Prvi transportni kontejner, osmislio je i proizveo daleke 1962. godine, Malkom Meklin (Malcom McLean) iz Amerike. Možemo reći da prvi službeni dokument u kome se zvanično objavljuje da je proizveden prvi stambeni kontejner od transportnog kontejnera, datira iz 23. novembra 1987. godine.

Sasvim je sigurno da ni sam Malkom, nije tada razmišljao o mogućnosti da se transportni kontejner koji je osmislio, koristi kao građevinski materijal. Ali su zato svoju viziju imali Nikolas Lacei i Filip Klark (Nicholas Lacey and Phillip Clark).

Prvi službeni zapis brodske kontejnerske kuće objavljen je u dokumentima za patent, koji je u ponedeljak 23. 11. 1987. godine, predao upravo Klark. Svoj patent je prijavio pod sledećim nazivom: „Metoda za pretvaranje jednog ili više čeličnih kontejnera u stambenu zgradu“ (Method for converting one or more steel shipping containers into a habitable building).

Čelični kontejner kao stambena zgrada!

U svom patentu, Klark je naveo da se transportni kontejneri mogu postaviti na temelje, kako bi kasnije izgradnjom nastao jedan manji stambeni objekat ili čak zgrada. On je zastupao svoje mišljenje i čak tvrdio da transportni (brodski) kontejneri, čine idealan modularni građevinski materijal.

Klark je smatrao da se korišćeni kontejneri, mogu iskoristiti u izuzetno ekonomičnoj gradnji stambenih objekata svih veličina od kuće pa sve do stambenih zgrada. Bilo je potrebno čak dve godine da bi se njegov patent odobrio. I najzad 8. avgusta 1989. godine, njegov tada potpuno neobičan i inovativan patent u to vreme, bio je i odobren.

Ovo su zvanično dokumentovane informacije o pretvaranju transportnih kontejnera u stambene, ali priču o ovoj ideji možemo našim malim vremeplovom, prebaciti u petak 12. oktobra 1962. godine. Tog dana je kompanija Inbrandsen (Insbrandtsen Company Inc), predala zahtev za patent u kome je navedeno da se transportni kontejneri mogu adaptacijom koristiti i kao izložbeni štand.

Stambeni kontejneri

Korišćeni kontejneri se koriste u ekonomičnoj gradnji stambenih objekata!

Postavlja se naravno i pitanje da li je baš Klark bio prvi, koji je osmislio korišćenje transportnog kontejnera, kao građevinski materijal za izgradnju manjih stambenih objekata poput porodičnih kuća, sve do većih stambenih zgrada pa i poslovnih prostora.

Polemika u vezi ove teme može se zasigurno dugo voditi, jer postoji informacija u kojoj je navedeno da je dve godine pre Klarkovog patenta u filmu pod nazivom Svermirski bes (Space Rage), prikazano kako se transportni kontejneri koriste za izgradnju zgrada.

Nikolas Lejsi je 1970. godine napisao tezu u kojoj je tvrdio da se transportni kontejneri mogu koristiti i kao stambeni prostor!

Mada… ako malo pretražite informacije na internetu, možete saznati da je još 1970. godine, engleski arhitekta Nikolas Lejsi (Nicholas Lacey), napisao svoju univerzitetsku tezu. U njegovoj tezi je pisao o konceptu u kome se pojašnjava da se transportni kontejneri mogu adaptirati i kasnije koristiti kao stambeni objekti. Nikolas je nakon pisane teze u saradnji sa kompanijom Urban Spejs Menadžment (Urban Space Management), čak i izgradio dva stambena objekta.

Zanimljiva je priča o Stjuartu Brandu (Stewart Brand) inače poznatom piscu, koji je izdao svoju knjigu sa naslovom „How Buildings Learn“. U svojoj knjizi, Brand je pisao o ideji pretvaranja transportnog kontejnera u poslovni prostor. Ovo je ujedno bila i prva knjiga u kojoj je zvanično opisivana mogućnost da se adaptacijom namena transportnog kontejnera, preimenuje za sasvim drugu namenu.

