvorenom i to od kontejnera. Osnovna ideja je da se dva kontejnera koja su otvorena sa prednje strane, postave poprečno na nekoj od ulica Njujorka. Planirano je da se pozorišne predstave održavaju u postavljenim kontejnerima, a da posetioci sede na stolicama koje budu postavljene na otvorenom ispred pozorišnih kontejnera.

Koncept pozorišnih predstava na otvorenom!

Outdoor theater

Osmišljen je još jedan potpuno novi koncept pozorišta na otvorenom i to je koncept pod nazivom Vertikalni teatar (Vertical Theatre). Koncept društveno distanciranog vertikalnog pozorišta, osmislio je Stufih arhitektonski studio.

Ovaj koncept je odgovor ovog arhitektonskog biroa na negativnu sitiuaciju sa Corona virusom i izostanku mogućnosti održavanja pozorišnih predstava. Nedavno formiranu The Vertical Theatre Group, osmislilo je nekoliko pozorišnih producenata i režisera.

Potpuno inovativan koncept pozorišta, ima osnovni cilj da ovaj tip teatra bude potpuno novo mesto za ovaj vid umetnosti te da pokrene sasvim novu eru inovativnih i društveno odgovornih prostorija za izvođenje pozorišnih predstava. Vertikalni teatar jeste osmišljen kako bi ljubiteljima omogućio da ne ostanu uskraćeni pozorišnim predstavama, ali mi ne vidimo razlog da i po okončanju problema sa pandemijom virusa, ovaj tip pozorišta ne živi i dalje.

U arhitekturi ne postoje ograničenja ideja!

Arhitektonski studio AMAA iz Venecije, pokrenuo je zanimljiv projekat u nekadašnjem prostoru jedne fabrike u Italiji koja je sada napuštena. U unutrašnjosti nekadašnje fabrike, postavljeno je osam kontejnera i ceo projekat ima za cilj da da odgovor na pitanje: Šta je arhitektura.

Pod neobičnim nazivom Space Within A Space, stalna postavka kontejnera u unutrašnjosti napuštene fabrike nema neku posebnu namenu. Međutim postavka ima za cilj da predvidi događaje koji će se desiti u budućnosti i da ukaže na brojne mogućnosti, koje nude prostori u prostoru.

Osnovna ideja ovog promotivnog koncepta je da se ukaže na brojne mogućnosti koje ovakav prostor nudi za održavanje raznih tematskih festivala, sajmova, muzičkih i pozorišnih priredbi i drugih tematskih aktivnosti. Jasno je kako napušteni prostori, naročito nekadašnje fabrike koje na našim prostorima na žalost ne privređuju a ima ih puno, mogu uz korišćenje kontejnerskih modula postati atraktivni prostori raznih namena.

Napuštene fabrike na našim prostorima uz korišćenje kontejnerskih modula mogu postati izuzetno atraktivni prostori raznih namena!

Napuštena fabrika

Postoje brojni projekti u celom svetu koji pomeraju granice, koje je tradicionalna arhitektura vremenom postavila. Tako je AHMM arhitektonski biro iz Engleske, promovisao stambeni kompleks izgrađen od kontejnerskih jedinica. Dizajnerski studio Doone Silver Kerr projektovao je izuzetno atraktivan vinski bar i hotel u Londonu. I sad već ništa neobično, ovaj studio koji se bavi enterijerima, vinski bar i hotel je smestio u kontejnere.

U modernoj eri građevinarstva i sve većoj potrebi za što bržom izgradnjom stambenih ili poslovnih objekata, modularni proizvodni sistemi zauzimaju sve značajnije mesto u modernom građevinarstvu.

Kontejnerske strukture se koriste u brojnim oblastima pa čak i u zdravstvu, a evo nekoliko tipova kontejnerskih struktura:

-građevinski kontejner
-kancelarijski kontejner
-stambeni kontejner
-ugostiteljski kontejner
-trpezarijski kontejner
-refektorija za osoblje (zajednička prostorija za više namena)
-skladišni kontejner
-sanitarni kontejner

Proizvedene kontejnerske jedinice, izuzetno se lako transportuju i montiraju na željenoj lokaciji. Moduli se izuzetno lako uklapaju u dato prirodno okruženje, a mogu se u izuzetno kratkom vremenskom roku početi koristiti.

Poznato je da su stambeni i poslovni objekti od kontejnera, ekološki su znatno prihvatljiviji za razliku od konstrukcija proizvedenih od armiranog betona. Osim što je u konačnoj računici znatno isplativiji kao investicija, kontejner nudi i potpuno zdrav život u prostoru koji koristite kao stambeni ili poslovni.

Ako se koriste kao stambeni ili poslovni prostor kontejneri su ekološki znatno prihvatljiviji od objekata građenih tradicionalnim načinima izgradnje!

Treba svakako napomenuti da ne postoje ograničenja u veličini objekata koji se mogu izgraditi od kontejnerskih jedinica i samo je vaša mašta granica. Kontejnerski moduli su idealni za više namena i mogu se koristiti kao stambena jedinica, poslovni prostor, vikendica na planini i jezeru ili kao turistički apartman na moru.

Izuzetno je važno napomenuti kako su kontejnerski moduli izuzetno otporni na vremenske nepogode, požare i zemljotrese i u odnosu na tradicionalnu gradnju, korisniku nude zaista bezbedno i dugotrajno korišćenje. Za sve vas kojima je bitna unutrašnjost i spoljašnjost objekta, tokom izgradnje kontejnerskih jedinica, možete koristiti bilo koji enterijerski ili eksterijerski materijal.

Fotografije: Pixabay; Unsplash; Varmus.