Ketvonen (Keetwonen) ime je najvećeg studentskog grada na svetu izgrađenog od kontejnera. Projekat po kojem je nastalo ovo kontejnersko studentsko naselje, smatra se jedinstvenim projektom u svetu.

Živeti u renoviranom kontejneru je neobična zamisao, ali se na riskantan i hrabar korak odvažila kompanija Tempohousing. Grad Amsterdam je prepoznao značaj te atraktivne mogućnosti ovog neobičnog projekta te potpisao ugovor o saradnji sa Tempohousingom. Ispostavilo se da je Ketvonen ostvario veliki uspeh među studentima u Amsterdamu i da je postao drugi najpopularniji studentski dom u ovom gradu.

Najveći studentski grad na svetu izgrađen od kontejnera nalazi se u Amsterdamu!

Nakon 3 godine inženjeringa, projektovanja i pripreme, grad Amsterdam je kupio 1000 kontejnera za potrebe montaže studentskog doma. Ovi montažni objekti imaju životni vek od najmanje 40 godina. Kompletno naselje ispunjava sve standarde koji su propisani zakonom Evropske Unije.

Ketvonen svojim korisnicima nudi sadržaje koji često nedostaju mnogim studentskim domovima: odvojena spavaća i radna soba, sopstvena kuhinja i kupatilo, terasa, veliki prozori koji daju odličnu dnevnu svetlost i pogled pa čak i automatski sistem ventilacije sa promenljivom brzinom. Jedan kontejner sa kompletnim sadržajem ima veličinu od 28 m2.

Za potrebe izgradnje studentskog doma Amsterdam je kupio čak 1000 korišćenih kontejnera!

Zagrevanje prostorija omogućeno je iz sistema centralnog grejanja na plin, topla voda se dobija iz bojlera zapremine 50 litara, sobe imaju obezbeđeno korišćenje interneta velike brzine te centralni audio-telefonski sistem za posetioce na glavnom ulazu u samom prizemlju.

Ceo projekat je osmišljen tako da korisnicima nudi privatnost što znači mogućnost nesmetanog učenja te odmora, kao i korišćenje samostalnog toaleta i kupatila koji imaju na raspolaganju u svom prostoru u kome žive.

Poznato je da korisnici u nekim domovima imaju zajednička kupatila i toalete te da ih moraju deliti sa više korisnika. Naselje poseduje i svoj supermarket, a u unutrašnjem delu naselja obezbeđen je siguran bicikl parking. Iako raspolažu izdvojenim prostorijama, korisnici imaju mogućnost slobodnog kretanja u domu, što znači da imaju mogućnost učestvovanja u društvenom životu kompletnog naselja.

Projekat studentskog doma osmišljen je tako da korisnici mogu nesmetano učiti ili odmarati!

Svih 1030 kontejnera formirano je u 6 zgrada, a planirano je da ovo studentsko kontejner naselje, kasnije bude premešteno na drugu lokaciju. Kompletan projekat stavljen je u prodaju i tako da se mogu kupiti pojedini objekti ili kompletno naselje, jer grad Amsterdam ne planira produženje zakupa postojećeg zemljišta na kome se Ketvonen trenutno nalazi, zbog sve većeg broja stanovnika ovog grada koji se širi neverovatnom brzinom.

Studentski dom Ketvonen u Amsterdamu, projektovala je kompanija Tempohousing iz grada Lagos iz Nigerije. Ova kompanija se smatra jednom od najpoznatijih svetskih kompanija, koja se bavi kontejnerskim mobilnim kućama. Možemo napomenuti da se Ketvonen smatra i najvećim kontejnerskim gradom na svetu.

Naselje je smešteno na neverovatnih 17.000 kvadratnih metara, poseduje 1030 stambenih jedinica veličine 30-tak kvadrata. Osnovna ideja ovog naselja je da se u naselju vodi idealan studentski način života, ali ne toliko izdvojen da bi se studenti izolovali od svakodnevnog društvenog života.

Ketvonen je formiran u 6 zgrada koje zajedno čini 1030 kontejnera!

Na samom početku postavljeno je i stavljeno u funkciju 215 stambenih jedinica i to za samo 3 meseca. Kasnije je mesečno izgrađen po jedan blok, a celo naselje je formirano za samo 9 meseci.