Stambeni kontejneri

U filmu Space rage iz 1985. godine može se videti kako su transportni kontejneri iskorišćeni za izgradnju objekata!

Još zanimljivija priča stiže iz grada Simon, kada je kompanija Safmarin višoj školi u tom gradu poklonila 40 transportnih kontejnera. Ideja je bila da se tih 40 kontejnera adaptira i od njih se formira hostel. Kada je kompletna izgradnja završena i hostel se stavio u funkciju u njega se moglo smestiti čak 120 ljudi. Hostel je zvanično završen 30. novembra 1998. godine, kada je primio i svoje prve goste, a u to vreme je to bio i najveći objekat izgrađen od kontejnera.

Da li koristiti kontejnere, kao građevinski materijal, naš odgovor je DA. Nebitno je da li su objekti sazdani od korišćenih ili novih kontejnera, ali ste kroz ovaj tekst mogli saznati, kako se kontejneri mogu koristiti za izgradnju kuća, zgrada, hostela. Osim objekata ovog tipa od kontejnera se mogu izgraditi i studentski domovi, hoteli, prenoćišta, ugostiteljski objekti, poslovni prostori, igraonice pa i biblioteke.

Šta je kontejnerska arhitektura

Hostel izgrađen od 40 transportnih kontejnera!

Transportni kontejner koji se adaptira u stambeni prostor ima naziv CHU ili ga još nazivaju Containerized Living Unit. Čelično kućište od čelika, vremenom je postalo sve zanimljivije i sve češće se koristilo u građevinarstvu. Lokacija koja je predviđena za montažu stambenog kontejnera ima veliki značaj za njegovo pravilno korišćenje.

Kada se transportni kontejner adaptira u stambeni i kao takvog ga i počnemo koristiti, tada dobijamo izuzetno izdržljive prenosne modularne jedinice. Renovirani kontejneri odmah nude udobnost mnogim porodicama, a često i za potrebe raseljenih lica.

Stambeni kontejneri su izuzetno izdržljive modularne jedinice!

Kompanije koje svoj posao obavljaju na terenu, često imaju veliki problem kako da svim radnicima obezbede smeštaj. Kontejneri koji imaju stambenu funkciju, radnicima obezbeđuju odgovarajuće životne uslove.

Ovim tipom kontejnera kompanija rešava problem smeštaja radnika, koji se u takvom tipom smeštaja osećaju prijatno i bezbedno. Prednost ovakvih stambenih radničkih naselja je u tome što se nakon planiranog završetka posla, kompletno naselje može demontirati, preneti i montirati na bilo koju drugu planiranu lokaciju.

Stambeni kontejneri

Prednost privremenih stambenih kontejnera je kratak rok postavljanja na zadatu lokaciju!

Velika prednost kontejnera je i mogućnost privremenog smeštaja za osobe u slučaju prirodnih katastrofa. To su momenti kada ljudi neplanirano moraju napustiti svoje domove i kada im je hitno neophodan privremeni smeštaj.

Modularna stambena rešenja u vidu mobilnih naselja od kontejnera, omogućavaju brzo priključenje na već obezbeđen strujni priključak, vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Najčešće kontejneri u ovakvim naseljima poseduju i čajne kuhinje, kao i posebno izdvojene sanitarne kontejnere.

Prednost korišćenja stambenih kontejnera je kratak rok formiranja jednog kompletnog naselja!

Napomenuli smo već u prethodnim tekstovima da se transportni kontejneri mogu kupiti samo u velikim lučkim gradovima. U našim krajevima nije isplativo kupiti korišćeni kontejner pa ga adaptirati u stambeni.

Zato se više isplati da poručite novu kontejnersku jedinicu, bio to klasičan stambeni kontejner ili luksuzniji modularni. Velika je prednost što možete formirati projekat po svojoj želji i stambene kontejnere poređati kao što ste u detinjstvu po svojoj želji ređali kockice.

Predlažemo vam da se konsultujete sa stručnim timom naše kompanije i na jednom neobaveznom sastanku izložite sve vaše želje i naravno mogućnosti.

Očekujemo vas u kompaniji Varmus Kontejneri!!!

Fotografije: Pixabay.