Napomenuli smo da je naselje formirano u šest blokova različite veličine, a koji su postavljeni tako da su stvorena zatvorena unutrašnja dvorišta. Ova dvorišta se koriste kao izuzetno bezbedan parking za bicikle, ali se može reći da su ova dvorišta i mesta namenjena društvenim okupljanjima mladih.

Svaki od šest blokova izgrađen je tako da poseduje pet nivoa, a svaki blok poseduje takozvanu servisnu jedinicu centralizovanom električnom energijom. U svaki blok postavljen je i kvalitetan sistem za nesmetano korišćenje interneta.

Svaki blok poseduje unutrašnje dvorište koje se koristi kao bezbedan parking za bicikle!

Na šest zgrada (blokova) projektom je predviđen i postavljen izuzetno kvalitetan sistem odvoda kišnice i omogućena disperzija toplote. Do stambenih jedinica dolazi se spoljnim prolazima i stepenicama, koje su montirane ka unutrašnjosti dvorišta. Sa suprotne da kažemo ulične strane, postavljeni su balkoni koje studenti mogu koristiti za svoje potrebe.

Studentski dom poseduje nekoliko kancelarijskih prostora, perionice veša, kafić, market, a čak i košarkaški teren. Za izgradnju studentskog doma, transportni kontejneri su u Holandiji po prvi put korišćeni i adaptirani.

Na samom početku projekta mnogi su bili skeptični kod pokretanja jednog sasvim inovativnog projekta. Međutim kasnije je Ketvonen postao izuzetno poularan kod studenata iz Holandije, a ubrzo i studenata iz celog sveta.

Korišćeni kontejneri su u Holandiji prvi put korišćeni za izgradnju nekog naselja!

Na samom početku, bilo je puno protivnika izgradnje jednog ovakvog studentskog doma. Pojedini su mislili kako će u stambenim jedinicama biti prevelika buka i da će studentima biti hladno ili prevruće.

Međutim ubrzo se saznalo kako stambene jedinice nisu bučne i da su pre svega odlično izolovane od toplote ili hladnoće. Računica je bila jasna i za naselje koje je izgrađeno od adaptiranih transportnih kontejnera, bilo je potrebno izdvojiti znatno manju sumu novca, nego da je studentski dom građen od standardnih građevinskih materijala.

Amsterdam se svake godine suočava sa sve većim problemom podizanja nivoa mora, kao i velikim nedostatkom smeštajnih jedinica za studente. Ceo ovaj projekt bila je nepoznanica za mnoge političare, ali i studente. Na samom početku planirano je da studentski dom od kontejnera ostane na početnoj lokaciji pet godina, ali je kasnije previđeno da se kompletno naselje izmesti na drugu lokaciju.

Za studentsko naselje izgrađeno u Amsterdamu od transportnih kontejnera izvojeno je znatno manje novca nego da je građeno tradicionalnim građevinskim materijalima!

Nakon izvesnog vremena, mnogi su shvatili da jedno ovakvo naselje od kontejnera, pruža izuzetno pristoje uslove svakodnevnog života. Došlo se čak i do mišeljenja da bi ovakav tip modularnih domova koji bi bio namenjen svakodnevnom životu porodica, mogao čak zadovoljiti i veoma stroge građevinske standarde u Evropi.

Smatra se kako je ovo izuzetno kvalitetan primer ozbiljnog projekta izuzetno velikih gabarita. Mišljenje je da su se adaptirani transportni kontejneri, kojima je promenjena namena u stambene kontejnere, pokazali kao izuzetno udoban pa i potpuno funkcionalan prostor.

Mnogi stručnjaci iz oblasti arhitekture i građevinarstva smatraju da je ovaj projekat idealan primer da se studentima obezbedi pristupačno stanovanje po izuzetno korektnoj ceni. Poznato je da se kontejnerske jedinice smtraju izuzetno izdržljivim pa čak i otpornim na brojne vremenske prilike poput uragana. Značajno je to što se pokazalo kako su kontejneri izuzetno otporni i na jače zemljotrese.

Fotografije: Unsplash, www.livinspaces.net .